Zadovoljna.si
Nakupovanje

Novice

Že 5 let ni kupila ničesar novega

S.P.
26. 07. 2012 13.16
3

Vsi smo se že kdaj znašli v obdobju, ko nismo čutili potrebe po opravljanju novih nakupov. Pa bi se lahko tega namerno izogibali vsaj leto dni? Predstavljamo vam žensko, ki se že 5 let odreka nakupom novih in nenujnih stvari. Le kako ji uspe?

44-letna Katy Wolk - Stanley iz okolice Portlanda se je odločila, da se bo uprla materialni potrošnji. V odločitev jo je popeljalo socialno in okoljsko gibanje 'The Compact', katerega člani se morejo držati načela, da eno leto ne bodo kupili ničesar novega, kar za življenje ni nujno potrebno. Gibanje se je začelo leta 2006 v San Franciscu, kot izziv med desetimi prijatelji, danes pa vključuje več tisoč članov.

Med njimi je tudi Katy, ki svojo odločitev vidi kot pomoč lokalnim podjetjem in korak k rešitvi problema globalnega segrevanja. "Že pet let nisem kupila ničesar novega in ne vem, zakaj bi s tem početjem prenehala. Moja družina proizvede izredno malo smeti, prihranili pa smo tudi veliko denarja. Življenjski prostor mi omogoča izposojo hrane na sosednjih farmah, bolj ozaveščena pa sem tudi o okolju in rada varčujem z energijo. Konec koncev sem zagovornik nepotrošnje," opisuje svoje početje.

Pristop h gibanju zahteva določene omejitve in prilagoditve v življenju. Nakupovanje novih in osnovnih dobrin je dovoljeno le v trgovinah z rabljenimi stvarmi, še bolj zaželena pa je medsebojna menjava. "Od nekoga smeti so za drugega zlato," pravi Katy, ki se dobro zaveda razlike med tem, kaj hočeš in kaj res potrebuješ. Privošči si lahko nakup hrane, izdelkov za osnovno higieno, prvo pomoč in lastno varnost. "To je spremenilo moj pogled na svet. Ne potrebujem odvečne navlake, nasprotno, nepotrebnega se celo znebim in podarim nekomu, ki to res potrebuje. Stvari uporabim in tudi izrabim ali pa si jih preprosto ne lastim in tako mi ugaja."

 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368