Zadovoljna.si
Miss Universe

Novice

Ženska ali moški?

Z.C.
26. 03. 2012 13.36
43

Jenna Talackova je 23-letna Kanadčanka in se je na domačem izboru za Miss Universe uspela uvrstiti med 65 finalistk. Svetlolaska, ki še posebej izstopa zaradi svojih bujnih oblin, naj bi bila po mnenju številnih celo favoritka za zmago v finalu, ki se bo odvijal maja v Torontu. Bleščeč nasmeh, dolge noge, seksi obline: na prvi pogled ima Jenna vse potrebne atribute za osvojitev naslova najlepše. Vendar so jo organizatorji lepotnega izbora izključili iz tekmovanja. Vzrok? Jenna Talackova se je rodila kot deček.

"Jenna ne izpolnjuje pogojev za sodelovanje na lepotnem izboru, čeprav je v prijavnici navedla drugače," so v sporočilu za javnost pojasnili organizatorji 61. izbora Miss Universe Kanada. Polemike so izbruhnile, ko so ugotovili, da je Jenna Talackova transseksualka in se je rodila kot deček. Spol so ji s kirurškim posegom spremenili leta 2010, danes 23-letna Kanadčanka pa je s hormonsko terapijo začela že pri 14 letih.

Miss Universe
Miss Universe FOTO:
Polemika na internetu

Medtem so z uradne spletne strani tekmovanja odstranili dekletov profil, Jenna pa je na Twitterju ostro napadla organizatorje tekmovanja, češ da gre za diskriminacijo. Pravi, da se ne bo vdala in se bo borila do konca, da bo lahko nadaljevala s tekmovanjem. Dogodek je javnost razdelil; v polemiki, ki se je razvila na internetu, nekateri Jenno podpirajo, spet drugi so mnenja, da so lepotna tekmovanja rezervirana za ženske, ki so se kot take tudi rodile.

Stroga pravila

"Jenna Talackova se počuti kot prava ženska in tudi je prava ženska. Ni pričakovala, da bodo ljudje o tem dvomili," je izjavil direktor tekmovanja Denis Davila ter dodal: "Vendar so pravila zelo jasna in ni možnosti, da bi stvar spremenili." Dekleta, ki sodelujejo na izboru Miss Universe Kanada, morajo izpolnjevati nekatere temeljne zahteve, poroča Vancouver Sun: imeti morajo kanadsko državljanstvo, stare morajo biti med 18 in 27 let, ne smejo biti poročene in ne noseče.

Ženska s preteklostjo

Sprememba spola ali lepotne operacije v pravilniku sicer niso izrecno prepovedane. "Počutim se kot ženska s preteklostjo," je dejala Jenna, ki je pred tem že sodelovala na lepotnih tekmovanjih. Ko so ji povedali, da ne more sodelovati na izboru za miss Universe, je zajokala in organizatorje prosila, naj je ne izključilo. Vendar zaman!

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375