Zadovoljna.si
V stresu zaradi svoje šefice.

Novice

Ženske imajo raje moške šefe

V.P.
19. 09. 2008 13.43
1

Radi hodite v službo in uživate v svojem delu? Menda je to odvisno tudi od tega, katerega spola je vaš nadrejeni. Tako vsaj trdijo strokovnjaki.

Je bolje imeti za šefa moškega ali žensko?
Je bolje imeti za šefa moškega ali žensko?FOTO:

Predstavnice nežnega spola imajo vsekakor za šefa raje moškega. Moški pa so najbolj zadovoljni, kadar šefa sploh nimajo. Tako vsaj trdijo v raziskavi, ki so jo izvedli v ZDA.

Večna dilema

Kadar moški nosi krilo ...
Kadar moški nosi krilo ... FOTO: Reuters

Je torej bolje imeti za šefa moškega ali žensko? Najverjetneje bomo glede na lastne izkušnje različno odgovorili na to vprašanje. Pa vendar je nekaj zanesljivo.

Spol osebe, ki na delovnem mestu vodi zaposlene, lahko vpliva na fizično in psihično zdravje podrejenih. Tako trdijo v raziskavi, ki so jo objavili v Journal of Health and Social Behavior. Raziskali so vpliv spola šefa na 1800 odraslih zaposlenih Američanov.
Pri vsakem so izmerili psihološki stres in telesne bolezenske simptome. V raziskavi so upoštevali tudi druge faktorje: delo, ki ga posameznik opravlja, delovne pogoje v katerih dela in kakšni so njegovi odnosi z vodstvom podjetja. Upoštevali so tudi, ali vodilni izvajajo pritiske na delavca, skušali pa so ugotoviti tudi kvaliteto medosebnih odnosov in pa zadovoljstvo, ki ga ima pri svojem delu posameznik.

Ženska ali moški

Raziskavo so ob upoštevanju navedenega opravili dvakrat. Enkrat je bil na čelu delovne skupine moški drugič pa ženska. Prvič je bil torej šef enakega spola kot delavec, drugič pa nasprotnega. Raziskava je pokazala zanimive ugotovitve.

Predstavnice nežnega spola, ki imajo za šefico žensko, so bolj v stresu. Pogosteje občutijo fizične tegobe kot pa tiste, ki imajo za nadrejenega moškega. Zanimivo je, da so tudi tiste dame, ki imajo dva šefa, moškega in žensko, bolj v stresu kot njihove kolegice, katerim šefuje le moški.

V stresu zaradi svoje šefice.
V stresu zaradi svoje šefice.FOTO: iStockphoto

Pri moških je zgodba drugačna. Stres je enak, ne glede na to, ali imajo za nadrejenega moškega ali žensko. Bolj ugodno pa se počutijo, kadar jih vodita dva šefa različnega spola, torej moški in ženska.

In kakšne so vaše izkušnje? Svoje mnenje lahko izrazite na forumu.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413