Zadovoljna.si
Kylie je bolezen premagovala s smehom.

Novice

'Ženske, obvezno na pregled dojk!'

V.P.
2008-06-09 14:52
0

Potem ko je Kylie Minogue pozvala Avstralke k rednim pregledom dojk, se je število mamografij in ultrazvoka dojk povečalo za trideset odstotkov. Vendar pa njen poziv ni imel le pozitivnih učinkov.

Poziv avstralske pevke Kylie Minogue, ki je leta 2005 zbolela za rakom na dojki, je naletel na izredno velik odziv. Pop zvezdnica je avstralske ženske namreč pozvala, naj s preventivnimi pregledi pravočasno odkrijejo zahrbtno bolezen. Po njenem apelu v medijih se je število žensk, ki so se odločile za mamografijo ali ultrazvok dojk, povečalo za trideset odstotkov.

Mediji so močno vplivali na publiko

Podobno kot v večini razvitih držav, je tudi v Sloveniji rak dojk najpogostejši rak pri ženskah. Zaradi raka dojk umre v Evropski uniji vsako leto 87.000 žensk, pri nas pa blizu 400.

Učinek poročanja medijev o pevkini bolezni na publiko, je preučila skupina raziskovalcev univerze v Melbournu, ugotovitve pa je objavil International Journal of Epidemiology. Zanimiva je ugotovitev, da je poziv imel tudi negativen učinek. Kot je pojasnila vodja raziskovalnega projekta Margaret Kelaher, so diagnostične centre zasule pretežno ženske, ki so manj rizične glede raka na dojki. Zaradi drastično povečanega števila obiskov se je diagnostični sistem takorekoč porušil, posledice pa so občutile predvsem bolj rizične ženske.

V šestih mesecih od odkritja pevkine bolezni se je za tretjino povečalo tudi število biopsij, to je odvzemov tkivnega vzorca, ki ga pod mikroskopom pregleda specialist in ugotovi, ali so v njem rakaste celice. Zanje so se odločale predvsem ženske v starosti med petindvajsetim in štiriintridesetim letom.

Zdravniki niso odkrili večjaga števila obolelih

Zanimivo je, da kljub izrazito povečanemu številu pregledov, zdravniki niso odkrili večjaga števila obolelih za rakom na dojki.

Izid apela je torej presegel namen, vendar pa kljub temu namen slavne pevke ostaja utemeljen. Zdravniki opozarjajo, da je o pravočasnem diagnosticiranju bolezni potrebno govoriti pogosto in na glas, vendar pa bi morali tudi bolj temeljito informirati ljudi o različnih stopnjah rizičnosti.

Spomnimo, da je pevka maja 2005 proti koncu glasbene turneje ob izidu zbirke njenih največjih uspešnic v Avstraliji sporočila, da je zbolela za rakom na dojkah. Po operaciji se je nekaj časa zdravila v domovini, zatem pa zdravljenje nadaljevala v Parizu, kjer je takrat živela s francoskim igralcem Olivierom Martinezom. Poleg družine je Kylie ves čas bolezni trdno ob strani stal tudi njen izvoljenec, a ko so vsi pričakovali, da bosta oznanila datum poroke, sta sporočila, da je njune zveze je konec.

Diagnozo bolezni je Kylie sprejela z eno samo mislijo: premagala jo bom. Smeh je tisto, kar ji je pomagalo, je pozneje razkrila njena sestra.

Kylie raka niso takoj diagnosticirali

Zanimivo je, da zdravniki bolezni pop zvezdi niso takoj odkrili. Pred kratkim je javno priznala, da so ji ob prvem pregledu zdravniki raka na dojki spregledali. Ko je prejela mamogram, ki je kazal, da je vse v redu, je bila pevka ravno pred turnejo Showgirl. Le pol meseca po pregledu je sama na dojki odkrila bulo, zaradi katere je šla na ponovni zdravniški pregled. Šele takrat so zdravniki ugotovili, da ima res raka na dojki.

Kylie je takrat med drugim izjavila: "Če dvomite v diagnozo, zahtevajte ponovni pregled."


KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 133