Zadovoljna.si
So moški res večji prevaranti od žensk?

Novice

Ženske varajo tako kot moški!

M.Z.
27. 07. 2010 07.55
1

Številne raziskave dokazujejo, da so moški v disciplini varanja bistveno bolj aktivni kot ženske. Ob tem se vprašanje zastavlja kar samo: S kom potem varajo svoje partnerice?!

Ženske se jim lahko v disciplini varanja postavijo ob bok.
Ženske se jim lahko v disciplini varanja postavijo ob bok.FOTO: iStockphoto

Predpostavljajmo, da se moški delijo samo na dve skupini, torej na tiste, ki varajo svojo drago in na tiste, ki bi varali svojo drago, a zaradi določenih razlogov tega ne smejo oziroma ne morejo narediti. Zelo logično vprašanje je, kdo so potem vse te ženske, s katerimi moški iz prve skupine to počnejo. Raziskave na univerzi v Severni Karolini so pokazale, da skoraj 100 odstotkov moških vara svoje dekle ali ženo, vendar se to početje zanemari, če upoštevamo dejstvo, da sta za prevaro potrebna dva. Pod temi pogoji lahko zaključimo, da se nad varanjem navdušuje enako število žensk in moških.


So moški res večji prevaranti od žensk?
So moški res večji prevaranti od žensk? FOTO: iStockphoto
Zavajajoče raziskave

Tem rezultatom pa z dokaj logično razlago oporeka eden najboljših in najbolj cenjenih psihoanalitikov v vzhodni Evropi dr. Zoran Milivojević, ki pravi: "Težko bi poenostavili, da vsi moški varajo svoje žene in da one tega ne počnejo v tako velikem številu, saj kadar teče beseda o prevarah, potem smo vsi podvrženi laganju. Kakor koli obračamo dobljene rezultate, vedno je moč sklepati, da tudi veliko žensk vara svoje može. Vendar pa ženske raziskave nikoli nimajo tako visokega odstotka prešuštnic. Izključiti ne moremo niti družbeno bolj ljub odgovor. Denimo ta, da se marsikateri moški naredi pomembnega s tem, da je veliki osvajalec, v resnici pa je daleč od tega. Na drugi strani pa so žene bistveno bolj konzervativne, kar tudi vpliva na resničnost odgovorov.“ 

Varate ali si tega le želite?

In zato je takšna razlika med podatki, dobljenimi z ženske strani, od tistih, ki pričajo, da so vsi moški prevaranti. Milivojević pravi, da moramo tukaj upoštevati predvsem dve bistveni razliki, in sicer med dejansko prevaro, željo in fantazijo. V katero skupino bi potem spadal naš sogovornik, v tisto, ki vara, ali tisto, ki bi varala, če bi bile ugodne okoliščine?
"Nimam potrebe po tem, da bi varal svojo ženo. Zvestoba je stvar volje in lahko je reči 'ne', če ste v zakonu zadovoljni. To je podobno kot pri psih. Gresta z njim na sprehod v park, kjer je ogromno lepših in boljših psov, kot je vaš. Vendar to je vaš pes, ki ga ne bi za nič na svetu zamenjali. Eno je, kaj si nekdo misli, zaželi ali fantazira, drugo pa je, ali vse to udejanji. Partnerstvo ima svoje vzpone in padce, zato je povsem pričakovano, da si nekdo po določenem času zaželi v postelji še kakšno tretjo osebo. Vendar to ni prevara. To je podobno, kot če bi vse ljudi, ki so kdaj v življenju želeli koga udariti, označili za agresivne. Osebno sem mnenja, da moški in ženske različno doživljajo seksualnost in da se razlogi za varanje med spoloma razlikujejo. Medtem ko so moški pogosto lovci na seksualni plen, potem pri lovu dokazujejo svoje sposobnosti. Ženske pa so romantične in pogosteje razočarane, ker se partner ne vključuje v njihov koncept ljubezenske zveze,“ je prepričan srbski psihoanalitik.
 

Se res rodimo prevaranti?

Moški varajo takrat, ko niso več seksualno vzburjeni in ne razumejo, da seksualnost pri ljubezni povsem drugače funkcionira kot pri zaljubljenosti. Zato se lažje zaljubijo v drugo ali tretjo osebo, saj tako dokazujejo, da so seksualno še naprej močni. "Ženske se trudijo, da bi bile zveste, a če je partnerski odnos že dlje časa načet, prazen in je preprosto več ne izpolnjuje, potem partnerja običajno zapusti. Vnovič se poda med ljudi z željo, da bi se zaljubila v pravega, ki bi zapolnil tisto, česar ni imela v prejšnji zvezi,“ pove dr. Zoran Milivojević.


Ko v postelji zaškripa, je nevarnost za moške, da skočijo čez plot.
Ko v postelji zaškripa, je nevarnost za moške, da skočijo čez plot.FOTO: Reuters
Kdo bolj vara?

Številni strokovnjaki trdijo, da so v osnovi vsi moški promiskuitetni, kar pa lahko neobremenjeno brzdajo z moralnimi zavorami, občutkom krivde, slabo vestjo in še veliko je dejavnikov, ki jih hitro pripeljejo k pameti. Naš strokovnjak je tudi do teh trditev kritičen, saj meni, da je zgodba o prirojenih lastnostih zelo zavajajoča. "Točno določeno je, da moški spolni hormon testosteron vpliva na agresivnost in seksualnost. To pomeni, da moški možgani hitro zaznajo, analizirajo in reagirajo na seksualni stimulans. V tem je sicer razlika, vendar gre za zgolj enega od faktorjev, kajti raziskave dokazujejo, da hormoni povsem enako vplivajo tudi na žensko zvestobo. Medtem ko je ženska nagnjena k iskanju moškega, ki ji daje varnost in zaupanje, postane na sredini menstrualnega ciklusa, torej med ovulacijo, nagnjena k hlepenju po 'testosteronskih' moških, oziroma k temu , da prevara svojega partnerja. Zato ne moremo reči, da so ženske na sredini ciklusa lahke ženske, ki zapuščajo svoje može," še doda. Zanimivo je tudi to, da imajo DNK laboratoriji, ki preverjajo očetovstvo, osupljive podatke. Ti namreč pričajo, da vsak peti oče, ki sumi v očetovstvo, to počne z razlogom. In tako nam preostane le še teorija, da tako ženske kot moški pri svojem razvoju izkusijo različne faze. "Verjamem, da ima veliko mladih fantov promiskuiteto za ideal, a z odraščanjem in zorenjem se stvari na srečo spreminjajo,“ zaključi dr. Zoran Milivojević
Moškim manjka morala, ženske pa so preveč konzervativne.
Moškim manjka morala, ženske pa so preveč konzervativne.FOTO: iStockphoto


 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413