Zadovoljna.si
Barbara Cukjati ima kot individualni coach dober vpogled v žensko psiho.

Novice

Ženski vikend Z ljubeznijo zame: Pot do sreče

T. G.
22. 04. 2010 19.08
0

Barbara Cukjati se že leta ukvarja s pomočjo ženskam, ki želijo doseči večje zadovoljstvo s seboj, spremeniti svoj pogled nase in na svoje življenje. Ugotavlja, da smo vse prevečkrat usmerjeni v prihodnost in razmišljanje o preteklosti.

Barbara Cukjati ima kot individualni coach dober vpogled v žensko psiho.
Barbara Cukjati ima kot individualni coach dober vpogled v žensko psiho.FOTO: osebni arhiv

Kot individualni coach je Barbara Cukjati dobila vpogled v žensko psiho, v težave, ki ovirajo sodobno žensko pri njeni poti do sreče. Tako je prišla na idejo, da bi organizirala ženski vikend Z ljubeznijo zame, ki je namenjen odkrivanju sebe, uživanju v tem, kar smo, in odstiranju občutka do veselja do življenja. Udeleženkam bodo na voljo strokovnjaki z različnih področij.

Kaj je tisto, kar ženske najpogosteje ovira pri njihovem doseganju sreče in uspehov v življenju?

Večino tegob bi lahko združila v koncept slabe povezave med poslušanjem srca in jasnostjo uma. V komunikaciji zaradi ugajanja drugim pogosto navajajo preveč argumentov, ki niso trdni in se potem posledično počutijo nezadovoljne, nemočne, opustijo svoje ideje.

Pogosto smo ženske usmerjene v prihodnost. Naš materinski nagon nas žene k temu, da vedno vnaprej predvidimo, načrtujemo, določamo sosledje. To ni napaka ampak naša prednost. Hkrati pa to pomeni, da si redko vzamemo trenutek, da resnično uživamo v tistem, kar je.

Čakamo na to, da bo vse tako, kot mora biti, na popoln trenutek. Kdo pravi, da ne bi moral biti ta trenutek sedaj. Ko dojamemo, da je nepopolnost zabavna in smo še vedno lahko zelo dobri v tem, kar delamo in kar smo, potem je doseganje sreče precej lažje.

Ženske želijo ugajati drugim in tako pogosto pozabijo nase.
Ženske želijo ugajati drugim in tako pogosto pozabijo nase. FOTO: iStockphoto

Kaj je najtrši oreh pri vašem delu, kaj je najteže preseči, ko pridete do problema?

Nedavno sem naletela na vzorec trpljenja; da trpljenje pripelje do odrešitve – to je takšen klasičen krščanski vzorec. Pogost vzorec, ko oseba odpre temo partnerskega odnosa, je, da bi želela, da bi se spremenil partner. Ne glede na to, kako povsod poudarjamo, da lahko spreminjamo samo sebe, se v praksi vedno v teh pogovorih zgodi, da se osebe zapletejo v pričakovanja, kaj bi morali narediti drugi. Pri coachingu vse temelji samo na tem, kaj lahko naredimo mi oziroma kaj smo že naredili ter kaj smo povzročili s tem.

 

Kaj so tiste vidne spremembe, ki se zgodijo ženski, ko premaga ovire, ki so jo brzdale pri tem, da bi bile srečne?

Večinoma se vsem na koncu vidi tudi pri videzu, nekatere zamenjajo službo ali izboljšajo komunikacijo in odnose na delovnem mestu, nekatere spremenijo krog prijateljev, nekatere izboljšajo odnos z otroki ali partnerji, si najdejo nove hobije in vire veselja v življenju.

Na ženskem vikendu se bo vsaka udeleženka lahko tudi individualno posvetovala.
Na ženskem vikendu se bo vsaka udeleženka lahko tudi individualno posvetovala.FOTO: osebni arhiv

Ženski vikend Z ljubeznijo zame je namenjen ženskam, ki si želijo doseči srečo tukaj in zdaj. Kaj je ključ do uspeha?

Program je zastavljen tako, da ženske preko praktičnih aktivnosti, gibanja, raznolikih tehnik pod vodstvom strokovnjakov začnejo prebujati različne aspekte njih samih. Tako spoznajo, kaj nosijo v sebi, ne da bi se tega sploh zavedale. Dovolj je, da odstremo samo eno takšno tančico do resnice v sebi in se porodi občutek veselja, svobode, poguma.
Ključ do uspeha je v multidisciplinarnem celovitem pristopu. Če se ženska odloči in želi narediti premik pri sebi, običajno išče različne načine in hodi od enega strokovnjaka do drugega in če ima srečo, je bil vrstni red ravno pravi, da se je zgodil premik. V tem programu so ciljno združeni strokovnjaki, ki lahko sestavljajo takšnen celovit pristop na enem mestu in tako, da se med seboj dopolnjujejo.

Je uspehe in srečo mogoče doseči čez noč?

Na coachingih sem priča temu, kako nekatere posameznice veliko delajo na sebi preko različnih delavnic, potem pa postavim eno vprašanje ali samo izpostavim, kaj govorijo, ali da obstaja neskladje, in se v tistem trenutku pojavi uvid in občutek osebne moči. Raznolikost programa naj bi zagotavljala, da se za vsako udeleženko najde vsaj kanček prave sestavine, da postavi piko na i svoji osebni sreči. Zna se zgoditi, da bo posameznica na vikendu ugotovila, da bi želela še kakšno stvar nadgraditi. V tem primeru bo lahko po želji nadaljevala trening bodisi z menoj ali z drugimi člani ekipe.

V programu pišete: Upajmo se prepustiti temu, kar smo, se prepustiti trenutku zadovoljstva. Ali to pomeni, da se ženske ne znajo prepustiti sreči?

Ta izjava bi sicer lahko veljala tako za moške kot za ženske. Ženske se znajo prepustiti sreči, vendar pogosto ugajajo drugim in pozabijo nase, na svoje želje, včasih jim zmanjka poguma, samospoštovanja; ženske v poslovnem okolju pa večino časa delujejo izven senzualnosti, sprejemanja, pasivnosti. V obeh primerih pride do neravnovesja in vsako neravnovesje se kaže nato v odnosu do drugih in sprejemanja sveta okrog sebe. Pogosto trpijo tudi partnerske zveze, ker je del lastnih sanj, želja neizražen, potem pa prihaja do očitanj, tekmovalnosti, nezadovoljstva.

Vse prepogosto smo usmerjene v prihodnost in pozabimo uživati v sedanjosti.
Vse prepogosto smo usmerjene v prihodnost in pozabimo uživati v sedanjosti.FOTO: iStockphoto

Na seminarju bodo sodelovali strokovnjaki z zelo različnih področij. Zakaj je to pomembno?

Jaz sem veliko vložila v svoje izobraževanje in usposabljanje in imam s področja individualnih coachingov dovolj izkušenj; če pa seštejem znanje, število ur dela s posamezniki, lasten razvoj vseh sodelujočih, pa pomeni, da lahko resnično ponudimo “širino”. Za oseben napredek potrebujemo multidisciplinaren pristop, pri čemer nekatere tehnike delujejo bolj na um, druge na čustva in telo, tretje posegajo že v duhovno področje. Mi dojemamo svet samo 5 odstotkov zavestno in 95 odstotkov podzavestno, kadar pa se spravimo nekaj spreminjati, pa poskušamo spremeniti na 5 odstotkov. Program z različnimi strokovnjaki, ki ponujajo različne pristope omogoča, da prodremo tudi v globino.

Katere vse vidike boste zaobjeli?

Začnemo s prebujanjem ženskih arhetipov v sebi. Tako lahko dostopimo do večje moči, aktivnosti, večje senzualnosti, spoznamo, kaj nam je lažje, bližje. Sobotni dan se začne s prijazno jogo, nadaljuje s senzualnostjo in elegantnostjo, konča z zdravim odnosom do telesa. V nedeljo gremo od prebujanja čustev, spoznanja o tem, kako je pomembna naša notranja zaznava do zunanjega izgleda.

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471