Zadovoljna.si
Bei Bei Shuai

Novice

Šokantna zgodba, ki je razdelila Ameriko

Z. T.
18. 04. 2011 10.00
1

34-letna Bei Bei Shuai je v sedmem mesecu nosečnosti poskusila narediti samomor s strupom za podgane. Bei Bei je zastrupitev preživela, a njena hči ne. Obtožili so jo umora, kar je razdelilo javno mnenje v ZDA.

Bei Bei Shuai
Bei Bei ShuaiFOTO:
Bei Bei Shuai je preživela poskus samomora, a njena hči, ki se je zaradi tega prezgodaj rodila, ni. 34-letnica se je po teh dogodkih en mesec zdravila na psihiatrični kliniki zaradi depresije, potem pa se je sredi marca želela vrniti v službo. Bei Bei je namreč lastnica kitajske restavracije v Indianapolisu. Toda ko je vstopila v restavracijo, jo je tam čakala policija. Aretirali so jo, ker ji očitajo dve kaznivi dejanji – umor ter poskus, da bi uničila zarodek.
Odločila se je za ekstremen ukrepi.
Odločila se je za ekstremen ukrepi. FOTO:

Nepravični pregon?

Sedaj je Bei Bei za zapahi, zunaj pa se je vnela vroča razprava. Na eni strani so zagovorniki človekovih pravic in feministične organizacije, ki so prepričane, da je prišlo do nepravičnega pregona. Poskus samomora v Indiani ne velja za kaznivo dejanje. Na drugi strani so tisti, ki podpirajo odločitev sodišča, ki se je osredotočilo na pravice zarodka. Bei Bei sodnik ni odobril niti izpusta za varščino, kljub temu da so številne priče potrdile težko življenjsko situacijo, zaradi katere se je Bei Bei odločila za tako ekstremen ukrep.

Šokantna novica

Na predvečer božiča je Bei Bei, takrat v sedmem mesecu nosečnosti, njen zaročenec in oče otroka povedal, da se ji je ves čas lagal ter da se ne bo poročil in niti priznal otroka. Povedal ji je, da je poročen ter da nikoli ni nameraval zapustiti svoje družine. Vse to se je dogajalo na nekem parkirišču, moški je odšel, Bei Bei pa je ostala sama in obupana. Bila je na parkirišču pred trgovino z izdelki za dom. Brez veliko razmišljanja je vstopila in kupila podganji strup in ga zaužila. A na njeno presenečenje se ni zgodilo nič, niti slabo ji ni bilo. Nekaj ur po storjenem dejanju je srečala prijatelje, ki jim zaupala, kaj je storila, medtem pa je tudi že začel delovati strup. Odpeljali so jo v bolnišnico, njo so uspeli rešiti, a nekaj je bilo hudo narobe s še nerojenim otrokom. Na predvečer božiča so sprožili porod, a njena mala Angel je bila zelo slabotna, tako da so jo morali priključiti na umetno dihanje in dati v inkubator. Njeno stanje je bilo kritično.

Je imela pravico, da se odloči?

Teden dni po poskusu samomora je mala Angel umrla. 2. januarja jo je imela Bei Bei pri sebi v naročju, odločila se je, da prekine agonijo svoje dojenčice. Angel ni bila v inkubatorju celih pet ur in ni zdržala. In prav ta del žalostne zgodbe je, kot kaže, razlog za strogost sodnikov. A na strani nesrečne ženske so tudi organizacije zdravnikov, ki so prepričane, da pravica zarodka ne more biti pred človekovimi pravicami staršev, ki se morajo v določenih kritičnih situacijah odločiti, da izklopijo aparate, ki ohranjajo nedonošenčka pri življenju. Zdravniki opozarjajo, da lahko takšna stroga odločitev sodnikov prestraši mnoge ženske, ki imajo težavno situacijo v nosečnosti, da bi poiskale zdravniško pomoč.

Bei Bei se je odločila o usodi svoje hčerke.
Bei Bei se je odločila o usodi svoje hčerke.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471