Zadovoljna.si
Mihael in Alenka Karner naj bi preprodajala steroide.

Novice

Zgodba o trenutno najbolj slavnem slovenskem paru

M.K.
05. 01. 2012 15.22
74

Avstrijski policisti so v pregrešno dragi vili v avstrijskem Bad Kleinkirchheimu konec decembra aretirali po mnenju mnogih največja spletna preprodajalca steroidov na svetu. To sploh ne bi vzbudilo naše pozornosti, če ne bi šlo za v Avstriji živeča slovenska zakonca Mihaela in Alenko Karner. S spletno prodajo nedovoljenih poživil naj bi zaslužila 50 milijonov dolarjev (38,6 milijona evrov), celotne zadeve pa naj ne bi izpeljala sama, trdijo avstrijski mediji.

Mihael in Alenka Karner naj bi preprodajala steroide.
Mihael in Alenka Karner naj bi preprodajala steroide.FOTO: POP TV
Zakonca Mihael in Alenka Karner, Slovenca, ki sta zadnja leta živela v majhnem mestecu Bad Kleinkirchheim na avstrijskem Koroškem, sta osumljena, da sta preko svetovnega spleta preprodajala prepovedane steroide. V ta namen naj bi uporabljala številne internetne strani, stranke pa so potem, ko so naročile in tudi vnaprej plačale želene izdelke, ugotovile, da je stran ukinjena. Na sled naj bi jima najprej prišli Američani. Ameriško pravosodno ministrstvo naj bi po poročanju avstrijskih medijev sredi leta 2011 Avstrijo zaprosilo za pomoč pri prijetju in izročitev obeh slovenskih osumljencev, ki bi naj živela v tej alpski deželici. Tam naj bi bila varna pred preiskavami in nemoteno izvajala svoje nečedne posle. Vendarle pa so ju prav v njuni vili avstrijski kriminalisti ob pomoči posebne enote Cobra 27. decembra našli in aretirali.

Imela naj bi 'pomagače'

Kot trdijo avstrijske oblasti, sta izkupiček od ilegalne prodaje s pomočjo številnih slamnatih podjetij spretno prala in ga v veliki meri vlagala v nepremičnine. V koroškem mestecu Bad Kleinkirchheim sta si uredila prečudovito vilo, ki naj bi bila po nekaterih izračunih vredna okrog pet milijonov evrov. O povezanosti njune prodaje s podjetji, s katerimi naj bi sodelovala, avstrijski preiskovalci modro molčijo, saj preiskujejo tudi nekatere druge akterje, ki naj bi sodelovali pri teh nelegalnih poslih. Prepričani so namreč, da se z nelegalno preprodajo nista ukvarjala sama, saj naj bi bil trg enostavno prevelik za dve osebi. Vendarle pa menijo, da so s prijetjem zakoncev Karner ujeli 'največji ribi' v skupini in bo zato tovrstne trgovine konec. Avstrijci so ju izsledili s stalno pomočjo in namigi ameriških in italijanskih kolegov, kjer naj bi Mihael in Alenka prav tako zelo uspešno poslovala. Osumljenca bremeni obtožnica, da sta med letoma 2000 in 2011 ustanovila spletno mrežo, ki se je ukvarjala s prodajo nelegalnih steroidov in s tem zaslužila skoraj 40 milijonov evrov.

Hiša, ki je po oceni nekaterih vredna pet milijonov evrov.
Hiša, ki je po oceni nekaterih vredna pet milijonov evrov.FOTO: POP TV
Bila sta 'mirna in prijetna'

V idiličnem mestecu na avstrijskem Koroškem naj nihče ne bi niti slutil, s čim se pečata slovenska zakonca Karner, da si lahko privoščita tako razkošje. Mislili so pač, da gre za še en primer, ko je sreča bila na strani pogumnih in jima je zato uspelo na noge postaviti svoj imperij, pred katerim so vedno stali dragi avtomobili. Njuno domovanje je bilo kot hišica iz pravljice. Različne savne, masažni bazeni, v kanadskem stilu grajena vila s številnimi terasami in balkoni ter velik, z drevesi in drugim zelenjem okrašen vrt pričajo o tem, da sta zakonca Karner res lagodno živela. Tudi tamkajšnji župan Matthias Krenn ju je opisal kot „zelo mirna in prijetna občana“. Z vsemi sosedi naj bi se dobro razumela in naj sploh ne bi živela razsipno. Ni se mu zdelo čudno, da sta si zgradila razkošno vilo, saj je mislil, da sta pač uspešna poslovneža. To sta tudi bila, a žal menda ne na pošten način. Potem ko sta končala z gradnjo, je parcelo zraven njune po besedah župana kupil še en Slovenec, ki naj bi bil njun poslovni partner in je prav tako začel graditi hišo. V medijih so se zato pojavila namigovanja, da je resnično šlo za sodelavca, ki jima je, skupaj z nekaterimi drugimi, pomagal pri preprodaji.

V idilični pokrajini sta bila varna, za kar so poskrbele tudi varnostne kamere.
V idilični pokrajini sta bila varna, za kar so poskrbele tudi varnostne kamere.FOTO:
Steroide naj bi prodajala tudi svetovnim športnim zvezdam

Z Alenko naj župan nikoli ne bi navezal stika, Mihaela pa je srečal nekajkrat, ko sta si urejala dokumente za gradnjo vile. Za enega izmed avstrijskih medijev je povedal, da sta sicer zakonca Karner že bila v postopku preiskave, a je bilo to takoj zatem, ko sta si zgradila domovanje in na koncu je zadeva ostala nepojasnjena in so jo pometli pod preprogo. A vsako preprogo je treba enkrat očistiti in tudi v tem primeru ni bilo nič drugače. Sredi leta 2011 je ameriško pravosodno ministrstvo po dolgotrajnem sledenju Mihaelu in Alenki ter njunim poslom za pomoč zaprosilo avstrijske kolege, ki so ju izsledili in aretirali. Zloglasne steroide naj bi slovenski par prodajal tudi številnim svetovno znanim športnikom, zaradi njunega prijetja naj bi prišlo do velikega pomanjkanja, zato nekateri strokovnjak že napovedujejo upad forme tistih, ki so jih prikrito jemali.

Bo Avstrija par izročila Američanom?

Aretaciji naj se ne bi upirala, ob prijetju pa sta po navedbah kriminalistov zgolj molče gledala v tla. Alenka naj bi popolnoma bleda nemo pogledovala okrog sebe, Mihael je bojda živčno mencal z rokami. Sedaj v celovškem zaporu čakata, kako se bodo stvari odvijale. Združene države Amerike so menda že zaprosile za njuno izročitev in če se bo Avstrija držala ustaljene prakse, ju bo tudi predala, saj sta osumljena dejanja, ki je kaznivo tako v Avstriji kot tudi v Ameriki. Prav zaradi tega naj njuna izročitev ne bi bila vprašljiva. Če se bo to res zgodilo, ju v primeru, da bosta obtožena, v Ameriki čaka tudi do 20 let zaporne kazni.

Med sovaščani sta bila priljubljena.
Med sovaščani sta bila priljubljena.FOTO: POP TV

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368