Zadovoljna.si
Paul Mason

Novice

Znebil se je kilogramov, koža pa ostaja ...

Z.N.
29. 11. 2011 14.28
10

Nekoč najtežji moški na svetu je v 'najboljših' časih tehtal kar 445 kilogramov, po operaciji želodca je shujšal na 380 kilogramov, nato pa je postopoma shujšal na 190 kilogramov. 50-letni Paul Mason se zdaj sooča z novo težavo – odvečno kožo.

Včasih se sploh ni mogel obleči ...
Včasih se sploh ni mogel obleči ...FOTO:

50-letni Britanec Paul Mason je po operaciji želodca izgubil več kot polovico svoje telesne teže, ob čemer se je zanj pojavila nova težava – odvečna koža. Koža je izgubila vso elastičnost in se sama ne more več popraviti, zato mu bodo morali odvečno kožo na rokah, nogah in trebuhu odstraniti kirurško. Zdravstveno zavarovanje stroškov operacije zaenkrat noče kriti, vztrajajo pa, da bi stroške morda krili, če bi vsaj še nekaj časa ohranil trenutno telesno težo okoli 190 kilogramov. Če bi se odločil za poseg na zasebni kliniki, bi moral zanj odšteti od 2.000 do 7.000 evrov, sicer pa je njegovo zdravljenje stalo nekaj več kot 100.000 evrov na leto. Skupno ocenjujejo, da je v zadnjih 15 letih njegovo zdravljenje davkoplačevalce stalo več kot milijon evrov.

Rabi pomoč

"Potrebujem malo pomoči," je za britanske medije povedal Mason, ki se zaenkrat lahko premika le s pomočjo invalidskega vozička. "Počutim se, kot da so me vsi pustili na cedilu. Da bi se počutil enakovreden drugim ljudem, bi moral na operacijo. So ovire, ki jih moram premagati, da bi lahko normalno zaživel." Zavarovalnica svojo odločitev opravičuje, rekoč,da mora imeti oseba, preden izvedejo kirurški poseg, nekaj časa stalno telesno težo.

Paul Mason
Paul Mason FOTO:

S hrano se je tolažil

Paul je s prenajedanjem začel, ko je bil star 20 let. Razšel se je z dekletom in izgubil očeta, svojo žalost pa tolažil z obilico hrane. Sčasoma so ga kilogrami začeli ovirati pri hoji in vsakdanjem življenju. Delal je kot poštar, a sčasoma ni mogel več hoditi od vrat do vrat in raznašati pisem, zato so ga premestili na delovno mesto v pisarno, kjer je delal do leta 1989. Zalotili so ga pri kraji pošiljk in mu dali odpoved. Mnogokrat se je ven odpravil kar gol, da se mu ni bilo treba truditi z oblačenjem. Ko so ga leta 2002 peljali na operacijo hernije, so morali gasilci celo porušiti zid, da je lahko prišel iz stanovanja, nato pa so ga z dvigalom prestavili v ambulantni avtomobil.

Kaj je jedel včasih in kaj danes?

Nekdanji poštar, ki je v 'najboljših' časih tehtal kar 445 kilogramov, je dnevno zaužil po 83.736 džulov (20.000 kalorij), kar je približno 10-krat toliko, kolikor naj bi jih zaužila odrasla oseba. Za hrano je porabil približno 3.000 funtov mesečno, torej okoli 36.000 na leto. Njegov običajni jedilnik je bil sestavljen iz treh glavnih in mnogih vmesnih obrokov. Za zajtrk je navadno pojedel zavitek slanine, štiri klobase, štiri jajca, kruh in ocvrt krompir. Za kosilo je navadno pojedel štiri porcije ribe in ocvrtega krompirčka ter dva kebaba, za večerjo pa si je najpogosteje naročil pico. Vmes je najedel čas tudi za slaščice, čokolado in druge prigrizke. Na dan je porabil okoli 15 evrov za čokolado in okoli 70 evrov za dostavo hrane. Zdaj poje za zajtrk le toast, nato pa le še en večji obrok, sestavljen iz belega mesa, zelenjavne priloge in sadja, vmesnim prigrizkom pa se mora izogibati. Njegov novi cilj je, da bi shujšal na okoli 150 kilogramov, želi pa si opraviti vozniški izpit, da bo bolj mobilen, in nato na podlagi lastnih izkušenj pomagati ljudem z motnjami hranjenja, tudi tistim, ki imajo anoreksijo. Ustanovil je tudi podjetje in izdeluje novoletne okraske ter rojstnodnevne voščilnice.

 

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413