Zadovoljna.si
Pitje kave je obred in zato mora biti kava dobra. Če je lepo postrežena, pa je še toliko bolje, pravi Teja.

Novice

Teja je svojo domiselno okrasila

T. G.
11. 12. 2012 16.41
11

December je čas praznovanja in druženja, dolge popoldneve si pogosto popestrimo z obiski in ker smo Slovenci vsekakor narod "kofetkarjev", je pravzaprav vsak gost vesel, ko na mizo pride dobra kavica. Seveda lahko vsako skodelico kave popestrimo z različnimi okraski in tako vsakdanji napitek spremenimo v prazničnega. Z idejami, kako domiselno okrasiti kavni napitek, nas je presenetila Teja Perjet.

DolceGusto - 67
DolceGusto - 67 FOTO: Miro Majcen
Lahko rečemo, da smo Slovenci narod "kofetkarjev" in dobra kava nas vedno spravi v dobro voljo. Mnogi pravzaprav brez skodelice kave sploh ne morejo začeti dneva. Pitje kave je sproščujoč obred, zato je poleg tega, da je kava dobra, seveda pomembno tudi to, kako je postrežena. Veseli december nudi številne priložnosti, ko gostimo družino in prijatelje, da damo domišljiji prosto pot in jim pripravimo različne vrste kavnih napitkov ter jih tudi domiselno postrežemo.

Kava je lahko tudi paša za oči

Nekaj idej nam je zaupala Teja Perjet, ki pravi, da sama zelo rada razveseli svoje domače in prijatelje, ko jo presenetijo z obiskom. 29-letnica rada peče, a tudi priprava kave ji ni tuja, je pa pri postrežbi rada domiselna. Teja svojim gostom rada pripravi kapučino, saj je mlečna pena kot nalašč za ustvarjanje. Najbolj priročno "orodje" za risanje po peni je čokoladni preliv, s katerim z malo domišljije ustvari različne motive. Tako njeni gostje dobijo izvrstno kavo, kot pravi Teja, pa se vedno razveselijo njenih čokoladnih stvaritev. Kako pripraviti in postreči različne vrste kave, si oglejte v prispevku, v katerem vam bo Teja pokazala nekaj trikov.

Teja rada ustvarja na mlečni peni kapučina.
Teja rada ustvarja na mlečni peni kapučina.FOTO: Miro Majcen

Nekateri z mlekom, drugi brez

Teja najraje ustvarja na kapučinu, a prijateljem z veseljem postreže kavo tudi na druge načine. Poznamo namreč različne načine postrežbe kave. Tisti, ki so za "hitro" kavico, imajo radi preprosti espresso, ki nima nobenih dodatkov. Nekaterim je ta premalo in se odločijo za podaljšano ali pa dvojno kavo, no, drugi si kavo nekoliko "popravijo" in naročijo tako imenovani corretto, to je kratka kava, ki pa ji dodamo nekaj kapljic kakšne žgane pijače. Tako kot med Tejinimi prijatelji je na splošno med Slovenci in Slovenkami zelo priljubljena vrsta kave kapučino, ki ima na vrhu mlečno peno. Nekoliko manj "zanimiva" varianta je preprosta kava z mlekom. Kdor je bolj za sladko, pa si rad omisli kavo s smetano.

Pitje kave je užitek, zato naj bo dobra

Da bo kavni napitek razveselil naše okušalne brbončice, je pomembno, da izberemo kavo iz kakovostnih zrnc rastline kavovca. Obstaja približno 60 vrst kavovca, a večinoma pijemo dve vrsti oziroma njuni mešanici. Kava iz zrn vrste coffea arabica izvira iz Etiopije in predstavlja veliko večino svetovne proizvodnje kave. Coffea canephora ali robusta je vrsta kavovca, ki je manj občutljiva in raste tam, kjer arabica ne uspeva, vsebuje pa več kofeina. Zagotovo morate biti pri izbiri kave pazljivi, saj ni hujšega kot kava, ki nima dobrega okusa.

Teja je pripravila kavo z aparatom.
Teja je pripravila kavo z aparatom.FOTO: Miro Majcen

Kava kot darilo

Decembra se vrstijo obiski med prijatelji in sorodniki ter dobra kava je nadvse priljubljena oblika za darilo ali pozornost. Vaši najdražji pa se bodo razveselili tudi priročnega aparata za kavo, s katerim si bodo lahko pričarali različne kavne napitke. Z aparatom NESCAFE DolceGusto si bo lahko na preprost način pripravil več vrst kavnih napitkov, pa naj bo to "skromni" espresso ali pa večplastni latte macchiato. Vam že diši?

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 658