Zadovoljna.si
Seneni nahod ali prehlad?

Novice

VIDEO: Pripravljeni na alergije?

Mojca Koprivnikar
08. 05. 2008 11.00
0

Ste tudi vi žrtev alergij? Alergeni so zaradi onesnaževanja okolja vse bolj agresivni, je povedala doktorica Bajrovič iz bolnišnice Golnik.

Dr. Nissera Bajrovič z oddelka za pljučne bolezni in alergije iz bolnišnice Golnik nam je razložila, da ko govorimo o alergijah, moramo vselej imeti v mislih, da alergija pravzaprav pomeni neustrezen odziv našega imunskega sistema na določeno snov, ki je organizmu sicer povsem neškodljiva. Alergična reakcija nastane posredno, zaradi odziva našega telesa in snovi, ki se ob tem sprošča.

Imate kratkotrajen srbež ali alergijo na vašega hišnega ljubljenčka?
Imate kratkotrajen srbež ali alergijo na vašega hišnega ljubljenčka?FOTO: iStockphoto

Poznamo tudi več vrst alergij. Najbolj znan in prav gotovo najbolj pogost je seneni nahod, ko sta prizadeta nos in oči. Poznamo pa tudi preobčutljivost na živalske dlake, rastline in preobčutljivost na hrano ter zdravila. Slednja so najbolj pogosta pri odraslih.

Kako vemo, da smo alergični?

Alergije običajno prepoznamo po težavah, ki so tako moteče, da se odločimo za obisk pri zdravniku. Zdravnik se na osnovi simptomov in opisanih problemov lahko odloči za alergijsko testiranje.

Je lahko vaša najljubša cvetlica alergen, ki vam povzroča nevšečnosti?
Je lahko vaša najljubša cvetlica alergen, ki vam povzroča nevšečnosti?FOTO: iStockphoto

Najbolj pogost je standardni alergijski test, s katerim se testira alergije na pršico, dlake psa in mačke, brezo, različne trave in drevesa . Test je povsem neboleč in enostaven.

Vendar pa dr. Bajramovičeva poudarja, da pozitiven test, brez prepričljive zgodbe o bolnikovih težavah v ozadju, ne pove pravzaprav ničesar. Šele težave, ki posameznika ovirajo pri vsakodnevnem delu in pozitiven test skupaj lahko potrdita alergijo, ki jo je potrebno zdraviti.

Velik vpliv ima tudi naše okolje, ki pa je žal vse bolj onesnaženo in tako primerno za razvoj človeku škodljivih snovi.

Preventiva že v nosečnosti

Ker so alergije kroničnega značaja in običajno dedne, je poudarek predvsem na preventivi, ki bi se po besedah dr. Bajramovičeve morala začeti že pred nosečnostjo in nadaljevati tudi po rojstvu.

Če je vsa družina nagnjena k alergijskim reakcijam, so potrebni strožji ukrepi predvsem v času nosečnosti. Nosečnica se mora izogibati alergenom, ki sprožijo reakcijo, povsem prenehati kaditi, ustrezno urediti ter redno zračiti bivalni prostor in če ima oseba seneni nahod, se mora izogibati sprehodom v najbolj kritičnem času.

Eden izmed možnih načinov zdravljenja najbolj pogostih oblik alergij je imunoterapija, ki se izvaja pred oziroma med kritičnim obdobjem. Gre pravzaprav za način cepljenja, za domačo rabo pa alergolog predpiše kapljice.

Četudi je alergija kronična, je vseeno dobro vedeti, da se naš imunski sistem spreminja in z njim tudi intenzivnost alergijskih reakcij.

Seneni nahod ali prehlad?
Seneni nahod ali prehlad?FOTO: iStockphoto
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478