Zadovoljna.si
21-letnica je umrla med 12-minutnim orgazmom.

Osebna rast in odnosi

Študentka umrla med 12-minutnim orgazmom

Ni.J.
21. 11. 2011 09.28
56

Ženske običajno redkeje dosežejo orgazem kot moški, ko pa ga, traja navadno do 15 sekund. Čeprav nas med vrhuncem preplavijo pozitivni občutki, je lahko predolg orgazem zelo nevaren. Nedavno je 21-letna Brazilka med orgazmom, ki je trajal kar 12 minut, padla v trans in umrla.

21-letnica je umrla med 12-minutnim orgazmom.
21-letnica je umrla med 12-minutnim orgazmom.FOTO: iStockphoto

21-letna Brazilka Bianca Borges Bezerra je umrla po 12 minutah orgazma, med katerim je zapadla v stanje transa. Kot poročajo mediji, je študentka s prijateljem prakticirala oralni spolni odnos in doživela orgazem. "Nohte je zarila v vzmetnico in se močno držala postelje. Usta je imela odprta, očesni zrkli sta se ji obračali," je medijem dogodek opisal Biancin prijatelj. Bianca naj bi bila približno 10 minut v enem in istem položaju in kričala na ves glas. "Po 12 minutah je prenehala vpiti in poklical sem reševalce," je pojasnil. V bolnišnici so potrdili, da je smrt povzročil predolg orgazem, na željo njenih sorodnikov pa bo policija še podrobneje preiskala dogodek. Njen prijatelj po besedah preiskovalcev ni imel namena ubiti dekleta, v določenem obsegu pa bi mu lahko naprtili umor, in sicer zato, ker ni pravočasno ukrepal in poklical reševalcev, a bo o tem najverjetneje moralo odločiti sodišče, če bodo žrtvini svojci tako želeli.

Orgazem in možgani

Med orgazmom se signali prek drobnih živčnih končičev prenašajo od genitalij po hrbtenjači in do možganov. Tako moški kot ženski spolni organ je močno prepreden z živčevjem, in sicer naj bi samo klitoris prepredalo okoli osem tisoč živčnih končičev, ki so povezani z večjimi živci, ki potujejo prek hrbtenjače.  Ker so mnogi živci povezani s hrbtenjačnim živcem, tisti, ki imajo težave s hrbtenjačo, težje doživljajo orgazem. Vseeno pa recimo ženske, ki so priklenjene na voziček, orgazem lahko doživijo, saj vaginalni živec poteka ločeno do možganov in ni povezan s hrbtenjačo. Med orgazmom se sicer aktivirajo različni predeli možganov. Najbolj običajna je aktivacija centra za užitek v možganih, pri čemer gre za učinek, podoben tistemu, ki ga povzročijo droge. Predel možganov za levim očesom, ki nadzira gibanje, naj med orgazmom ne bi deloval, se pa ta del možganov aktivira pri ženskah, ki orgazem hlinijo – tedaj morajo namreč dobro nadzirati svoje telo in obnašanje. "Gre za center za nadzor nad razmišljanjem in obnašanjem. Ob resničnem doživetju orgazma občutek za nadzor izgubimo," je pojasnil dr. Gert Holstege in dodal, da so odzivi možganov med orgazmom v 95 odstotkih podobni odzivom pod vplivom heroina. Pri predolgem orgazmu naj bi se torej možgani obnašali podobno kot pri prevelikem odmerku heroina, kar je lahko usodno.

Orgazem
Orgazem FOTO: iStockphoto
Bolečina ali užitek?

Pri ženskah naj bi se pri doživljanju orgazma aktiviral tudi del možganov za bolečino, kar nakazuje na tanko mejo med užitkom in bolečino. Nekateri zato med doživljanjem orgazma izgledajo, kot da so v močnih bolečinah. Spolno vzburjenje naj bi pri ženski tako dvignilo bolečinski prag, da naj ne bi občutila bolečine, temveč le užitek. Sicer pa se med orgazmom močno pospeši srčni utrip, dvigne se krvni tlak, dihanje se pospeši. Oseba nima madzora nad seboj, je v nekakšnem stanju transa. Ob predolgem orgazmu to lahko pomeni prevelik napor za organizem, kar lahko povzroči tudi smrt. Da smrt povzroči orgazem, se sicer zgodi precej redko, se pa nekoliko večkrat zgodi, da kdo umre med samim seksom. Statistike kažejo, da je med tovrstnimi žrtvami več moških, vzrok pa je navadno zastoj srca zaradi prevelikega vzburjenja oziroma preveč intenzivnega seksa.

Ženske se zaljubijo, moški uživajo

V ženskem organizmu se med seksom v veliki meri sprošča hormon oksitocin, znan tudi kot hormon ljubezni. To naj bi bil tudi razlog, zakaj se ženske med seksom navežejo na partnerja. "Težava nastane, ker organizem ne zazna, ali je partner res pravi ali le prijatelj za eno noč, zato je včasih razočaranje žensk po enonočni avanturi veliko," je povedal angleški seksolog Arun Gosh. Pri moških se, za razliko, bolj kot hormon ljubezni sprošča dopamin, hormon zadovoljstva, kar pojasni, zakaj je med odvisneži od seksa več moških.

Pri ženskah se sprošča hormon ljubezni, pri moških hormon zadovoljstva.
Pri ženskah se sprošča hormon ljubezni, pri moških hormon zadovoljstva.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413