Zadovoljna.si
Po Zanninem mnenju ima večina žensk težave z doživljanjem orgazma.

Osebna rast in odnosi

Brane in Zanna o ženskih orgazmih

Brane Kastelic
09. 11. 2011 09.26
1

Po svoje je bizarno, vendar spolno občevanje, povsem tehnično gledano, ni najprimernejša metoda za to, da ženska doživi orgazem. Zakaj? Zato, ker sta najpomembnejša ženska spolna organa izven vagine. To sta seveda klitoris in glava. Zato je za orgazem odločilnega pomena, kaj jima moški in sama ženska »delata«, da ji pride.

Po Zanninem mnenju ima večina žensk težave z doživljanjem orgazma.
Po Zanninem mnenju ima večina žensk težave z doživljanjem orgazma.FOTO:

Ko sem se v razmišljanjih o ženskem predčasnem orgazmu ponorčeval iz portugalskih raziskovalcev, se je z zelo zanimivim in resnim komentarjem – žal edina – oglasila Zanna Pangersich. Napisala je tole: Mislila je, da ji je prišlo ...
"Meni je zelo smešno, ko iz ust moškega slišim, "žensk, ki imajo probleme z orgazmi, je dejansko malo". Ne vem sicer kje se ostali gibljete, ampak sama imam kar lep odstotek ženskih prijateljic, s katerimi si zaupamo tudi tiste najbolj podrobne reči ... in glej ga zlomka. Stare smo od 20 do 30 let, z doživljanjem orgazma z moškim imajo vse probleme oz. mislim, da sem jaz edina iz naše družbe, ki jih nimam. Ena mi je nekoč rekla, da misli, da ji je prišlo: Če misliš ... potem ti žal ... ni. Tudi redko katera ženska bo svojemu 'jebaču' priznala: glej, stari, ni mi prišlo, you suck. Itak da bo vsaka rekla, da je najboljši, oh in sploh. Nedoživljanje orgazma je za žensko tako, kot če se moškemu ne dvigne. Popoln udarec za ego in večina mojih 'frendic' je že tako sprijaznjena, da seks pač ni nič posebnega, da so vse napol frigidne in se raje same 'spedenajo' – vsaj veš, kaj dobiš. Se spomnim svoje BF, ko je izgubila nedolžnost ... prva stvar, ki mi jo je rekla, je bilo: Kva? A to je bilo to, Zanna?"

Žensk, ki nikoli niso doživele vrhunca, je v resnici zelo malo.
Žensk, ki nikoli niso doživele vrhunca, je v resnici zelo malo. FOTO: iStockphoto

Četrtina ima probleme

Tako Zanna. Takšnih mesenih, vsebinskih »komentarjev« si želim(o). Zanna, nisem ne mislil ne napisal, da je žensk, ki imajo probleme z orgazmi dejansko malo, ampak »že dolgo vemo, da ne drži dolgoletna trditev strokovnjakov, da razmeroma velik odstotek žensk ne more doživljati orgazma – takšnih žensk je v resnici zelo malo«. Nekoč so zdravniki trdili, da je »razmeroma velik odstotek žensk« fizično nesposoben doživeti orgazem. Takšnih žensk je v resnici zelo malo, najmanj četrtina žensk, posebej mlajših, pa ima težave pri doseganju orgazma. Omenil sem tudi lansko raziskavo v ZDA, v kateri je težave pri doseganju orgazma prijavilo celo 54 odstotkov žensk, starih od 18 do 30 let.

Niso vse ženske počasnejše

Ena izmed najbolj utrjenih seksualnih dogem je, da so ženske orgazmično počasnejše od moških, vendar orgazmična »slika« vseeno ni ravno tako preprosta. Na hitrost ženskega orgazma vpliva veliko več »dejavnikov« kot na moški orgazem.
Zveni bizarno, vendar spolno občevanje, povsem tehnično gledano, ni najprimernejša metoda za to, da ženska doživi orgazem, ker sta najpomembnejša ženska spolna organa izven vagine. To sta klitoris in glava. Zato je za orgazem odločilnega pomena, kaj jima moški in sama ženska »delata«, da ji pride. V igri je seveda tudi točka G, ki je v vagini, in tista, ki ima veliko vlogo pri vaginalno-občevalnih orgazmih, vendar je zelo, zelo veliko žensk še ni odkrilo in mnogim med njimi pride med občevanjem (več o izmikajoči točki G kdaj drugič ...).

»Tehnična« pripravljenost ni dovolj

O ženskem orgazmu sem že veliko pisal – kar nekaj sem jih tudi »doživel«... – med drugim pa tole: Večina vagin se razmeroma hitro dovolj navlaži za začetek občevanja, vendar »tehnična« pripravljenost vagine za občevanje še ne pomeni, da je tudi njena gospodarica pripravljena za občevanje oziroma da se je dovolj približala orgazmu, da ga bo doživela samo z občevanjem, posebej če par občuje v položaju, v katerem ne prihaja do primernega »brušenja« klitorisa ali če ženski med občevanjem ne ugaja ročna obdelava klitorisa (kar precej žensk je takšnih).

Povprečna ženska orgazem doživi po osmih minutah.
Povprečna ženska orgazem doživi po osmih minutah.FOTO: iStockphoto

Do orgazma od dveh sekund do osem minut

Avtorica ene izmed boljših knjig o ženskem orgazmu Saymour Fischer je pred leti ugotovila (ob sodelovanju občujočih parov), da je bil povprečen čas občevanja, ki ga je ženska potrebovala, da ji je prišlo, osem minut. Vemo, seveda, kako je s povprečnim prihajanjem. Tudi Fischerjeva je opazila »individualne raznolikosti«. Nekaterim sodelujočim ženskam je prišlo že po minuti, nekaterim pa šele po pol ure. Prišlo je vsem, ker je pač izbrala samo ženske, ki jim je prihajalo med občevanjem. V drugih raziskavah so odkrili ženske, ki jim je prihajalo po manj kot minuti, celo po petdesetih in štiridesetih sekundah. Pa to niso rekorderke. Seks raziskovalec Pomeroy je odkril žensko, ki ji je prihajalo od dve do pet sekund (ja, ja, sekund) po začetku občevanja. Vsakič. A si predstavljate? Portugalci bi zanjo dejali, da ima problem s predčasnim orgazmom ...

Na 'njen' orgazem vpliva veliko dejavnikov.
Na 'njen' orgazem vpliva veliko dejavnikov.FOTO:

Ahhhh, po dolgih tridesetih minutah

Najpočasnejšim v raziskavi Fischerjeve je prihajalo po polurnem občevanju. To seveda niso orgazmično najpočasnejše ženske. Če ženska po polurnem občevanju ne doseže orgazma, je sicer bolj verjetno, da bo po enournem občevanju imela zelo vneto čebelo, kot pa doživela orgazem, so pa tudi te vrste maratonke. Zanna ne bi mogla imeti bolj prav, ko pravi: če ženska misli, da ga je doživela, ga gotovo ni doživela, čeprav je res tudi to, da se ženski orgazmi zelo razlikujejo tudi po jakosti in trajanju. Močan orgazem je boljši od šibkega, glavno pravilo pa je, da je vsak orgazem dober in boljši kot ... nič.

Kratkost ultimativnega užitka
Večina orgazmov, ženskih in moških, je kratkotrajnih, na kar namiguje že tujka klimaks. Po drugi strani pa lahko orgazem pri ženski traja, traja, še malo traja – kot »valovi blaženosti«, kot ga opisuje ena izmed srečnic. Fischerjeva trdi, da »tipičen« ženski orgazem traja od šest do osem sekund. Kaj pa »netipičen«? Njene raziskave so pokazale, da so redki orgazmi, ki trajajo več kot dvajset sekund, so pa bili. Najdaljši je, po njenih meritvah, trajal trideset sekund, kar je zelo dolgotrajen ultimativni užitek. Že moški, ki opazujemo in čutimo takšno žensko, ki ji prihaja, prihaja in še malo prihaja, zelo uživamo. Kako mora biti šele njej … Če feministke potrebujejo ultimativni dokaz o seksualni superiornosti ženske nad moškim, jim ni potrebno nastopati z ničemer drugim kot z žensko multiorgazmičnostjo, sposobnostjo ženske, da doživi ne enega, ampak nanizanko orgazmov.

Sto in več orgazmov zapored?

Verjeli, ali ne, resnica je, da lahko ženska doživi tudi sto in več orgazmov med eno samo seksualno seanso. Seksolog Edward M. Brecher navaja izkušnjo moškega, ki je sodeloval v Gibanju za seksualno svobodo (Sexual freedom movement). Na eno izmed žensk, s katero se je še posebej rad bojeval za seksualno svobodo, ima posebej orgazmične spomine.
"Po mojem je v štirih urah doživela do dvesto (ja, 200) orgazmov," je dejal. Pomeroy navaja primer ženske, ki je bila sposobna doživeti od petnajst do dvajset orgazmov med dvajsetminutnim občevanjem. Z drugimi besedami: prišlo ji je enkrat na minuto. Raziskovalca Cauthery in Cole trdita, da je svetovni rekord 100 orgazmov v eni uri, vendar ne navajata ne časa ne kraja ne rekorderke.

O vztrajnosti

Tiste ženske, ki se pritožujejo, ker za orgazem potrebujejo polurno občevanje, naj pomislijo na vse tiste, ki jim nikoli ne pride med občevanjem (kaj šele tiste, ki jim nikoli ne pride). So ženske, ki jim pride samo s pomočjo prstov, in so ženske, ki jim pride samo med oralnim seksom, in so srečnice, ki jim pride na vse mogoče načine. So ženske, ki jim vedno pride po približno enakem času, in so ženske, ki jim enkrat pride zelo hitro, drugič pa zelo pozno. Zakaj? Zato, ker na doseganje in hitrost ženskega orgazma vpliva veliko »dejavnikov«, kot jih vpliva na moškega. Je smiselno vedno znova vztrajati pri tem, da ženska poskuša doživeti orgazem med občevanjem, če ga ne, ga pa doživlja na druge načine? V bistvu ne, vendar si ga tako ona kot on želita vsaj tu in tam doživeti tudi med občevanjem ... in morda se zgodi.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413