Zadovoljna.si
Vaje za prsi

Osebna rast in odnosi

Do orgazma kar v fitnesu

Z.N.
22. 03. 2012 10.56
2

Čeprav nekatere ženske zelo težko doživijo orgazem, imajo druge več sreče. Novejše raziskave namreč kažejo, da približno tretjina žensk orgazma sploh ne doživi nikoli, tretjina ga doživlja občasno, tretjina pa redno. Med tistimi, ki z doživljanjem orgazmov nimajo težav, so tudi take, ki ga lahko doživijo kar med vadbo v fitnesu.

Razgaljeni fitnes inštruktor
Razgaljeni fitnes inštruktor FOTO:

Orgazem, ki ga ženske lahko doživijo med vadbo, so z besedo korgazem (angl. coregasm) poimenovali ameriški strokovnjaki. Do takega poimenovanja je prišlo, ker se pojavlja med izvajanjem vaj za krepitev mišic trupa (angl. core). Na univerzi Indiana so opravili raziskavo, s katero so ugotavljali, ali ženske dejansko lahko doživljajo korgazem (ni jih zanimalo, ali so za korgazem že slišale, temveč le, ali so ga že doživele) ter vzroke, zakaj do tega sploh pride. V raziskavi je sodelovalo 370 žensk, starih od 18 do 63 let. Večinoma vse so bile poročene ali v zvezi, 70 odstotkov pa se jih je opredelilo za heteroseksualke. V anketi so jih izprašali, katere vaje izvajajo med vadbo in o njihovem spolnem življenju. Kar 124 žensk je odgovorilo, da so med vadbo že doživele orgazem, 246 pa jih je priznalo, da so med vadbo spolno vzburjene. Med ženskami, ki so doživele orgazem med vadbo, jih je 26,5 odstotka povedalo, da so ga doživele med dvigovanjem uteži, 20 odstotkov po tečaju joge, 15,8 po kolesarjenju, 13,2 med tekom, 9,6 odstotka pa med napornejšo hojo v hribe. Raziskava je pokazala, da do korgazma pride predvsem zaradi napenjanja trebušnih mišic. "Vaje, ki so jih ženske, ki so sodelovale v raziskavi, najbolj povezovale s spolnimi užitki, so bile vaje za krepitev trebušnih mišic, plezanje po vrvi ali drogu, kolesarjenje in dvigovanje uteži," je pojasnila Debby Herbenick, ena izmed izvajalk raziskave.

Trebušnjaki
TrebušnjakiFOTO: iStockphoto

Do orgazma brez spolnih fantazij

"Rezultati raziskave so zanimivi, saj potrjujejo, da orgazem ni zgolj del spolnosti, uči pa nas tudi o delovanju ženskega telesa," je povedala Herbenickova. Prav tako naj bi rezultati študije kazali na to, da je telesna aktivnost pomembna za zadovoljivo spolno življenje. V anketi je večina žensk, ki jih je vadba vzburila in ki so celo doživele orgazem, odgovorila, da pred in med doživljanjem vrhunca niso razmišljale o seksu, kar pomen, da je bilo vzburjenje zgolj fizično. Mnoge so odgovorile, da so se počutile lagodno in da so bile bolj samozavestne, še posebej, ker so bile na javnem mestu. Kar 40 odstotkov jih je potrdilo, da so spolno vzburjenje med vadbo doživele že vsaj 10-krat. »Vsi vemo, da vadba pozitivno vpliva na zdravje in ugodno počutje, kot kaže, pa pozitivno vpliva tudi na spolno življenje,« je še dodala Debby Herbenick.

Vadba roke biceps
Vadba roke biceps FOTO: iStockphoto

Kaj povzroča korgazem?

O korgazmu je na svojem blogu pred časom pisal Adam Campbell, urednik revije za moške. Na objavo o doživljanju orgazma med vadbo se je odzvalo mnogo žensk, ki so bile pripravljene deliti svoje izkušnje. "Če med izvajanjem tretje serije po 15 ponovitev stisnem moči in jih naredim 20, z lahkoto doživim orgazem," je zapisala ena izmed bralk bloga. "In verjemite, tega, kar doživljam, ne opazi nihče." Druga je natančneje opisala, kaj počne, da lahko doživi orgazem med vadbo. "Ležati moram na tleh, pod medenični predel pa moram namestiti brisačo ali blazino. Ko dvigam in spuščam noge, doživim lahko najboljši korgazem." Seks terapevtka in avtorica knjige The Anatomy of Pleasure Victoria Zdrok je znanstveno razložila pojav. "Preden doživijo orgazem, nekatere ženske najprej čutijo napetost v nogah. Torej ko ženske izvajajo vaje, se sproščajo endorfini in dopamin, hormoni, ki so potrebni za doživljanje orgazma. V kombinaciji z napetostjo trebušnih mišic in spodnjih okončin pride do stimulacije klitorisa," je pojasnila.

Trebušnjaki
Trebušnjaki FOTO: iStockphoto

Joy Davidson, avtorica knjige Fearless Sex, pa je dodala, da korgazem lahko doživljajo predvsem ženske, ki imajo močno razvite mišice v predelu medenice. Predvsem naj bi ga bilo mogoče doživeti med napenjanjem in sproščanjem mišic, ki so najbolj aktivne tudi med spolnim odnosom. "Ko ženska izvaja vaje, pri katerih delajo v glavnem mišice trupa, štiriglava stegenska mišica ter mišica na notranji strani stegna, avtomatično stiska tudi mišice v medenici. To povzroči sproščanje živčnih impulzov v medeničnem predelu." Kot pravi, za dosego korgazma ni dovolj enkraten stisk mišic, temveč je potrebnih več ponovitev.

Kaj pa vi, ste že doživeli orgazem med vadbo? Svoje mnenje nam lahko zaupate v obliki komentarja pod člankom ali pa ga z nami delite na našem Facebook profilu. Ste se nam že pridružili na Facebooku? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368