Zadovoljna.si
Zgodnji izliv je lahko huda težava.

Osebna rast in odnosi

Je zgodnji izliv preteklost?

P.V.
05. 05. 2009 18.42
0

Zgodnji izliv sodi med najpogostejše moške seksualne težave, zato strokovnjaki pospešeno iščejo rešitev za to nadlogo. Ena zadnjih študij, izsledke je objavila medicinska revija BJU International, je preučila učinek zaviralnega pršila. Moški, ki so sodelovali v raziskavi, so čas do ejakulacije podaljšali kar za šestkrat.

Zgodnji izliv je lahko huda težava.
Zgodnji izliv je lahko huda težava.FOTO: Reuters

V britanski raziskavi je sodelovalo 300 moških. 100 jih je prejelo placebo, preostalih 200 pa je preizkusilo novo zdravilo. Gre za raztopino PSD502, ki vsebuje 7,5 mg lidokaina in 2,5 mg prilokaina. Prostovoljci so sprej uporabili pet minut pred spolnim odnosom, nato pa so morali zabeležiti čas, ki je minil od penetracije do izliva. Zdravilo je v povprečju podaljšalo čas do izliva kar za 6,3-krat. Obenem se je čas ejakulacije od 0,6 minute podaljšal na 3,8. Pravi učinek zdravila je bil viden šele po treh mesecih tretmaja: 90 odstotkov opazovanih moških je 'prestavilo' orgazem za eno minuto, od tega jih je 74 odstotkov vrhunec doživelo dve minuti kasneje. Med tistimi, ki so dobili placebo, je bil rezultat 54 odstotkov oziroma 22. Dve tretjini moških je bilo zadovoljnih s svojim orgazmom, medtem ko jih je bilo pred tretmajem takega mnenja le petina. Veliko bolj zadovoljne so bile tudi partnerice, moški pa so veliko lažje premostili osebne težave in stiske. “Zgodnji izliv je lahko za moškega huda težava, ki lahko povzroči stiske, frustracije in pripravi moškega do tega, da se izogiba spolnim odnosom,” opozarja profesor W. Wallace Dinsmore, ki je vodil raziskavo.

Kaj pa stranski učinki?

Zdravilo PSD502 resda prinaša precej pozitivnih učinkov, vendar pa ne gre zanemariti nekaterih stranskih učinkov, ki so skupni vsem 'zaviralnim' sredstvom. Omeniti velja erektilno disfunkcijo, težave pa na spolovilih lahko občuti tudi ženska. “To ni nič novega, saj to sredstvo v resnici izkorišča iste anestetike, ki jih vsebujejo določena mazila, katera so že na tržišču,” opozarja profesor Vincenzo Gentile, predsednik italijanskega združenja za andrologijo. Lidokain in prilokain zmanjšata občutljivost, a ne odpravita težave, ki je vzrok za zgodnji izliv. “Da je sredstvo v obliki spraja, je vsekakor pozitivno dejstvo, saj je veliko manj agresivno kot so mazila, telo pa ga vsrka veliko hitreje. To je pomembno tudi zato, ker ima partnerica manj možnosti, da bi prišla v stik s sredstvom.”

 

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471