Zadovoljna.si
težave v odnosu med partnerjema

Seks

Kaj je krivo, da vam ni do seksa?

zadovoljna.si
03. 09. 2015 08.02
4

Na seksualno življenje posameznika vpliva veliko stvari, najbolj med vsemi pa prav gotovo zmanjšanje spolne sle. Pri tem gre pogosto za posledice nekaterih bolezni, kot sta sladkorna bolezen in multipla skleroza, prav tako pa so lahko za nezainteresiranost za seks krivi pomanjkanje strasti, usahla ljubezen ali preutrujenost. Ne glede na vzrok je jasno eno – prav vsi lahko popolnoma ubijejo željo po seksu in na pot do vrhunca seksualnega užitka postavijo nemalo preprek. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj najpogostejših vzrokov za pojav 'suše' med rjuhami.

Za pomanjkanje volje do seksa je lahko kriva utrujenost, morebitna aseksualnost ali pa je znak kakšne resne bolezni.
Za pomanjkanje volje do seksa je lahko kriva utrujenost, morebitna aseksualnost ali pa je znak kakšne resne bolezni.FOTO: Profimedia
Hormoni

Za dobro seksualno zdravje in libido so pomembni androgeni, kot je denimo testosteron. Takoj, ko nivo tega hormona pri moškem upade za približno en odstotek, začne njegov libido avtomatsko slabeti. Podobno je tudi pri ženskah. Testosteron lahko dobite na recept, a bo prej potrebno obiskati zdravnika specialista.

Bolezni srca

Kardiovaskularne bolezni, kot so hipertenzija, ateroskleroza in sladkorna bolezen, lahko zmanjšajo dotok krvi v penis, kar lahko vodi do težav s prekrvavljenostjo genitalij, s tem pa tudi do težav pri doseganju erekcije.

Prepir zagotovo ne bo pomagal.
Prepir zagotovo ne bo pomagal. FOTO: iStockphoto
Živčni sistem

Poškodbe živčevja zaradi bolezni, kot so diabetes, multipla skleroza, možganska kap in Parkinsonova bolezen, lahko močno zmanjšajo sposobnost odzivanja na spolno stimulacijo.

Kemični dejavniki

Spolna stimulacija povzroči vrsto kemičnih reakcij v telesu, ki usmerjajo kri v spolne organe, kar pri moškem sproži erekcijo, pri ženskah pa navlaži vagino. Dušikov oksid, dopamin in acetilholin so najbolj znane in najbolj priljubljene kemikalije, ki povečujejo spolno slo.

Psihološki dejavniki

Obstaja veliko psiholoških dejavnikov, ki so lahko vzrok za težave v spolnosti. Skrb zaradi različnih težav, bodisi finančnih, bodisi ljubezenskih ali kakšnih povsem drugih, lahko vodi do uničenja libida oziroma motenj pri doseganju erekcije.

Spolna stimulacija povzroči vrsto kemičnih reakcij v telesu, ki usmerjajo kri v spolne organe, kar pri moškem sproži erekcijo, pri ženskah pa navlaži vagino.
Spolna stimulacija povzroči vrsto kemičnih reakcij v telesu, ki usmerjajo kri v spolne organe, kar pri moškem sproži erekcijo, pri ženskah pa navlaži vagino.FOTO: Profimedia

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413