Zadovoljna.si
Skriti opazovalec je nadlegovalec.

Osebna rast in odnosi

Voajerizem – kdaj govorimo o spolni motnji

M. H.
14. 11. 2008 15.18
0

Opazovanje partnerja pri razgaljanju in samem spolnem aktu je pogosto stimulativno za spolni odnos. V trenutku, ko se voajerizem preseli iz domače spalnice v sobe neznancev, stvar postane resna.

Skriti opazovalec je nadlegovalec.
Skriti opazovalec je nadlegovalec.FOTO: iStockphoto
Beseda voajerizem je francoskega izvora in izvira iz glagola gledati (voir), dobesedni prevod pa pomeni gledalca ali opazovalca.

Da smo vsi kdaj pa kdaj voajerji, ni nobena skrivnost. Le malo je tistih, ki svojega partnerja niso nikoli opazovali med slačenjem ali spolnim aktom, na primer. To je pogosto stimulativno za spolni odnos odraslih in soglasnih posameznikov. Z opazovanjem partnerke ali partnerja lahko v svoje seksualno življenje vnesete nekaj novega in vzburljivega.

Bodite poredni, ne da bi si "umazali roke"

Gledanje ponuja poseben užitek. Veliko ljudi rado gleda, čeprav se tega pogosto niti ne zavedamo. Voajerji smo, že ko gledamo resničnostne šove, zabavne posnetke na internetu ali pa celo dramo v gledališču, film na platnu ... Vsakič, ko "vtaknemo nos“ v tuje življenje, smo tako ali drugače in enkrat bolj, drugič manj – voajerji.

Gola telesa, ki stimulirajo domišljijo

Sicer pa se pojem voajerizem povezuje predvsem z gledanjem, ki omogoča spolni užitek. Dejstvo je, da gledanje lahko stimulira tudi seksualno domišljijo. A kakor z vsemi drugimi dejanji, povezanimi s spolnostjo, je tudi tu tako, da je dopustno vse, na kar sporazumno pristajaneta dve odrasli osebi.

Če sta se s partnerjem ali partnerko odkrito pogovorila in če vaju samo dejanje opazovanja vzburja, bosta kaj hitro iznašla tudi nove načine obojestranske zadovoljitve. Morda vama bo ugajalo opazovanje drug drugega med samozadovoljevanjem, v zrcalu, pod tušem ... Kakorkoli že, soglasen voajerizem in eksibicionizem, ki je z njim neizogibno povezan, nista nič spornega.

Voajerizem kot duševna motnja

V trenutku, ko se voajerizem preseli iz domače spalnice in intime na ulice ali v sobe neznancev, stvar postane resna. Voajerizem je problematičen in diagnosticiran kot duševna motnja takrat, ko gledanje tujcev postane edina zadovoljiva oblika spolne zadovoljitve. Takrat postane ozdravitev brez strokovne pomoči skorajda nemogoča. Voajerji težko odnehajo z voajerizmom tudi zato, ker navadno ne čutijo nobene potrebe po tem, da bi odnehali z vedenjem, ki jim povzroča užitek.

Kdaj je kaznivo dejanje?

Opazovanje, fotografiranje ali snemanje ljudi, ki se ne zavedajo, da so v določenem trenutku nekomu spolni objekt, je kaznivo dejanje. Svojega objekta opazovanja voajer navadno ne pozna in si ga sploh ne želi spoznati, čeprav o njem fantazira. Ker se voajer navadno skriva pred tistimi, ki jih opazuje, se boste pred nezaželenimi voajerji morali sami zavarovati z zastirajtem zaves, ugašajem luči in sploh zaščito lastne zasebnosti. S tem, ko boste voajerjem omejili možnosti vdora v vašo zasebnost, boste zmanjšali tudi sam pojav voajerizma.

S partnerjem si pa le privoščite, če vas mika.

Sporazumno opazovanje je lahko v užitek ...
Sporazumno opazovanje je lahko v užitek ...FOTO: iStockphoto


  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478