Zadovoljna.si
zapeljiv par

Osebna rast in odnosi

Poznate 5 faz ljubezenskega razmerja?

Ma.K.
2016-02-24 07:59
3

Scenarij je dobro poznan vsem, ki so že kdaj bili zaljubljeni: po fazi sveže in nore zaljubljenosti se v razmerje vse bolj vsiljuje dnevna rutina, partnerstvo pa je vse pogosteje na preizkušnji. V nadaljevanju vam razkrivamo pet faz vsakega ljubezenskega razmerja in vam obenem ponujamo nekaj nasvetov, kako v posameznem obdobju okrepiti vajin odnos, da ljubezen ne bo ugasnila.

Zakonski terapevti razlikujejo med petimi ključnimi fazami, skozi katere se razvija odnos med partnerjema v razmerju. Poudariti je treba, da vse partnerske zveze ne potekajo po istem zaporedju in da nekateri pari določene faze tudi preskočijo. Tudi trajanje posamezne faze ljubezni ni pri vseh enako dolgo. Če se s partnerjem najdeta v kateri izmed naštetih faz, bosta lahko odkrila, kakšni konflikti vama grozijo in kako jih preprečiti, prav tako pa bosta imela vsaj delno predstavo o tem, kaj vaju na skupni poti še čaka.

1. faza: Sveže zaljubljena

Za to fazo ljubezenskega razmerja so značilni priljubljeni metuljčki v trebuhu. Gre za obdobje, ko hormoni pri obeh partnerjih dobesedno ponorijo in svet oba gledata skozi rožnata očala, zaradi tega pa ne vidita pomanjkljivosti, ki jih imata. Običajno si želita biti ves čas skupaj. Ta faza se običajno konča takoj, ko se hormoni vsaj delno umirijo in ko začnete ugotavljati, da vas pri partnerju v bistvu moti kar precej stvari.

2. faza: Premagovanja vsakdana

Partnerja sta v drugi fazi že povsem navajena en drugega, vibrirajoča zaljubljenost, ki je kraljevala v prvi fazi, se končno umiri in nimata več strahotne želje po tem, da bi ves čas 'visela' skupaj. Večina parov poskuša v tej fazi določiti pravila skupnega življenja, ki jima bodo omogočila, da se skupaj vpeljeta v dnevno rutino ter se vključita v okolje, ki ju obdaja. Veliko parov se v tem času tudi preseli v skupno stanovanje in načrtuje družino ali vsaj poroko. Velikokrat se že v tej fazi celo pokaže, ali lahko partnerja združita potrebe in življenjski slog vsakega izmed njiju in kako bosta kot par sposobna reševati nesporazume ter spore.

3. faza: Načrtovanje družine in otrok

Vsakdan obeh partnerjev se v tej fazi že povsem ujema in sedaj že oba poznata prednosti ter slabosti en drugega. Par se v tej fazi konkretno loti skupnih načrtov za prihodnost. Številni se v tej ljubezenski fazi začnejo ukvarjati z gradnjo hiše, načrtovanjem družine in naraščajem. S prihodom otroka se njun vsakdan obrne na glavo, zelo verjetno pa se lahko zgodi, da je razmerje postavljeno pred prvo večjo preizkušnjo, saj je kar naenkrat življenje treba prilagoditi novemu družinskemu članu in doreči, kakšno bo odslej razmerje med družinskim in poslovnim življenjem ter si porazdeliti žrtvovanje za družino. Pari brez otrok v tej fazi običajno načrtujejo velike spremembe: selitev v novo stanovanje, gradnjo hiše, selitev v drugo mesto ali celo državo in drugo, veliko pa je tudi takih, ki to fazo enostavno preskočijo.

4. faza: Neizpolnjene potrebe ter izpadi

V četrti fazi ljubezensko razmerje večinoma traja že nekaj let in velikokrat pari na tej točki že živijo ločeno. Zaradi ponavljajočega se vsakdana in navajenosti eden na drugega se lahko zgodi, da v tej ljubezenski fazi eden izmed obeh partnerjev ne najde več smisla v tem razmerju, zato si poišče drugega partnerja ali se s kom vsaj občasno (na skrivaj) srečuje in predaja spolnim užitkom. Tovrstni 'izpadi' pa so pogosto tudi odlična priložnost za nov začetek njunega skupnega življenja, seveda pod pogojem, da oba partnerja jasno povesta, kaj si želita, da bi se v prihodnje spremenilo, si zaupata ter si oba prizadevata znova obuditi ogenj strasti, ki je vmes ugasnil.

5. faza: Prenova ljubezni

Par, ki uspešno prebrodi vse vzpone in padce, je v zadnji, peti fazi ljubezenskega življenja ponavadi izpostavljen še zadnji, hudi preizkušnji na skupni poti. Ker si morebitni otroci v tem času že ustvarijo svoje družine in zapustijo dom, partnerja pa sta v zasluženem pokoju, se močno spremeni njun vsakdan, vse te spremembe pa lahko drastično vplivajo na njuno čustveno življenje. Moškim gre pri tem ponavadi najbolj na živce to, da so več doma, ker jim ni več treba v službo, ženskam gre spoprijemanje s pokojem bolje od rok, bolj pa jih zna prizadeti osamljenost zaradi selitve otrok. Partnerja si morata tako vsakdan sestaviti na novo in se z nečim zamotiti. Pri tem jima lahko pomaga zastavljanje novih skupnih ciljev, kot so denimo potovanja, nakup počitniške hišice, dejavnosti v organizacijah za tretje življenjsko obdobje ali sodelovanje s prostovoljci.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 152