Zadovoljna.si
40 odstotkov Portugalk trpi zaradi prezgodnjega orgazma.

Osebna rast in odnosi

Prezgodnji orgazem ni samo ‘moški’ problem

Brane Kastelic
04. 11. 2011 06.33
2

Kaj takega pa še ne! Najprej sem mislil, da gre za potegavščino, potem pa sem se poglobil v ta najnovejši odkriti ‘ženski’ seksualni problem, o katerem so v enem izmed britanskih časnikov poročali takole: ‘To ni samo moški problem. Tudi ženske trpijo zaradi prezgodnjega orgazma!’ In kdo to trdi? Znanstvene glave. Natančneje: raziskovalna skupina znanstvenikov v bolnišnici Magalh es Lemos na Portugalskem, ko je odkrila, da na Portugalskem pravzaprav zelo veliko žensk, ja Portugalk, trpi zaradi prezgodnjega orgazma. Prezgodnji orgazem oziroma izliv je nekaj, zaradi česar je do zdaj trpel samo določen del moških in njihove ženske.

40 odstotkov Portugalk trpi zaradi prezgodnjega orgazma.
40 odstotkov Portugalk trpi zaradi prezgodnjega orgazma.FOTO: iStockphoto
Občasen, vendar tudi kroničen problem

V raziskavi je sodelovalo naključno izbranih 510 Portugalk, starih od 18 do 45 let. Celo 40 odstotkov izprašanih je dejalo, da jim med seksom ‘prezgodaj pride’. Ne vedno, ampak dovolj pogosto, da se jim zdi to problem. Pri treh odstotkih gre za ‘kroničen’ problem. Vedno, vsakič doživijo ‘prezgodnji’ orgazem. Zanimivo bi bilo slišati, kaj si o tem orgazmu in tej raziskavi misli tista približno četrtina žensk, ki ima zaradi različnih razlogov redno težave z doseganjem kakršnega koli orgazma (čeprav že dolgo vemo, da ne drži dolgoletna trditev strokovnjakov, da razmeroma velik odstotek žensk ne more doživljati orgazma – takšnih žensk je v resnici zelo malo).

Tiči vzrok za hiter orgazem njihovih žensk v hlačah Portugalcev?
Tiči vzrok za hiter orgazem njihovih žensk v hlačah Portugalcev?FOTO: iStockphoto
Izgubljeni orgazmični ‘tajming’

Vrli portugalski raziskovalci so se – ni znano zakaj, morda zato, ker jim je bilo dolgčas – odločili raziskati problem prezgodnjega orgazma pri ženskah. Spraševali so jih ali imajo kdaj občutek, da izgubijo nadzor nad “tajmingom” orgazma in jim to povzroča stres. Izid raziskave je pokazal, da 40 odstotkov Portugalk občasno doživljajo orgazem prej, kot si želijo. Vodja raziskave Serafim Carvalho je komentiral: “Za to skupino žensk je prezgodnji orgazem več kot moteč. Mislimo, da povzroča enako velike strese kot prezgodnji orgazem pri moških.”
Zdaj bi rad slišal mnenje moških, ki prezgodaj izlivajo …

Problem, ki ni problem

A gospod Carvalho še ni ‘končal’, saj pravi, da bo izid te preiskave ‘spodbudil nadaljnje raziskave ženskih seksualnih problemov, o katerih se vse premalo govori’.
Če prav razumem, imajo ženske, ki jim hitro pride, problem?
Njegova skupina je ugotovila, da je prva odkrila prezgodnji ženski orgazem. Zakaj neki? Preden ugotovim, da gre za verjetno najbolj butasto raziskavo na področju spolnosti, pomislimo, kaj bi lahko pri ženskah, ki jim hitro pride, povzročalo ‘težave’.

Trenutek po prvem orgazmu

Večini žensk po prvem ‘paše’ tudi drugi, tretji in tako naprej orgazem. So pa ženske – sam jim rečem ‘enoorgazmične’ ženske – ki se jim, zelo preprosto povedano, po tistem, ko jim enkrat pride, ne seksa več ali ne da več seksati. Ti se lahko še tako trudiš, pa zlepa ne boš ‘pridelal’ drugega, tretjega in tako naprej orgazma (to so prej žene kot ljubice). Med temi enoorgazmičnimi ženskami so tudi ženske, ki samo mislijo, da se jim ne seksa več (to je vedno mogoče ‘preveriti’), in ženske, ki jim je občevanje po orgazmu dejansko, fizično, vsaj nekaj časa neudobno, neprijetno, celo boleče. Je to problem? Posebej, če jim samo tu in tam pride prezgodaj oziroma prej kot moškemu? Mislim, da ne. Bolj malo je moških, ki bi protestirali, če se ‘akcija’ nadaljuje in konča s kombinacijo ročnih del in felacije.

Precenjenost sočasnega orgazma

V ozadju ‘portugalskega’ problema je, ali to, da moški ženskam ne pustijo ‘odihat’, se naužit’ svojega orgazma (lepo pri miru počakaj, da ji potem, ko ji pride, tudi odide), ali pa to, kar imam za precenjevanje sočasnega orgazma, ki ima predvsem ‘romantično’ vrednost. Celo mnogi strokovnjaki so ga ‘(pre)forsirali’. Ja, tu in tam je lepo, ko pride obema hkrati, vendar je – vsekakor moškemu – lepše doživeti dva orgazma kot enega. Najprej – obvezno njenega, enega, ali več – in potem svojega. O portugalski preiskavi – zakaj delati problem tam, kjer ga ni.

Ne hitite na Portugalsko

Največji ženski seksualni problem ostaja na drugem koncu – to so težave pri doseganju orgazma. V veliki ameriški preiskavi iz leta 2010 so ugotovili, da ima z dvigom v orgazmične višave problem celo več kot polovica – 54 odstotkov – žensk, starih od 18 do 30 let. Morda bi morale na Portugalsko? Je tam kaj takega v zraku, ali morda kje drugje, na primer v hlačah Portugalcev? Fantje, ne hitite na Portugalsko, raje se ‘doma’ bolj potrudite.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413