Zadovoljna.si
Zaljubljen par v postelji - 2

Seks

Seks prijatelji niso od včeraj, jih je pa danes veliko več in vse več!

Brane Kastelic
25. 12. 2018 08.59
1

Imate veliko prijateljev? Imate dame kakšnega posebnega prijatelja, gospodje pa kakšno posebno prijateljico? Kako posebno? Da ne bo pomote: v mislih imam prave prijatelje in prijateljice, na katere vas veže prijateljsko in nobeno drugo čustvo. Pa kljub temu ali prav zato spite z njimi?

Zaljubljen par v postelji - 2
Zaljubljen par v postelji - 2FOTO: Thinkstock

Ne imejte slabe vesti (če ste samski), saj govorimo o samskih 'seks prijateljih'. Te vrste prijatelji in prijateljice niso od včeraj, kaže pa, da jih je danes veliko več in vse več. V ZDA jim že nekaj let rečejo FB: 'fuckbuddies'. 'Buddies' so seveda 'prjatli' obeh spolov, ameriški 'fuck' pa se v našega spremeni, če odstranite črko 'c'. V Veliki Britaniji jim po novem rečejo FWB: 'friends with benefits', prijatelji s koristmi (ugodnostmi). V vsakem primeru koristni prijatelji. Sam bi jim rekel PZDV: prijatelji z dodano vrednostjo.

Preveč komplicirano?

Mnogi so vedno bili in so še vedno proti mešanju prijateljstva in posteljnih radosti. Nekateri zato, ker mislijo, da seks pokvari ali celo razdre prijateljstvo, v vsakem primeru pa povzroči komplikacije. Nekateri zato, ker ne verjamejo v prijateljevanje med moškim in žensko in so prepričani, da je v tem prijateljevanju samo en prijatelj, drugi pa prijateljuje zato, ker je na skrivaj zaljubljen in upa, da se bo prijateljstvo razvilo v ljubezensko razmerje. Nekateri so proti prijateljskemu seksu, ker so načelno proti športu, natančneje 'športnemu’ seksu …

Par v postelji - 3
Par v postelji - 3 FOTO: Thinkstock

Ko je seks ovira

Nekateri mislijo, da pravega prijateljstva med moškim in žensko ne more biti. Se spomnite filma Ko je Harry srečal Sally? To je film s tistim razvpitim glasnim 'restavracijskim' orgazmom, ki ga je – brez seksa – v polni restavraciji za mizo prepričljivo zaigrala Sally v podobi igralke Meg Ryan. V tem filmu Harry reče Sally, 'da moški in ženske ne morejo biti prijatelji, ker jim je seks vedno napoti'. Napoti? Sam mislim, da je to oviro treba odstraniti oziroma da moški in ženska ne moreta biti prava prijatelja, če nista seksala. Poleg tega pa lahko v postelji odkrijeta tisto, kar v bistvu iščeta: ljubezen. Romanco s seksom. Potencialna dokaza za to sta novi romantični komediji o prijateljskem seksu.

Prijatelji s koristmi

Naslov ene od njih so v Veliki Britaniji prevzeli za že omenjeno definicijo prijateljev, s katerimi seksaš: FWB. 'Friends with benefits' (Prijatelji s koristmi). Prva jih je v pesmi Head Over Feet (na slovitem albumu Jagged Little Pill) omenila Alanis Morrisette, ko je pela: You’re my best friend, best friend with benefits… Ti si moj najboljši prijatelj, najboljši prijatelj s koristmi…

Drugi je prevzel kratico že uveljavljenega seksa 'brez obveznosti'. NSA. 'No Strings Attached'. Oba filma pripovedujeta o prijateljih, ki se odločijo za seks brez romantičnih čustev. Na zabaven in smešen način naj bi nas prepričala, da je prav, da imamo prijatelje nasprotnega spola, in da je povsem normalno, da spimo z njimi, ne da bi po orgazmu pričakovali kakšno drugo izkazovanje čustev, kot je športni tlesk z dlanmi (high-five), kot to počneta prijatelja – huh, kako je dobra in vroča – Mila Kunis in Justin Timberlake v filmu FWB.

Skupni interesi

Za seks se odločita po tem, ko on njej reče, da je trenutno čustveno nedostopen, ona pa njemu, da je čustveno poškodovana. Oba sta premlada (pod trideset), preveč 'kul' in preveč zasedena, da bi imela ljubezensko razmerje. Poleg tega imata slabe izkušnje s prejšnjimi razmerji. Rada pa uživata v postelji. Redno. S kom drugim naj bi v danih razmerah človek seksal kot s prijateljem, s katerim imaš lahko tudi dober postkoitalni pogovor o vsem, o čemer bi se pogovarjal tudi za točilnim pultom? Zveni dobro.

Prav to naj bi bila vloga 'seks prijateljev' (javno sprejemljivejši izraz za bolj uveljavljene 'fuckbuddies'), za kar se razglašata zelo okusna Natalie Portman in Ashton Kutcher (o katerem se trenutno veliko govori zaradi 'neprijateljskih' zasebnih seks podvigov za hrbtom žene Demi Moore). Seks prijatelj(ica) v filmu NSA. Seks prijatelj(ica) je nekdo, s komer greš po službi na pijačo, klepet in … seks. Nekdo, s katerim imata enake interese, med katerimi je seks na zelo visokem mestu. In tako naprej … Seveda stvari niso tako enostavne, kot se zdi na začetku ali celo na sredi teh filmov, vendar koncev ne bom razkrival. Ostanimo pri tem, da se stvari, če prijateljstvu dodaš seks, zakomplicirajo. Skoraj vedno.

Ko se ljubezen rodi v postelji

Vendar … Zakomplicirajo se lahko tudi v pravo, romantično smer, ker se prijateljstvo lahko razvije v ljubezen, ki je že prej tlela, pa se je nista zavedala ali se je nista hotela zavedati. Morda se je nikoli ne bi zavedala, če ne bi poskusila. Z drugimi besedami: ljubezen se lahko rodi tudi v postelji. Kako sploh veš, da imaš seks prijatelj(ico)? Odgovoriti si moraš na vprašanje: kaj počneta skupaj, kadar nista v postelji? Če zunaj postelje tako veliko različnih reči počneta skupaj kot jih s prijatelji, s katerimi ne seksata, in če si v javnosti ne izkazujeta čustev, se ne udeležujeta družinskih srečanj in se ne pogovarjata o (skupni) prihodnosti, sta seks prijatelja. Če sta po drugi strani 'prijatelja' samo v postelji, nista prava seks prijatelja. Celo prijatelja nista, ker je očitno, da eden – to je večkrat on kot ona – samo izkorišča drugega za seks.

Par v postelji - 3
Par v postelji - 3FOTO: iStock

O dveh testih in eni žrtvi

Seks prijateljstvo je pravo seks prijateljstvo, če se nikoli ne zgodi, da bi on ali ona nenadoma priznala, da si želi več kot to, ali če se on ali ona ljubosumno odzoveta na 'spanje' z drugimi. Mnogi stereotipno mislijo, da so moški tisti, ki 'forsirajo' seks prijateljstvo (zaradi seksa, ne pa prijateljstva). Ženske naj bi bile neke vrste žrtve, ki v seks prijateljstvo privolijo, ker so na skrivaj zaljubljene in tega nočejo pokazati, ker se bojijo ljubezenske zavrnitve, upajo pa, da bodo v postelji prišle do njegovega srca. In se v določenem trenutku razkrijejo. Moški potem seveda mislijo, da so bili žrtve oni.

Ni malo prijateljev, ki končajo v postelji, vendar ima prijateljski seks bolj malokrat srečen konec, ker je velikokrat posledica čustvene nezrelosti najmanj vsaj enega od sodelujočih. Življenje ni Hollywood. Kakšne so pa vaše izkušnje?
 

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493