Zadovoljna.si
samozadovoljevanje

Seks

Izsušenost tam spodaj še vedno tabu!

U.S.
25. 07. 2014 07.50
4

Zadnje raziskave so pokazale, da je ima vsaka peta ženska zaradi izsušenosti vagine težave z depresijo, 18 odstotkov jih zaradi tega praktično nima spolnega življenja, vsaka četrta pa se zaradi teh težav počuti manj ženstveno.

Le redke o težavah s (pre)suho nožnico spregovorijo s partnerjem ali osebnim zdravnikom/ginekologom.
Le redke o težavah s (pre)suho nožnico spregovorijo s partnerjem ali osebnim zdravnikom/ginekologom.FOTO: Thinkstock

To je le eden od pokazateljev, ki priča, da lahko molk o nekem problemu povezanem s spolnostjo pripelje do nepotrebnih težav v spalnici. Zadnja raziskava, ki so jo izvedli v Veliki Britaniji, je namreč pokazala, da ima kar 20 odstotkov žensk težave z izsušenostjo vaginalne sluznice, torej stanjem, ki jim onemogoča brezskrbno uživati v spolnosti.

Kar 90 odstotkov teh žensk o svojih težavah molči, prav molk pa je eden ključnih razlogov, da se pripadnice nežnejšega spola ne zavedajo dejstva, da je problem rešljiv že z obiskom lekarne.

O težavah z izsušenostjo vaginalne sluznice se preprosto v družbi še vedno ne govori, čeprav se težave pojavijo že pri mladih dekletih. Preveč alkohola, premalo zaužite tekočine, določeni dnevi v menstrualnem ciklusu, nezadostna vzburjenost, stres, menopavza … Vse našteto lahko vpliva na izsušenost vagine, kar posledično prinaša neudobne in boleče spolne odnose.

Posledica so boleči in neprijetni spolni odnosi.
Posledica so boleči in neprijetni spolni odnosi. FOTO: Profimedia

Če je ženska 'suha', je to lahko enako moteče, kot če bi imel njen partner težave z erekcijo. Takrat se ženska namreč počuti neprijetno, saj je prepričana, da bo partner najprej pomislil na to, da je več ne privlači.

Poleg že omenjenih težave z depresijo, je raziskava pokazala, da jih 18 odstotkov zaradi tega sploh nima spolnega življenja, vsaka četrta se zaradi teh težav počuti manj ženstveno, nekatere se počutijo 'stare', 10 odstotkov moških pa je priznalo, da vedo za težave svoje izbranke in da presuha nožnica slabo vpliva na njuno spolno življenje.

Preseneča podatek, da ženske o težavi raje molčijo, kot da bi se zaupale partnerju ali zdravniku, o tem ne govorijo niti s prijateljicami. Molk je seveda povsem nesmiseln, saj je rešitev povsem preprosta. V lekarnah je namreč mogoče kupiti različne izdelke, ki navlažijo vagino in omogočajo povsem neboleč seks.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493