Zadovoljna.si
Obrok po vadbi

Zadovoljna

Trenerka svetuje: 'V procesu izgube kilogramov ne smete biti nikoli lačne.'

J.V.
18. 05. 2021 07.51
0

"Večina bi rada na hitro opravila s svojim procesom izgube kilogramov, zato se lotevajo ekstremnih diet, dodajajo aktivnost in s tem drastično povečajo kalorični deficit," pojasnjuje osebna trenerja Alenka Zakojč, ki jo večina pozna kot Coach Limony. Spomladanski meseci so čas, ko se večina zapodi v fitnes in se loti hujšanja, pri tem pa marsikdo pozablja, da čudežev ne moremo pričakovati čez noč in da je to proces, v katerega moramo stopati počasi. "Ljudje se preveč osredotočimo na stvari, kot so popolna zadnjica, trebušne mišice, konfekcija ... Sigurno so to eksterni cilji, ampak pozabimo, da je to samo stranski učinek procesa, v katerem se gibamo, jemo zdravo, živimo zdravo in postajamo zdrav človek," poudarja Alenka.

»Ne odlagaj na jutri, kar lahko narediš že danes,« je moto, ki se ga osebna trenerja Alenka Zakojč - Coach Limony drži že dvanajst let in bi ga moral osvojiti tudi marsikdo drug. Večina namreč še vedno stavi na spomladanske mesece, kar se tiče izgube odvečnih kilogramov in preoblikovanja postave. A dejstvo je, da če smo pred tem večino časa preživeli na kavču s posodo čipsa v naročju, čudežev ne moremo pričakovati čez noč. 

"Večina bi rada na hitro opravila s svojim procesom izgube kilogramov, zato se lotevajo ekstremnih diet, dodajajo aktivnost in s tem drastično povečajo kalorični deficit. Slednji je namreč bistven pri izgubi kilogramov, le redki pa se zavedajo, da je treba v ta proces stopati počasi. Če se igramo in drastično zmanjšamo svoj dnevni kalorični vnos, čeprav ta pokrije potrebe bazalnega metabolizma, si s tem vseeno povzročimo upočasnjeno presnovo, izgubo mišične mase ter zmanjševanje bazalnega metabolizma. Osnovna pravila pri določanju deficita so nekje 300 kcal pod dnevno energijsko porabo, izjema so osebe, pri katerih indeks telesne teže označuje prekomerno debelost," pojasnjuje Alenka. 

 Če torej pri prehrani nič ne spremenite in dodate fizično aktivnost, ste že v deficitu, če počasi spreminjate prehrano in zmanjšujete svoj kaloričen vnos, ste na pravi poti. Vsekakor pa poskrbite za vsa hranila, ki jih telo potrebuje. "Ne odrekajte se hidratom, ker so ti nujno potrebni za delovanje telesa in možganov. V procesu izgube kilogramov ne smete biti NIKOLI lačni. Če ste zaradi svoje diete brez energije in lačni, potem jo črtajte, ker vam ne dela usluge."

Dejstvo je, da bi pred poletjem marsikdo rad shujšal, pri tem pa so cilji in želje pogosto nerealni. Kaj po navadi svetuješ stranki, ki bi v nekaj tednih rada drastično shujšala?

Vsaki stranki razložim sistem hujšanja in ji dam na voljo zdrav način, ki traja malce dlje, vendar ga bo tudi po končanem procesu lahko vzdrževala. Na voljo pa ima tudi »jojo efekt«, torej drastično zmanjšanje kaloričnega vnosa in visoko intenzivne treninge. Slednje za sabo prinese slabšo koncentracijo, manj energije, konstantno lakoto, hitro izgubo nekaj kilogramov, ki jih bo po končanem procesu hujšanja hitro pridelala nazaj. Vsekakor slednjega načina ne prakticiram. Vsi se seveda odločijo za prvi način, večina pozna moj način dela in rezultate, ki jih moje punce dosegajo, zato mi tudi zaupajo. 

Pa ima sicer večina nerealne želje ali se sedaj že bolj zavedamo, da je to tek na dolge proge in da je treba na tem delati vse leto, ne samo maja in junija?

Nerealna pričakovanja se bolj izražajo pri mlajši generaciji, ki je pod vplivom družbenih omrežij, kjer obljubljajo marsikaj brez očem vidnega drobnega tiska. Punce naivno verjamejo vsemu, kar jim rečeš, predvsem če ima oseba več sledilcev, je za njih to sveto in temu sledijo. Starejša populacija pa se je predhodno že večkrat opekla in po večkratnih neuspelih poizkusih poišče drugo pot. Osel gre včasih večkrat na led, sigurno pa tam ne ostane.

Alenka Zakojč – osebna trenerka in specialistka športne prehrane
Alenka Zakojč – osebna trenerka in specialistka športne prehraneFOTO: osebni arhiv

Se ti zdi, da današnja družba sicer preveč stavi na videz, da se za zdravo prehrano in fizično aktivnost odločamo preveč zaradi tega in premalo zaradi boljšega zdravja in boljšega počutja?

Videz se bolj kot ne potencira pri mlajših generacijah, ki so pod vplivom družbenih omrežij. Punce se lotevajo transformacij, ker mislijo, da bodo s tem ustrezale družbi. Zavedati pa bi se morali, da smo mi tisti, ki bi si morali izbirati družbo, in ne družba nas. Nihče ne bi smel imeti vpliva na našo srečo oz. počutje. 

Ljudje se preveč osredotočimo na stvari, kot so popolna zadnjica, trebušne mišice, konfekcija ... Sigurno so to eksterni cilji, ampak pozabimo, da je to samo stranski učinek procesa, v katerem se gibamo, jemo zdravo, živimo zdravo in postajamo zdrav človek. Pristopite s strani, ki je globlja od predhodne, in si recite: »Če resno treniram, jem zdravo, če se gibam vsak dan, če postanem zdrav človek, bo stranski učinek ta, da bom izgubila telesno maščobo, opazila trebušne mišice in oblekla manjšo konfekcijsko številko!«. Če imate rade proces in veste, kaj je vaša nagrada, boste lažje dosegle cilje. Večjo kot boste imele fizično pripravljenost, bolj kot boste trenirale, bolj kot boste jedle zdravo, več boste lahko pojedle in tudi pica in razne »pregrehe« v tem primeru ne bodo igrale velike vloge in se jim vam ne bo treba povsem odreči.

Telovadba
TelovadbaFOTO: Dreamstime

Največji problem je najti motivacijo in vstati s kavča. Kaj je po tvojih izkušnjah najboljša motivacija oziroma kako skrbiš za to, da tvoja dekleta ostanejo motivirana?

Za osebnega trenerja se vedno odloči nekdo, ki sam nima dovolj discipline. Iskreno pa nas je malo takšnih, ki bi sebe lahko gnali tudi na dneve, ko nimamo motivacije. Priznam, tudi sama si včasih želim nekoga, da bi me treniral in me motiviral ob dnevih, ko se mi še po stopnicah ne da. Jaz za svoje stranke »skrbim« vsak dan. Vsakodnevno spremljam njihove dnevnike prehrane, jih učim zdrave in uravnotežene prehrane, tako da v enem mesecu že osvojijo sitem, ki je povsem enostaven in ne izključuje njihovih najljubših sladic, pice ipd. To je že zelo velik razlog, ki jih drži motivirane. Največja motivacija pa so si punce same, ko opravimo meritve in se rezultati kažejo, jih enostavno »potegne not«, želijo si še več. Želijo si spoznati svoje telo, kakšno v resnici je in kaj lahko doseže. Ko bolečine v hrbtu minejo že po dveh tednih, ko enostavno pridobijo na moči in dobijo občutek, da lahko premikajo gore. Napihnjenost v želodcu je preteklost, izgubljena ali neredna menstruacija se vrne v normalno stanje. Ti občutki so nekaterim povsem neznani.

Nikoli ni prepozno, da si v svoji življenjski formi tudi po 30. letu. Tisti, ki ste povsem funkcionalni, se ne zavedate, kakšen dar imate. Gibanje je namreč dar, ki ga nekateri nimajo in bi dali vse, da bi lahko bili na vašem mestu. Izkoristite to, kar vam je dano, ker nikoli ne veste, kdaj si boste le želeli, da bi izkoristili trenutke, ki so vam bili na voljo

Eden pomembnejših učinkov fizične aktivnosti je zagotovo tudi njen vpliv na duševno zdravje. Bi morali to bolj poudarjati?

Fizična aktivnost je seveda brezplačen in najbolj zdrav antidepresiv. Vadba deluje podobno kot antidepresiv in blaži večje simptome depresije tako, da poveča nivo možganskih nevrotransmiterjev ali živčnih prenašalcev. Tisti, ki trpijo za depresijo ali tesnobo, imajo namreč dokazano zelo majhne vsebnosti nevrotransmiterjev. Zagotovo pa bi se moralo o tem več govoriti in ljudi spodbujati k fizični aktivnosti. Že vsakodnevni sprehod v naravi oz. gozdu znižuje raven hormona stresa, kar dokazujejo tudi študije. 

Oddaja Zadovoljna bo sedaj na sporedu vsako nedeljo ob 18.20 na POP TV, dan prej pa si jo je mogoče ogledati na VOYO, kjer je dostopna tudi pozneje.

.
.FOTO:

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471