Zadovoljna.si
Čiščenje in urejanje omare-2

Zadovoljna

Strokovnjakinja svetuje, kako se lotiti urejanja omare

J.V.
08. 04. 2021 07.57
0

Hermina Steržaj je strokovnjakinja za urejanje garderobe, ki nam je v oddaji Zadovoljna po korakih predstavila metodo urejanja in čiščenja omare. Tega se je najbolje lotiti spomladi in jeseni, ko prehajamo od lahkotnejših oblačil k toplejšim in obratno. Ni pa to edini čas, ki je primeren za to opravilo. "Ko pride do večjih sprememb v življenju, je smiselno prevetriti tudi omaro, saj s svojo obleko pokažemo najmanj to, kako se počutimo, če ne še več," pravi in doda, da imamo po njenih izkušnjah ženske pogosto težavo s tem, da v svojih omarah še vedno hranimo oblačila iz srednje šole, ki nam že dolgo časa niso več prav in jih že več let nismo oblekle.

V tokratni oddaji Zadovoljna je voditeljica Nika Ambrožič Urbas obiskala Hermino Steržaj in eno izmed njih strank, s katero sta se lotili spomladanskega urejanja in čiščenja garderobe. Hermina zase pravil, da je strastna nakupovalka, ki še raje kot sebe oblači druge. Zato je svoj hobi spremenila v posel, njen cilj pa je, da bi bilo čim več ljudi zadovoljnih s svojo zunanjo podobo ter imelo urejeno garderobno omaro. 

"Z največjim veseljem spremljam izraz na obrazu nekoga, ki je ugotovil, kako se s spremembo zunanje podobe začne tudi notranja transformacija in kako to vpliva na samopodobo," pravi in poudarja, da je njen pristop zelo oseben. "Obleka naj bi izražala človeka – nisem mnenja, da obleka naredi človeka, lahko pa zelo pomaga pri tem, da sebe izrazimo navzven."

Kolikokrat na leto bi se morale lotiti čiščenja omare? Je dovolj samo spomladansko ali bi morale isto narediti tudi jeseni?

Najboljše bi bilo najmanj dvakrat na leto, za začetek pa je tudi enkrat letno odlično – prehod iz zime v pomlad in iz poletja v jesen in zimo sta idealni priložnosti za čiščenje omare. Tega vodila se sama držim že od malega. Lani pa sem med prvo karanteno svojo omaro na glavo obrnila najmanj trikrat. Ko pride do večjih sprememb v življenju, je smiselno prevetriti tudi omaro, saj s svojo obleko pokažemo najmanj to, kako se počutimo, če ne še več ... Obleka največkrat predstavlja prvi vtis, ki ga naredimo na sogovornika. Pomislite, ali vsa vaša oblačila dajejo tak prvi vtis, kot si ga želite pustiti na ljudeh.

Se po tvojih izkušnjah ženske težko ločimo od oblačil? Vsaka ima v omari zagotovo kar nekaj kosov, ki jih že vrsto let ni obleka, pa še vedno visijo v njej.

Večinoma imamo kar težave s tem, ja. V skoraj vsaki omari se najdejo kavbojke iz srednje šole ali pa najljubše krilce velikosti XS, ki ste ga nosile pred nosečnostjo, obleka iz prvega zakona, hlače za takrat, ko bom shujšala (ali pa za takrat, ko se bom spet zredila) – opazite vzorec? Tudi sama v svoji omari sproti opazim kakšno nenavadno navezanost, ker pa redno pregleduje vsebino v omari, je problemov manj in jih hitreje zaznavam, temu primerno pa jih tudi hitreje rešim. Človek se na svoja oblačila naveže in če se prvič lotimo čiščenja po 40 letih, je tudi ločevanje od 'neuporabnih' oblačil težje. Če se lotimo spomladanskega čiščenja vsako leto, nam pride postopek 'v kri' in se že vnaprej veselimo tistega lahkotnega občutka po končanem delu.

Kakšne so modne napovedi za pomlad 2021?
Preberi še
Kakšne so modne napovedi za pomlad 2021?

Menda obstaja 'pravilo', da tistega, česar nisi oblekel že eno leto, verjetno ne boš oblekel nikoli več.

To pravilo velja pri meni. Točno to namreč rečem svojim strankam, ko se lotimo njihovih omar. Seveda tega ne moremo reči za leto 2020, saj delo od doma in karantensko prestavljanje s kavča za mizo in nazaj v posteljo ne zahteva take garderobe kot druženje s prijatelji, delo v pisarni, sestanki itd., tako da letos malo pogledam skozi prste. Večinoma pa se držim pravila: če obleka ni bila nošena eno leto in mi stranka ne zna utemeljiti, ob kakšni priložnosti bi jo v kratkem spet nadela, predlagam, da se od nje poslovi.

Kakšen nasvet, kako se izogniti večni ženski težavi 'nič nimam za obleči'?

Morda se na prvi pogled zdi kontradiktorno, vendar predlagam, da se takrat lotite čiščenja omare. Če nimate česa obleči, pomeni, da lahko vse iz omare zavržemo – mar ni tako? Preglejte omaro, v roke primite vsako oblačilo in se vprašajte, kam bi to oblekli in kdaj bi se to lahko v resnici zgodilo. Če tega dogodka ni v bližnji prihodnosti, je morda čas, da se tega oblačila znebite – lahko ga podarite ali prodate trgovini, ki se ukvarja z oblačili iz druge roke. Možnosti je veliko. Menda ni treba dodatno poudarjati, da TAKOJ zavrzite zamazana, preluknjana ali kakor koli drugače poškodovana oblačila.

Čiščenje in urejanje omare-2
Čiščenje in urejanje omare-2 FOTO: Dreamstime
Stilistka razkriva, katera oblačila bi morala imeti vsaka ženska
Preberi še
Stilistka razkriva, katera oblačila bi morala imeti vsaka ženska

Kako bi se morale lotevati nakupovanja oblačil oziroma načrtovati garderobo?

Nikoli se ne odpravljajmo lačni v trgovino in ne kupujmo novih oblačil, če naša omara poka po šivih. Najprej se lotimo omare in jo dodobra prevetrimo. Se znebimo starega, potem šele nakupujemo. Vedno glejmo celo sliko – ne glejmo se v ogledalu le v čevlje ali le dol v hlače. Odmaknimo se od ogledala in se oglejmo od glave do pet, kaj vidimo. Kako dojemamo osebo, ki nas gleda. Ali to krilo ustreza postavi, osebnosti in tudi kako bomo to krilo povezovali z drugimi kosi? Katera bluza iz moje omare gre na to krilo, s katerimi čevlji ga bom kombinirala itd.

Kje imamo največ težav, ko gre za izbiro oblačil?

Najbolj pomemben je 'fit' obleke. To ne pomeni, da mora biti vse oprijeto, ampak poznati moramo svojo postavo. Pogosto se zgodi, da mi kakšna reče, da nosi konfekcijsko številko 46. Kar ni res. To niso odstopanja za pol številke, ampak veliko več. Problem je še posebej pogost pri tistih, ki so shujšali in še vedno nosijo velike številke. Treba se je obleči svoji postavi primerno in če imamo na primer malce več trebuščka, izberemo oblačila, ki ne privabljajo pozornosti v tem predelu.

Zadovoljna.si
Zadovoljna.siFOTO: POP TV

Oddaja Zadovoljna je na sporedu vsako nedeljo ob 17.30 na POP TV, dan prej si je oddajo mogoče ogledati na VOYO, kjer je dostopna tudi pozneje.

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375