Zadovoljna.si
Oblačila

Zavedna. Zadovoljna

Modni kosi iz druge roke vse bolj priljubljeni

J.V.
27. 04. 2021 07.43
0

Globalna pandemija in leto, ki smo ga večinoma preživeli doma, sta imela velik vpliv na naš življenjski stil, naše želje in interese ter konec koncev tudi na naše finančne zmožnosti. Spremenili so se naš modni stil, naša lepotna rutina in naši nakupi. Nedavna raziskava je namreč pokazala, da so vedno bolj iskani trajnostni modni kosi, rabljena oblačila in trgovine z oblačili iz druge roke. In eno od teh je v oddaji Zadovoljna obiskala tudi voditeljica Nika Ambrožič Urbas.

Podatki spletnega iskalnika Lyst v zadnjem času kažejo na povsem nov trend. Vedno več kupcev namreč zanimata trajnostna moda in okoljska ozaveščenost, ki je pomembna na vseh področjih, tudi v modi. Gre za 'modni' trend, ki ga je vedno bolj čutiti tudi pri nas, saj se vedno več Slovenk med drugim odloča tudi za nakupovanje v trgovinah z rabljenimi oblačili. 

Predsodek, da so oblačila tam stara in slabe kvalitete, nikakor ne drži, kar je dokazala tudi osebna stilistka in strokovnjakinja za urejeno garderobo, Hermina Steržaj. V oddaji Zadovoljna smo jo spremili v eno od trgovin v Žalcu, v kateri prodajajo oblačila z druge roke, in bili nad njihovo ponudbo več kot navdušeni. Zelo zadovoljna pa jo je zapustila tudi Hermina, saj je v njej našla kar sedem modnih kosov, s katerimi je osvežila svojo omaro. 

Modni kupci so vse zahtevnejši glede izdelka, ki ga želijo kupiti. Glavno merilo tako že nekaj časa niso več kroji, barve in vzorci oblačil, ampak tudi material, iz katerega so izdelana, njegov izvor in postopek izdelave. To potrjujejo podatki modnega iskalnika Lyst, ki je od začetka leta zabeležil povečanje števila iskanj ključnih besed, povezanih s trajnostjo in okoljem, in sicer za kar 84 odstotkov. Ta 'modni' trend je najprej do izraza prišel na področju torbic, saj so številne modne hiše pri izdelovanju novih modelov torbic pričele eksperimentirati z recikliranimi materiali, kasneje pa se je to 'preselilo' tudi na področje obutve in oblačil. 

Modni velikan Hermes je na primer že predstavil vegansko usnjeno torbo, ki je nastala v sodelovanju z MycoWorks, modna hiša Balenciaga je v svojo zbirko za jesen 2021 vključila reciklirane usnjene torbe, na voljo pa je tudi nova različica torbe Alexa znamke Mulberry, ki je izdelana v skladu z zlatimi standardi okoljske ozaveščenosti. Da bo to modna prihodnost, dokazujejo tudi modni oblikovalci, kot je Stella McCartney, ki prav tako uporablja reciklirane materiale. 

Strokovnjakinja svetuje, kako se lotiti urejanja omare
Preberi še
Strokovnjakinja svetuje, kako se lotiti urejanja omare

To je le še en dokaz, da so v modnem svetu oblačila in modni dodatki, ki jih je mogoče reciklirati, vse bolj cenjeni. Spletni iskalnik Lyst poroča, da se je aprila zanimanje modnih kupcev za vintage in rabljene in izdelke močno povečalo, poroča hrvaška spletna stran Tportal. Povpraševanje po teh izdelkih se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo za 32 odstotkov, daleč najbolj iskani izdelki v tej kategoriji pa so torbe in modni nakit.

Več modnih nasvetov in namigov lahko dobite ob ogledu oddaje Zadovoljna, ki je na sporedu vsako nedeljo ob 17.30 na POP TV, dan prej si je oddajo mogoče ogledati na VOYO, kjer je dostopna tudi pozneje.

Oddaja Zadovoljna je na sporedu vsako nedeljo ob 17.30 na POP TV.
Oddaja Zadovoljna je na sporedu vsako nedeljo ob 17.30 na POP TV. FOTO: POP TV

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493