Zadovoljna.si
Cristina Applegate

Novice

Christina Applegate: Bolezen je premagovala s smehom

M.K.
03. 02. 2012 10.20
0

Rak je bolezen, ki lahko vznikne v vseh tkivih in organih človeškega telesa. Če ga nekoč tako rekoč niso poznali, je danes obolelih vse več. Ne prizanaša nikomur, niti svetovno znanim estradnicam in estradnikom. Skozi to težko življenjsko preizkušnjo je šla tudi ameriška igralka Christina Applegate, ki danes prisega na zdrav način življenja in uživa v vsakem podarjenem trenutku.

Cristina Applegate
Cristina Applegate FOTO: Reuters
Christina Applegate je znana ameriška igralka, ki je svojo igralsko kariero začela pri vsega treh mesecih starosti, ko je nastopila v telenoveli, v kateri je igrala tudi njena mama Nancy Lee Priddy. Kmalu je posnela tudi reklamo za otroške plenice. Od tu je šla njena kariera le še navzgor. Le kdo se ne spomni simpatične Kelly Bundy iz filma Družina za umret, ki je bila znana po svojem nizkem inteligenčnem kvocientu. Usodnega avgusta leta 2008 so ji zdravniki odkrili raka na dojki. Čeprav je enako bolezen prebolela že njena mama, Christina na začetku nikakor ni mogla dojeti, zakaj je ta huda življenjska preizkušnja doletela tudi njo. A ob izredni volji do življenja ji je to 'sodobno kugo' uspelo premagati in se vrniti. Postala je močnejša in zrelejša, poleg tega pa je začela ceniti vsak trenutek življenja. Danes je Christina Applegate sinonim za zdravje, veselje in smeh.

Rak dojke je tudi v Sloveniji vse bolj pogost.
Rak dojke je tudi v Sloveniji vse bolj pogost. FOTO: iStockphoto

Ko je izvedela svojo diagnozo, je planila v histeričen jok

Ko je danes 40-letna Christina avgusta leta 2008 izvedela, da ima raka na dojki, so jo preplavili mešani občutki. Bila je zmedena, saj so ji povedali, da so ob pregledu na magnetni resonanci opazili nekaj 'čudnega' v njeni levi dojki, biopsija, ki je sledila, pa je potrdila, da je bil tujek maligen. Hvaležna je onkologu, ki je pozneje prevzel njen primer, da ji je, na njeno prošnjo, tragično novico zaupal preko telefona. Takoj ko ji je povedal, da se mora resno pogovoriti z njo na štiri oči, je vedela, da nekaj ni v redu. Zdravnik ji je pojasnil položaj in ko je odložila slušalko, se je sesedla na tla in planila v histeričen jok. V solzah je poklicala svojo največjo zaupnico, mamo Nancy Priddy, in jo prosila, naj takoj pride k njej, ker se ne počuti dobro. »Ko je prišla, sem dolgo ležala v njenem objemu in kričala, jokala,« pripoveduje igralka. Mama je točno vedela, kako se hčerka počuti, saj je tudi sama prebolela raka na dojki, ko je bilo Christini zgolj sedem let in je zato znala najti prave besede tolažbe in ji vliti upanje.

Adriatic Slovenica ponuja zavarovanje Ona AS, ki vam za dostopno mesečno premijo omogoča denarno izplačilo, če v času trajanja zavarovanja zbolite za eno izmed oblik ženskega raka.
Prvič v življenju si je ob rojstnem dnevu zaželela le zdravja

Klic zdravnika je sprožil številne spremembe, ki so Christini življenje obrnile na glavo. Ker so imeli v družini že primere raka na dojki, je opravila dodatna testiranja, da bi ugotovila, ali so za izbruh bolezni krivi mutirani geni, ki močno povečujejo tveganje za razvoj raka na dojkah ali jajčnikih, prav tako pa je večja tudi verjetnost, da se bo rak (če ga premaga) ponovil. Ker so bili rezultati testa pozitivni, se je igralka odločila za dvojno mastektomijo. Sledila je rekonstrukcijska operacija, ki so jo zdravniki izvedli le štiri dni pred njenim 37. rojstnim dnevom in prvič v življenju si je ob tem prazniku zaželela zgolj zdravja. »Še nikoli nisem preživljala rojstnega dneva na tak način. Življenje me nikoli prej ni udarilo tako močno. V zelo kratkem času se je zgodilo kup stvari, ki so skoraj uničile moje življenje,« razlaga ozdravljena zvezdnica. A Christina ve, kako nasmejati ljudi okrog sebe. Tako je bilo tudi v eni od losangeleških bolnišnic, v kateri je okrevala po operativnem posegu, v katerem so ji odstranili obolelo dojko. Pravi, da se nikoli ni nehala smejati. »V bolnišnici sem se presmejala več kot prej v celem življenju. Smejala sem se vsem 'čudnim' stvarem, ki so se mi dogajale,« se spominja simpatična pevka. »Prijatelji so me prihajali obiskovat z žalostnimi obrazi in solznimi očmi, jaz pa sem vrgla v njih prvo stvar, ki mi je prišla pod roke in jim povedala, naj vendarle že prenehajo, saj ni konec sveta.« Le slab mesec po opravljeni mastektomiji so se v javnosti pojavile govorice o njenem zdravstvenem stanju in njeni diagnozi. Prisilile so jo, da je svojo izkušnjo delila s svetom, preden je bila dejansko pripravljena na ta korak.

Christina Applegate
Christina Applegate FOTO: Reuters
Danes uživa v vsakem podarjenem trenutku

V mesecu, ki je sledil, se je udeležila podelitve nagrad emmy, na katero je prvič v življenju šla z umetnim nadomestkom dojke, ki so ji jo odstranili. Prejela je kar dve nagradi in očarala vse prisotne. Pravi, da je bilo to njeno vnovično rojstvo. Vedela je, da bodo zaradi težke izkušnje vse oči uprte vanjo in si je v mislih ves čas ponavljala le »Prosim, ne plani v jok!« Zdržala je in po tej 'vrnitvi v življenje' se je znova odprla ljudem. Ugotovila je, da ji besede gredo lažje z jezika vsakič, ko si olajša dušo in pove svetu kaj novega o tem, kar je prestala. »Sedaj lahko govorim tudi o najhujših trenutkih bolezni in ob tem vem, da se ne bom zlomila,« pravi Christina, ki se je po premagani bolezni pridružila številnim ameriškim in svetovnim organizacijam in iniciativam za boj proti raku na dojki. Zadala si je nalogo, da (predvsem mlade) ženske spodbuja, da redno hodijo na preglede in si tudi doma same pregledujejo dojke. Poleg tega je navezala stike s številnimi ženskami, s katerimi si deli podobno usodo in pravi, da so se med njimi spletle močne vezi, ki jih nihče nikoli ne bo mogel pretrgati. Nenazadnje si delijo izkušnjo, ki popolnoma spremeni človeka, njegovo življenje, njegove načrte. Zavedajo se, da so šle do pekla in se ponovno vrnile – zdrave in trdno odločene, da znova zaživijo in v polni meri užijejo vsak trenutek, ki jim ga pokloni življenje.

Pravi, da se nikoli v življenju ni toliko presmejala kot med boleznijo.
Pravi, da se nikoli v življenju ni toliko presmejala kot med boleznijo.FOTO: Reuters

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368