Zadovoljna.si
42159a9def_60419807

Novice

Etiopijka, ki ji je uspelo z izdelovanjem čevljev

M.K.
13. 09. 2012 15.47
2

V le redkih afriških državah je ženskam omogočeno, da uspejo na poslovnem področju. Preveč pogosto ostanejo 'zgolj' gospodinje, žene in mame, brez prave možnosti za šolanje in karierno življenje. No, to pa zagotovo ne drži za Bethlehem Tilahun Alemu, mlado 32-letno Etiopijko, ki se je pred osmimi leti lotila prav posebne misije: ustanovila je podjetje, ki izdeluje čevlje iz recikliranih materialov. Iz simboličnega začetnega kapitala danes nastajajo milijonski dobički in glede na napovedi gospodarskega razcveta afriških in arabskih držav je precej verjetno, da bo šla Bethlehemina pot le še navzgor.

Pred osmimi leti se je Etiopijka Bethlehem Tilahun Alemu odločila, da bo po zgledu zahodnega sveta izdelovala čevlje iz recikliranih materialov, med katerimi so celo avtomobilske pnevmatike. Ustanovila je podjetje SoleRebels, ki je danes eno najuspešnejših v Etiopiji in bo kmalu prejelo tudi certifikat World Fair Trade Organization (Svetovne pravičnotrgovinske organizacije) za prvo pravično trgovino z okolju prijazno obutvijo. Bethlehem trenutno svoje izdelke prodaja v 55 državah, večinoma posameznim trgovcem na drobno. Največji trg ji predstavljajo Avstrija, Kanada, Japonska, Švica in ZDA, prodaja pa tudi prek svetovnega spleta.

Vzornika je našla v starših

Zgodba o uspehu se je začela v revni skupnosti na obrobju Adis Abebe, kjer se je rodila. „Mama in oče sta trdo garala,“ pravi uspešna Etiopijka, ki je prepričana, da ji je prav to dalo motivacijo, da je tudi sama hitro poprijela za delo in si prizadevala ustvariti lagodno življenje. „Oče je elektroinštalater, mama pa je zaposlena v bolnišnici. Prav onadva sta mi predstavljala model in vzor poti, po kateri sem pozneje šla,“ doda Bethlehem, ki je bila dobra učenka. Izučila se je za računovodkinjo, in ko je videla, da je v njeni soseščini veliko nadarjenih umetnikov brez zaposlitve, je iskala možnosti, da bi izkoristila njihov talent. „Fantje so imeli znanje, a nobene priložnosti za delo,“ pravi Bethlehem, ki je izziv našla v čevljarskem podjetju. Ker je vedela, da svet vedno bolj stremi k okolju prijaznim izdelkom, se je to odločila uporabiti in nastalo je podjetje, ki ustvarja čevlje iz recikliranih materialov.

Uporabljajo materiale iz domačega okolja

„Moji ideji sta bili ročno izdelovanje čevljev z uporabo materialov, ki so na voljo v domačem okolju, in zaposlovanje lokalnega prebivalstva,“ pravi Bethlehem, ki je s svojo idejo navdušila družino. Ravno domači so tisti, ki so ji pomagali začeti. Skupaj so zbrali nekaj manj kot osem tisoč evrov, kar je bila dovolj velika investicija, da je podjetje lahko zaživelo. Danes ima Bethlehem 75 redno zaposlenih delavcev in več kot 200 lokalnih dobaviteljev surovin. Za izdelavo sandalov, natikačev in ostale obutve uporabljajo stare pnevmatike, naravna vlakna in ročno izdelane tkanine, vse iz domačega okolja. Pri tem se zgledujejo po tradicionalni obutvi etiopskih upornikov Selate in Barabasso.

Povpraševanje po izdelkih je veliko

Dizajni podjetja simpatične Bethlehem so izredno moderni in zdi se, da vestno sledijo modnim trendom zahodnega sveta. Njihova produkcija je precejšnja: na dan naredijo približno osemsto parov čevljev, za katere je treba odšteti od 30 do 80 evrov. Posel trenutno cveti in do leta 2016 bi Bethlehem rada svoj dobiček še povečala. „Povpraševanje je veliko in vse je odvisno od nas, kako močno se bomo potrudili,“ je prepričana uspešna Etiopijka, ki ne kloni pod pritiski Evrope in Severne Amerike, ki si obutev zaradi etiopskega standarda prizadevata dobiti skorajda zastonj. Bethlehem se zaveda, da si trdo in pošteno delo zasluži tudi pošteno plačilo, zato so njeni uslužbenci plačani kar štirikrat bolje od etiopskega povprečja.

Bethlehem je zelo zadovoljna

Bethlehem se zaveda, da v poslu vedno obstajajo pasti in tveganja, a svoje delo kljub kroničnemu pomanjkanju spanja naravnost obožuje. Rezultati njenega truda se vidijo tudi v številnih nagradah, ki jih je prejela doma in v tujini, te pa ji vlivajo samozavest in so pravi motivator za nadaljnje delo. Bethlehem zdaj namerava povečati svoje podjetje in zaposliti več kot dvesto novih delavcev. Kljub uspešnosti in bogastvu pa ostaja skromna 32-letnica, ki kar žari od zadovoljstva. Kako tudi ne bi. Je uspešna poslovna ženska, kar je v Afriki prepogosto prava redkost.

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478