Zadovoljna.si
Sharon pravi, da ji je rak življenje spremenil na bolje.

Novice

Rak ji je spremenil življenje

Z.K.
20. 02. 2012 12.48
0

V Sloveniji za rakom vsako leto zboli več kot 12 tisoč ljudi, med njimi je nekaj manj kot polovica žensk. Na srečo mnoge raka premagajo, to dejstvo pa v življenja vseh nas prinaša upanje, da bo tudi ta bolezen sčasoma vendarle postala popolnoma ozdravljiva. Med ukrepi Evropskega kodeksa proti raku so: opustitev kajenja in izogibanje pasivnemu kajenju, ohranjevanje primerne telesne teže, povečanje telesne dejavnosti in zdravo prehranjevanje, omejevanje pitja alkoholnih pijač, izogibanje čezmernemu sončenju, zaščita pred okužbami, ki lahko povzročajo raka, ter redno udeleževanje presejalnih pregledov v programih, kot so v Sloveniji: Zora, Dora in Svit. Zavedati se moramo, da rak ne izbira, to pa dokazujejo tudi resnične zgodbe žensk, ki so nekega dne odkrile, da imajo raka. Sharon Osbourne je svojo borbo z rakom delila z javnostjo. Zahvaljujoč zgodnjemu pregledu so ji odkrili črevesnega raka, ki ga je uspešno premagala.

Sharon in Ozzy sta srečno poročena že 30 let.
Sharon in Ozzy sta srečno poročena že 30 let.FOTO:

Mnogi menijo, da ženske ne zbolijo

Sharon Osbourne je uspešna poslovna ženska in žena slavnega pevca Ozzyja Osbourna. Širša javnost jo je pobliže spoznala, ko se je izpostavila v resničnostnem šovu 'The Osbournes', v katerem so kamere spremljale življenje njene družine. Pozneje se je v vlogi žirantke pridružila tudi šovoma, v katerih so iskali nove talente. Leta 2009 je bila na lestvici najbogatejših Angležev uvrščena na 25. mesto, kljub temu pa njeno življenje ni bilo vselej tako rožnato, kot je bilo sprva videti. Britanko je prizadela huda bolezen – rak debelega črevesa in danke oziroma kolorektalni rak. Gre za eno izmed najpogostejših rakavih bolezni. Debelo črevo in danka zajemata končni del črevesa, ki meri približno 100 cm. Ko se rakave celice razmnožujejo, prodirajo v okoliško tkivo, prek krvi ali limfe pa lahko zaidejo tudi v druge dele telesa. Število obolelih se iz leta v leto povečuje. Po podatkih Registra raka za Slovenijo je leta 2004 za to boleznijo zbolelo 1291 ljudi.

Adriatic Slovenica ponuja zavarovanje Ona AS, ki vam za dostopno mesečno premijo omogoča denarno izplačilo, če v času trajanja zavarovanja zbolite za eno izmed oblik ženskega raka.
Zahvala gre njenemu možu

Sharon je za rakom zbolela julija 2002 in je sprva pomislila na najhujše. "O kolorektalnem raku nisem vedela prav nič. Niti sanjalo se mi ni, da lahko dobiš raka na tem mestu. Mislila sem, da lahko zbolijo le moški, da gre pravzaprav za raka na prostati, zato sem bila prepričana, da so zdravniki storili napako,“ je povedala Sharon. Mnoge ženske razmišljajo podobno in se pravzaprav bojijo napačne bolezni. Po 75. letu umre več žensk za rakom na črevesju kot za rakom na prsih. Osbournova je imela srečo, saj je raka odkrila v zgodnjem stadiju, zahvala pa gre njenemu možu. "Ozzy je ravno imel kolonoskopijo – pregled celotnega debelega črevesa, saj zelo dobro skrbi za svoje zdravje in redno opravlja različne preglede. Z njim je bilo vse v najlepšem redu, zatem pa je začel nagovarjati tudi mene, naj opravim pregled. Sprva nisem želela, vendar me je prosil tako dolgo, da sem popustila,“ je povedala 59-letna Sharon.

Sharon pravi, da ji je rak življenje spremenil na bolje.
Sharon pravi, da ji je rak življenje spremenil na bolje. FOTO:

Pregled vam lahko reši življenje

Mnogi se izogibajo tovrstnemu pregledu, saj velja za nekoliko neprijetnega. Priprava na sam pregled se začne dan prej, saj je na večer pred pregledom treba črevesje povsem prečistiti, pred pregledom pa zdravniki pacientu dajo sedative, ki olajšajo proces. Če raka odkrijejo dovolj zgodaj, je popolnoma ozdravljiv, zato bi se vsi morali znebiti predsodkov in brez sramu opraviti pregled, ki vam lahko reši življenje. "Kljub temu da pregled ni ravno prijeten, se vprašajte, kaj je bolj pomembno, vaše življenje in vaši bližnji ali ura neugodja,“ je povedala Sharon.

Rak ji je spremenil življenje

Ta pregled je priporočljivo opraviti na vsakih 5 let po 50. letu starosti. Če je v družini že bil prisoten tovrsten rak, je pregled priporočljivo opraviti že pri 45 letih. "Rak na črevesju je skoraj brez simptomov, kar je lahko smrtonosno, saj se ne zavedaš, da si zbolel. Jaz sem bila le utrujena, kar sem pripisala težkemu delu in prevelikemu stresu. Niti v sanjah si nisem mogla zamisliti, da sem zbolela za rakom,“ je pojasnila Sharon. Kljub vsemu je operacijo uspešno prestala in hitro okrevala. Med kemoterapijo, ki jo je najbolj skrbela, je spoznala ogromno ljudi, za katere meni, da so čudoviti. Čeprav je morda slišati nenavadno, Sharon pravi, da je rak nekaj najboljšega kar se ji je zgodilo v življenju, saj je njeno življenje spremenil na bolje.

Družina Osbourne.
Družina Osbourne.FOTO:


 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375