Zadovoljna.si
Eva Ekvall - 3

Novice

Lepotna kraljica izgubila bitko z rakom

Z.K.
22. 12. 2011 16.04
1

Rak dojke je najpogostejši rak pri ženskah po svetu in tudi v Sloveniji, kljub večjemu obolevanju pa se zadnja leta smrtnost zaradi te bolezni v razvitem svetu zmanjšuje. Za osveščanje žensk veliko naredijo tudi slavne osebnosti, ki so se morale spoprijeti z rakom dojke. Svojo težko izkušnjo razkrijejo javnosti in na ta način ženske spomnijo, kako pomembni so preventivni pregledi. Pred nekaj dnevi je po dveh letih svojo borbo z rakom izgubila nekdanja venezuelska miss Eva Ekvall. S svojo zgodbo je številne ženske opozorila, kako pomembno je pravočasno poiskati zdravniško pomoč. Evi so raka dojke zdravniki diagnosticirali že pred dvema letoma. Kljub težki bolezni je napisala knjigo, v kateri je opisala svojo borbo z rakom, predvsem pa je želela osvestiti številne ženske, ki se prepogosto trudijo predvsem biti lepe, ob tem pa pozabljajo na svoje zdravje.

Končala je svoj dolg boj z boleznijo

Nekdanja miss Venezuele Eva Ekvall je umrla v bolnišnici v Teksasu, po boju, ki je trajal kar dve težki leti, za sabo pa je pustila hčerko in moža. Ekvallova je že kot najstnica slovela po svoji lepoti, kasneje se je uveljavila tudi kot televizijska voditeljica novic in pisateljica, ko je zbolela, pa se je z vsem srcem posvetila osveščanju ljudi o smrtonosni bolezni – raku.

Od prodajalke do lepotne kraljice

Kot najstnica se je Eva preživljala kot prodajalka v trgovini z oblačili, dokler je ni opazil eden izmed tako imenovanih 'skavtov', ki iščejo sveže obraze za manekenske agencije. "Takrat se mi je sama ideja, da bi postala manekenka, zdela neumna, saj sem bila pretežka in se nisem mogla predstavljati v vlogi modela,“ je za Guardian priznala Eva.

Adriatic Slovenica ponuja zavarovanje Ona AS, ki vam za dostopno mesečno premijo omogoča denarno izplačilo, če v času trajanja zavarovanja zbolite za eno izmed oblik ženskega raka.
Vendar je kmalu prišel dan, ko so jo v prodajalni oblačil odpustili. Sedla je v taksi in se napotila v agencijo, kjer so ji modni agentje takoj povedali, da pred njimi stoji nova Miss Venezuele. Njihove napovedi so se uresničile in tako je Eva leta 2000 pri 17 letih postala najlepša v državi, leto kasneje pa je postala tretja spremljevalka na lepotnem izboru za Miss Universe v Puerto Ricu.

Predstavila se je v pravi luči

Vsestranska Eva se je odločila za študij novinarstva in diplomirala, bila je uspešen fotomodel, televizijska igralka ter voditeljica. Ko so ji leta 2010 diagnosticirali raka prsi, je sledilo devetmesečno zdravljenje, ki je vključevalo kemoterapijo, obsevanje in amputacijo prsi. Eva je majhno izboklinico sicer začutila že veliko prej, vendar je bila prepričana, da se njeno telo spreminja zaradi nosečnosti. "Bila sem zelo jezna nase, saj bi lahko vedela, kaj izboklina pomeni. Teta je imela raka na prsih kar dvakrat, mama pa je za posledicami te bolezni umrla,“ je povedala Eva. V opomin je napisala knjigo 'Fuera de Foco', v kateri je opisala svoj boj z boleznijo. V knjigi so objavljene tudi fotografije, ki jih je posnel Roberto Mata. Na njih je Eva takšna, kakršno jo je naredila bolezen. Takšna, kot je ni videl nihče. Sploh pa ne javnost, navajena na njen brezhiben videz. "Nihče me še ni videl brez las ter brez ličil,“ je povedala Eva. V knjigo je vključila tudi elektronska sporočila, ki jih je dobivala od prijateljev in družine.

Ko je videz bolj pomemben kot zdravje...

Na začetku ni bila prepričana ali je na fotografijah videti lepa ali ne. Kmalu pa se je zavedela, da to sploh ni bistveno. "Moj namen ni bil ta, da sem videti lepa, saj sem vendarle bolna," je takrat povedala Eva. Vseeno so bile posledice, ki jih bolezen povzročila, zanjo grozljive. "Težko se je pogledati v ogledalo, ko je tvoj obraz močno otečen, izgubiš vsako dlačico na telesu, vključno z lasmi, obrvmi, trepalnicami. Videti si kot čudna žival, ne prepoznaš se več. Zame je bilo to strašljivo, še posebej zato, ker je moje delo vezano na zunanji videz in lepoto," je priznala Eva.

Širila je besedo o grozljivi bolezni

Ekvallova je vedela, da bo s knjigo šokirala sonarodnjake, saj je lepota zanje bistvenega pomena. Lepotice so velike zvezdne, lepotna kirurgija pa je nekaj čisto običajnega. "To, da je rak prsi tabu tema, se mi zdi absurdno, saj živimo v državi prsnih vsadkov, kjer ženske nimajo predsodkov o razkazovanju svojih umetno povečanih prsih,“ je marca letos Eva pojasnila za BBC."Grozljivo je dejstvo, da veliko več denarja vlagamo v zunanji videz, kot pa v zdravje,“ je še dodala. Veliko je naredila za osveščanje žensk v Venezueli in njen trud ni bil zaman. Število preventivnih pregledov dojk se je namreč močno povečalo.

Eva Ekvall - 3
Eva Ekvall - 3 FOTO:

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368