Zadovoljna.si
Nosečnica

Novice

Kljub kemoterapiji je rodila zdrava dvojčka

Z.K.
13. 02. 2012 16.46
0

V Sloveniji za rakom vsako leto zboli več kot 12 tisoč ljudi, med njimi je nekaj manj kot polovica žensk. Na srečo mnoge raka premagajo, to dejstvo pa v življenja vseh nas prinaša upanje, da bo tudi ta bolezen sčasoma vendarle postala popolnoma ozdravljiva. Med ukrepi Evropskega kodeksa proti raku so: opustitev kajenja in izogibanje pasivnemu kajenju, ohranjevanje primerne telesne teže, povečanje telesne dejavnosti in zdravo prehranjevanje, omejevanje pitja alkoholnih pijač, izogibanje čezmernemu sončenju, zaščita pred okužbami, ki lahko povzročajo raka, ter redno udeleževanje presejalnih pregledov v programih, kot so v Sloveniji: Zora, Dora in Svit. Zavedati se moramo, da rak ne izbira, to pa dokazujejo tudi resnične zgodbe žensk, ki so nekega dne odkrile, da imajo raka. Zoila Leiva je bila v četrtem mesecu nosečnosti, ko je izvedela grozljivo novico, da ima raka na prsih. Kljub kemoterapiji se je odločila, da bo še nerojena dvojčka obdržala, čeprav so zdravniki svetovali drugače.

Kljub kemoterapiji je rodila zdrava dvojčka.
Kljub kemoterapiji je rodila zdrava dvojčka. FOTO:

Zdravniki so svetovali splav

42-letna Američanka Zoila Leiva je v februarju 2007 pri samopregledovanju začutila bulico v dojki. Zdravniki so jo potolažili, češ da gre le za benigno cisto. Šele decembra so ji povedali, da gre pravzaprav za raka na dojki. Zoila je bila v četrtem mesecu nosečnosti z dvojčkoma, onkolog pa ji je priporočil takojšnji splav, saj se je rak že razširil na bezgavke. Povedali so ji, da ne morejo vedeti, ali se je rak med nosečnostjo razširil tudi na ostale organe, saj na njej niso mogli opraviti pregleda.

Adriatic Slovenica ponuja zavarovanje Ona AS, ki vam za dostopno mesečno premijo omogoča denarno izplačilo, če v času trajanja zavarovanja zbolite za eno izmed oblik ženskega raka.
"Zdravniki so želeli, da opravim splav, vendar ko so mi opisali sam proces, sem bila zgrožena. Čutila sem, kako se otroka premikata v meni. Če bi ubila njiju, bi umrla zaradi depresije, zato se s splavom nikakor nisem strinjala,“ je povedala Zoila.

Dvojčka sta se rodila zdrava

Posvetovala se je z mnogimi strokovnjaki, vključno s porodničarjem Elyce Cardonikom, ki je povedal, da lahko po prvem trimesečju nosečnosti uspešno preživi zdravljenje za rakom, brez da bi kemoterapija kakor koli vplivala na še nerojena otroka. Ekipa znanstvenikov na belgijskem inštitutu je ugotovila, da lahko ženske uspešno zdravijo s kemoterapijo v drugem in tretjem trimesečju nosečnosti. Postopek zdravljenja naj ne bi vplival na še nerojenega otroka, prav tako naj bi bil operativni poseg v tem času neškodljiv. V Kaliforniji je začela z zdravljenjem in v roku 12 tednov imela štiri postopke kemoterapije, medtem pa je ves čas jemala zdravila. Ko je nastopil čas za porod pri 32 tednih, se je tumor močno zmanjšal. Dvojčka sta se rodila močna in zdrava, kljub temu da so bili zdravniki prepričani, da bosta morala biti na intenzivni negi vsaj 5 tednov. Po dveh tednih sta bila že srečno doma v objemu svoje matere. Po rojstvu je imela še 10 kemoterapij, bolezen pa se ni več širila. Dvojčka sta zrasla v zdrava dečka, brez kakršnih koli posledic težkega zdravljenja njune mame.

Pozanimajte se!

V Veliki Britaniji vsako leto za rakom na prsih zboli 5.000 žensk, ravno v svoji reproduktivni dobi. Pri nosečih ženskah raka pogosto diagnosticirajo pozneje kot sicer, saj so simptomi zaradi nosečnosti manj opazni. Dejstvo je, da so mnoge nosečnice, ki izvedo, da imajo raka, še bolj motivirane za preživetje, saj se borijo za svojega še nerojenega otroka. Vseeno je tovrstno stanje, ko ima ženska raka med nosečnostjo, zelo nevarno, saj lahko pomeni smrt tako za otroka kot tudi za mater. Vsekakor se je v tovrstnih situacijah treba dobro pozanimati o možnostih, ki so na voljo, saj splav ni nujno edina rešitev, kot morda sprva predlagajo nekateri zdravniki. "Rak ne pomeni smrtne obsodbe,“ je za konec povedala Zoila.

Nosečnica
Nosečnica FOTO:

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368