Zadovoljna.si
Redno se pregledujte in bodite pozorne na spremembe. Lahko vam reši življenje.

Novice

Ko močna volja premaga bolezen

Z.K.
13. 03. 2012 14.23
0

V Sloveniji za rakom vsako leto zboli več kot 12 tisoč ljudi, med njimi je nekaj manj kot polovica žensk. Na srečo mnoge raka premagajo, to dejstvo pa v življenje vseh nas prinaša upanje, da bo tudi ta bolezen sčasoma vendarle postala popolnoma ozdravljiva. Med ukrepi Evropskega kodeksa proti raku so: opustitev kajenja in izogibanje pasivnemu kajenju, ohranjanje primerne telesne teže, povečanje telesne dejavnosti in zdravo prehranjevanje, omejevanje pitja alkoholnih pijač, izogibanje čezmernemu sončenju, zaščita pred okužbami, ki lahko povzročajo raka, ter redno udeleževanje presejalnih pregledov v programih, kot so v Sloveniji: Zora, Dora in Svit. Zavedati se moramo, da rak ne izbira, to pa dokazujejo tudi resnične zgodbe žensk, ki so nekega dne odkrile, da imajo to bolezen. Michele je ena od njih. Je mati samohranilka in vzgaja šoloobveznega otroka. Zaposlena je s polnim delovnim časom, novi izzivi in težke preizkušnje pa ji niso prav nič tuji.

Michele je nemudoma opravila pregled z mamografom.
Michele je nemudoma opravila pregled z mamografom.FOTO: iStockphoto
Opazila je spremembe na dojki

Michele je nekega dne opazila, da se je njena prsna bradavička pogreznila in nemudoma je opravila preventivno rentgensko slikanje dojk z mamografom. Slabih novic ni pričakovala, zato je bila diagnoza še toliko bolj grozljiva, Michele je zbolela za rakom na prsih. „Ob zdravnikovih besedah se je zame čas ustavil. Kar naenkrat sem bila v brezčasnem svetu in tam sem ostala nekaj dni ter premišljevala, kaj naj storim,“ je priznala Michele.

Rak dojke
Rak dojke FOTO: iStockphoto
Stopnja preživetja se povišuje

"Sem mati samohranilka in imam 8 let staro hčer. Da bi preživela sebe in svojega otroka, veliko delam in imam zelo malo prostega časa. Vendar pa lahko kmalu umrem in za seboj pustim svojega mladoletnega otroka,“ je razmišljala Američanka. Zdravniki so ji podrobno pregledali vsak del telesa in ugotovili, da je rak omejen na levo dojko in dve bezgavki. Michele se je odločila, da bo premagala hudo  bolezen, ki tako pogosto prizadene nežnejši spol. Zadala si je, da bo preživela, druge možnosti ni dopustila. Dejstvo je tudi, da se v zadnjih desetih letih stopnja preživetja, predvsem pri mlajših pacientkah, obolelih za rakom na dojkah, vztrajno povišuje.

Adriatic Slovenica ponuja zavarovanje Ona AS, ki vam za dostopno mesečno premijo omogoča denarno izplačilo, če v času trajanja zavarovanja zbolite za eno izmed oblik ženskega raka.

Poučite se!

Prebrala je ogromno literature o raku dojk in se o bolezni temeljito poučila. Zavedala se je, da več bo vedela, večje bodo možnosti, da bolezen premaga. Michele je tako postala borka in ne žrtev bolezni. "Tisto sekundo, ko sem se odločila, da bom bolezen premagala, se je moje življenje povsem spremenilo. Začela sem ceniti malenkosti, četudi se to morda sliši klišejsko. Hvaležna sem za vse, kar imam. Osredotočila sem se na dobro počutje telesa in duha ter na zdrav način življenja. Moja miselnost zame naredi vse, saj zavira negativno mišljenje. Če se v glavi prepričam, da sem bolna, moji možgani to sporočijo telesu in tako se tudi počutim. Enostavno in preprosto," je pojasnila.

Mislite pozitivno

Michele je ravno končala s četrto kemoterapijo. "Čeprav ta terapija ni v užitek, se ji zahvaljujem in jo imam rada. Zaradi postopka kemoterapije rak ni smrtna obsodba,“ meni Michele. Dodaja še, da ljudje, ki so zboleli za rakom, morajo misliti pozitivno in živeti pozitivno, saj s pomočjo pozitivnega razmišljanja lahko premagajo raka.

Redno se pregledujte in bodite pozorne na spremembe. Lahko vam reši življenje.
Redno se pregledujte in bodite pozorne na spremembe. Lahko vam reši življenje.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375