Zadovoljna.si
Daphne Selfe

Novice

Pri 83 letih še vedno na modnih brveh

Z.N.
17. 04. 2012 15.06
0

Kot model je delala za znamke Dolce & Gabbana, Tata-Naka in Michiko Koshino, nastopila je v oglasih Nivee in Olay. Pri 83 letih se je Daphne Selfe, ki je še vedno mladostna in polna energije, pojavila tudi v reviji Vogue in Marie Claire, njena 60-letna modna kariera pa še vedno ni končana. In kakšen je njen recept za uspeh? Dolgi negovani lasje, nič botoksa in dnevna uporaba kreme za nego kože.

Daphne Selfe
Daphne Selfe FOTO:

Daphne Selfe je pri 83 letih trenutno najstarejši supermodel na svetu. Ima dolge sive lase, ki so skrbno negovani, napete ličnice in živahen pogled, ki ji daje poseben čar. Za njo je 60 let hoje po modnih brveh, poziranja za različne blagovne znamke, nastopov v oglasih in še mnogo drugih izkušenj. Kako ji uspeva pri teh letih še vedno nastopati? "Verjetno imam srečo," je v intervjuju za britanske medije povedala Daphne Selfe. "Dobro je, da imam irske korenine, da imam močne kosti in da imam veliko energije."

Nikoli ni šla pod nož in nad staranjem se ne pritožuje

Zaveda se, da je njena koža starikava. Brez težav pove, da najraje nosi dolge rokave, saj se ji zdijo njene roke grde. "Veste, moje roke so zdaj malce odrgnjene in polne starostnih peg. Res se mi zdijo grozljive in zato običajno nosim dolge rokave. Moje telo je v redu, ko se uležem pa se malce povesi. Ampak nimam kaj," je dejala. "Nikoli v življenju pa nisem obiskala lepotnega kirurga, ničesar na svojem obrazu nisem spreminjala," je povedala Daphne. "Nisem uporabila tistega strupa in nisem šla na lifting obraza. To bi bila potrata denarja, poleg vsega pa si operacij tako ali tako nisem mogla privoščiti." Kako ji torej uspeva? "Mislim, da imajo tu veliko vlogo dobri geni. Moja mama je živela do 95. leta. Nikoli se nisem pretirano obremenjevala z uporabo različnih krem, čeprav kožo redno mažem z vlažilno kremo, pakirano v običajni posodici. Sovražim, če se embalaža ne odpira na zgornji strani in če jo moram stiskati in po njej kopati, da bi iz nje dobila še tisto, kar je ostalo na dnu." S staranjem se ni nikoli obremenjevala. "Danes se vsi pritožujejo nad staranjem. Moja generacija je bila s staranjem sprijaznjena. Poskušala sem biti vselej radostna, ne pa zagrenjena. Z leti sem sicer dobila zeleno mreno, ampak imam zaradi kapljic, ki jih moram uporabljati, daljše trepalnice … V vsaki stvari je nekaj pozitivnega!"

Urejena se počuti bolje

83-letnica je prepričana, da ji v današnjih časih ne bi uspelo delati kot model. "Sem premajhna in imam široka ramena. Ampak nikoli mi ni nihče rekel, naj shujšam." Med odraščanjem je menda niso pretirano hvalili, da je lepa in postavna, je pa zadovoljna, da je bila vselej precej proporcionalna. Zaupala je še, da je pred poziranjem v kopalkah nikoli niso voskali ali depilirali. Daphne si je, odkar je osivela, nekaj časa sicer barvala lase, a tega ne počne več, ker se je nato preveč obremenjevala z narastkom. "Zdaj imam dolge lase, saj je to veliko ceneje kot vzdrževati krajšo pričesko," je prepričana. "Z lasmi zdaj sploh nimam dela, nimam kratke pričesk, ki postara videz, vrat je videti daljši, obraz pa bolj napet. Veliko mojih znank ne uporablja ličil. Ampak mislim, da moraš vse življenje skrbeti za svoj videz. Urejenost ti daje boljši občutek."

Najprej družina, potem delo

Daphne se je z modo začela ukvarjati pri 20 letih. V začetku je pozirala v krznu, kar tedaj ni bilo tako sporno kot danes. "Delala sem v glavnem na modnih revijah, nastopila sem tudi v oglasih, velikokrat so me fotografirali s cigareto v roki, čeprav nikoli nisem kadila." Leta 1954 se je poročila in prepričana je bila, da ji bo družina vzela toliko časa, da se ne bo več mogla ukvarjati z modo. "Družino sem postavila na prvo mesto. Finančno nam ni šlo najbolje, a se s tem nisem obremenjevala," je povedala. "Grozno se mi zdi, da morajo ženske danes delati, da lahko vzdržujejo družino, posledično pa se ne morejo posvetiti vzgoji otrok." Je ponosna mati treh otrok – 57-letnega Marka, 53-letne Claire in 51-letne Rose ter ima štiri vnuke. Po porodih ni nehala skrbeti zase, poskusila je čim prej priti v formo. Njen mož Jim je doživel več kapi in Daphne je zanj skrbela vse do njegove smrti leta 1997. Tedaj je bil star 72 let. Daphne se po njegovi smrti ni predala. Danes se še vedno ukvarja z modo, redno vadi jogo in veliko hodi. "Ampak jogo izvajam sama, ker nimam časa hoditi na tečaje," je pojasnila in dodala, da je edina stvar, ki se je boji, ta, da bi zbolela. Uživa veliko sadja, zelenjave in rib ter dnevno popije veliko vode. Kot pravi, se počuti staro okoli 60 let.

Obrnila nov list

Leta 1998 so jo povabili, da bi nastopila na modni reviji Red or Dead, in bila je navdušena. Zanjo se je začela nova modna pot. Leto kasneje so jo fotografirali še za Vogue. "Očitno so rabili nekoga, ki bi predstavljal starostnike," je dejala. Povedala je, da ima zdaj več dela kot v mladosti. "Zdaj se več ukvarjam z visoko modo kot kadar koli prej, morda zato, ker sem se končno znebila otroške maščobe. Na mojem obrazu lahko zdaj vidiš kosti. Delala sem z Mariom Testinom in moram priznati, da je zelo prijazen! Delala sem tudi z Rankinom – poznala sem njegove starše, ki so že umrli, pa tudi za Dolce & Gabbano." Pogosto sodeluje tudi s Fanny Kast. "Izdeluje super oblačila za starejše," je dejala. Daphne je še povedala, da poskuša nositi vse obleke, ki jih ima v omari. "Ne nazadnje se moda vedno vrača," je prepričana. "Edino, česar ne morem več nositi, so visoke pete. Imam vaskulitis in bolj šibka stopala. Ampak od gležnjev navzgor sem super!"

Današnja dekleta se ji smilijo

In kaj meni o današnjih dekletih? "Danes se mi dekleta kar smilijo, kaj vse morajo početi s seboj," je dejala in dodala: "Ampak so pa današnja dekleta precej površna. Zdi se mi, da se redko pogledajo v ogledalo. Legice in oprijete kavbojke … grozno!" Ne glede na to, kam se je odpravila, je menda vedno nosila klobuček ter usklajene čevlje in torbico. Ko primerja svet mode nekoč in danes, pravi, da so bile že v preteklosti prisotne droge in alkohol, ampak da je bilo drog in alkohola tako malo, da tega sploh ni opazila. Mlade manekenke so do nje, kot pravi, izjemno prijazne. Predvideva, da zato, ker nanjo ne morejo biti ljubosumne in je ne dojemajo kot grožnjo.

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368