Zadovoljna.si
Solarij

Novice

Za solarij je zapravila več kot 5.500 evrov in skoraj umrla

Z.K.
22. 05. 2012 12.55
0

Večina že komaj čaka na poletje, počitnice na morju in lenobno poležavanje na soncu. Britanke Donne Tottey zagotovo ni med njimi, saj bo morala poletne mesece preživeti v senci. V najstniških letih je tako kot mnoge vrstnice želela biti videti kot njeni zvezdniški idoli, zato je že pri rosnih 13 letih začela obiskovati solarij. Postala je dobesedno obsedena s solarijem, kar jo je skoraj stalo življenja. Ne le da je v njem pustila kar 5.572 evrov, dobila je tudi najhujšo obliko kožnega raka.

Solarij je začela obiskovati pri 13 letih

23-letna Britanka Donna Tottey je že kot mlado dekle postala odvisna od umetnega "sončenja" v solarijih. Že pri rosnih 13 letih je želela biti videti kot njene vzornice. To so bile predvsem tako imenovane WAGS, kot jim pravijo britanski mediji. Gre za žene in dekleta britanskih nogometašev, ki so obsedene s svojim videzom in pogosto zelo močno zagorele. "S prvim obiskom solarija sem postala odvisna. Temna polt je postala del moje osebnosti in nikoli nisem razmišljala o posledicah," pojasni Donna. Solarij je prvič obiskala na počitnicah s starši, ko se je vrnila domov, ji je v treh tednih polt začela bledeti. Takoj naslednji dan je spet obiskala solarij. Kljub temu, da je tam viselo obvestilo, da morajo stranke biti starejše od 16 let, je Donna brez težav redno obiskovala solarij. "Dekle za pultom me ni niti pogledalo, brez pomislekov je vzelo moj denar," pravi. "Kmalu sem zapravljala ves denar, ki so mi ga starši namenili za kosilo, za obiske v solariju. Tja sem hodila trikrat na teden po štiri minute, na poti domov iz šole. Kadar sem menila, da sem bleda, sem vplačala 12 minut. Moja stopala so bila rdeča in zatečena, obraz živo rdeč, koža pa sem mi je lupila. Bila sem nadvse srečna, saj sem menila, da bo moja koža na ta način porjavela," pojasni Donna.

Prenehala je le med nosečnostjo

Starši so postali močno zaskrbljeni in jo rotili, naj preneha škodljivo navado, Donna pa se za to ni zmenila. Nadaljnja tri leta je trikrat tedensko redno obiskovala solarij. Do 18. leta je izpostavljanje UV-žarkom še povečala in solarij začela obiskovati vsak dan, kar jo je stalo 100 evrov na teden. Pri 21 letih je Donna spoznala svojega trenutnega fanta Toma Spencerja, ki je oboževal zagorelo polt. "Cele dneve sva se na vrtu nastavljala soncu. Bila sem ponosna na najin videz, saj sva bila videti kot zvezdniški par iz revij," se spominja Donna. Čez nekaj mesecev je zanosila, zaradi česar se je odpovedala sončenju in obiskom solarija. "Težko sem se sprijaznila s tem, da sem bila tako bleda, vendar nisem želela tvegati otrokovega zdravja," pojasni. Takoj, ko je rodila Lewisa, je spet začela obiskovati solarij.

Uresničila se je njena največja nočna mora

Po treh mesecih je nad desnim gležnjem opazila bulico in v nekaj tednih obiskala zdravnika. Dva tedna po obisku je prejela telefonski klic in izvedela, da je izrastek pravzaprav maligni melanom, najhujša oblika kožnega raka. Kirurg je moral narediti globok rez na mestu izrastka, da se rakave celice ne bi razširile. Povedali so ji tudi, da je rak posledica solarijev. "Takrat sem pomislila, kako sem bila neumna, saj sem zbolela za smrtonosnim rakom le zaradi tega, ker sem želela temnejšo polt. Prevzel me je občutek krivde , saj bi moj sinček lahko ostal brez mame zaradi absurdne želje," prizna Britanka in doda: "Prepričana sem bila, da sem imela veliko srečo, solariju pa sem se popolnoma odpovedala." Štiri tedne zatem je zopet opazila izrastek na trebuhu poleg popka. Nemudoma je obiskala zdravnika, ki je potrdil njeno najhujšo nočno moro. "Planila sem v jok, saj je bil izrastek zopet maligen melanom. Testi so pokazali, da je rak napredoval že na drugo stopnjo, zarezati pa so morali še veliko globlje kot prej," pove. S trebuha so ji uspešno odstranili kar devet znamenj, vendar kljub temu je strah še vedno prisoten. "Četudi ni znakov, da bi se rak širil, bom vedno živela v negotovosti!"

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413