Zadovoljna.si
Pevka je imela težko otroštvo.

Novice

Zbogom bosonoga diva

M.V.
20. 12. 2011 15.50
2

Letošnje leto je bilo usodno za mnogo umetnikov, zadnja pa se je pred dnevi poslovila 70-letna pevka Cesaria Evora, ki je pred tremi meseci zaradi slabega zdravja napovedala upokojitev. Zaradi bolezni je umrla v bolnišnici na svojem rodnem portugalskem otoku São Vicente. Za sabo je pustila bogato glasbeno zapuščino, s katero se je pred več kot 45 leti prvič dotaknila ljudi po vsem svetu.

Pevka je imela težko otroštvo.
Pevka je imela težko otroštvo.FOTO: Reuters
Na odru je vedno nastopala bosa.
Na odru je vedno nastopala bosa. FOTO: Reuters

Cesaria Evora se je rodila 27. avgusta 1941 v pristaniškem mestu Mindelo na otoku São Vicente. Pri sedmih letih ji je umrl oče, mama pa jo je pustila v sirotišnici, ker ni zmogla vzgajati šest otrok. S komaj 12 leti je že prepevala o občutkih razočaranja v ljubezni in odmaknjenosti svoje rodne dežele, s šestnajstimi pa je po prigovarjanju prijatelja začela nastopati v krčmah za mornarje. Leta 1985 je prvič nastopala v Lizboni, kjer jo je odkril glasbenik José da Silva in jo povabil na snemanje albuma v Pariz. Plošček La Diva Aux Pieds Nus, ki ga je Cesaria posnela v francoski prestolnici, jo je leta 1988 izstrelil na mednarodno glasbeno sceno, ki je izvrstno sprejela tudi njen drugi album Miss Perfumado, ki je izšel leta 1992. Le tri leta kasneje je Cesaria prejela prvo nominacijo za glasbeno nagrado grammy, ki jo je domov končno odnesla leta 2004 za album Voz d'Amor.

Borila se je za revne in ogrožene

Vzdevek 'bosonoga diva' se je pevke, ki se je zavzemala za brezdomce, revne ženske in otroke njene države, prijel zaradi nastopanja brez obuval. Svoje pesmi je posvečala zlasti zgodovini svoje dežele, ki sta jo zaznamovala suženjstvo in izseljevanje. Ko je v petdesetih začela prepevati v domačem pristanišču, se je tam zasidralo veliko tujih ladij in ljudem je bila njena glasba všeč, saj jih je spominjala na blues in fado.

Pozno odkrita školjka, ki je skrivala biser

Pevko, ki jo opisujejo kot kraljico nostalgične glasbe morna, so glasbeni sladokusci odkrili precej pozno, pri 47 letih, a kritiki so bili nad njo navdušeni že konec osemdesetih. Njen glas so opisovali kot mešanico med Edith Piaf in Billie Holiday. Z leti se je njeno sprva skromnejše občinstvo tako povečalo, da je leta 1993 morala policija zadrževati množico oboževalcev, ki se niso mogli preriniti v dvorano Teatra São Luis v Lizboni. Isto leto se je Evora podala na svetovno turnejo, ki jo je začela v Barceloni, nadaljevala v Montrealu, na Japonskem in končala v Franciji. Slovensko občinstvo ji je prvič v živo prisluhnilo leta 1997, zatem se je vrnila med letoma 2000 in 2002, ko je še dvakrat napolnila Križanke, nazadnje pa je nastopila v Cankarjevem domu leta 2006.

Trpela je, ko se je morala posloviti od odrov.
Trpela je, ko se je morala posloviti od odrov.FOTO: Reuters

Zdravstvene težave

Leta 2008 je bosonoga pevka med turnejo po Avstraliji doživela možgansko kap, po kateri je prestala več operacij, med drugim tudi zahtevno operacijo na odprtem srcu. Septembra letos je z žalostjo sporočila, da se umika iz odrov, saj ni imela več moči in energije. "Želim, da sporočite mojim oboževalcem, da moram počivati. Neizmerno obžalujem, da moram zaradi bolezni končati, želela bi nuditi še več radosti tistim, ki me tako dolgo spremljajo,“ je takrat še zadnjič sporočila številnim oboževalcem, ki se je bodo vedno spominjali kot bosonoge trubadurke, ki je živela za svoje poslušalce.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 399