Zadovoljna.si
džjoti amge najmanjša ženska na svetu - 2

Novice

Življenje najmanjše ženske na svetu

M.K.
25. 09. 2012 15.15
21

Džjoti Amge je konec lanskega leta tudi uradno postala najmanjša ženska na svetu in tako se je njeno ime znašlo v priljubljeni Guinessovi knjigi rekordov. A življenje pri slabih 63 centimetrih višine je vse prej kot preprosto. Opravila, ki se preostali populaciji zdijo povsem običajna, mladi Indijki predstavljajo velik napor. Zaradi svoje višine se mora številnim stvarem odreči, pravi pa, da se je že povsem navadila na čudne poglede v javnosti in se je naučila živeti z njimi. Kako se tudi ne bi, naziv najmanjše Zemljanke je njeni družini namreč prinesel zajeten kupček denarja.

Džjoti Amge je pozornosti deležna povsod, kjer se pojavi.
Džjoti Amge je pozornosti deležna povsod, kjer se pojavi.FOTO: Reuters
Praznovanje 18. rojstnega dne je ena večjih prelomnic v življenju, saj gre za številko, ki predstavlja dokončen vstop v svet odraslih. A za Džjoti Amge je bil ta dan še posebej pomemben: praznovanje obletnice rojstva je konec lanskega leta namreč združila s praznovanjem vpisa v znamenito Guinessovo knjigo rekordov – z 62,8 centimetra je namreč uradno postala najmanjša ženska na svetu. Džjoti prihaja iz Indije in živi na Kalkutski ulici v revnem predelu mesteca Nagpur v osrednji Indiji. V domačem kraju je bila simpatična mladenka zvezda že pred uradno razglasitvijo, potem pa je nanjo čez noč postal pozoren ves svet. Še danes se, kjer koli se pojavi, okrog nje zbirajo gruče ljudi, ki se ne morejo načuditi slabih 63 centimetrov velikemu in nekaj več kot šest kilogramov težkemu bitju, ki pa sovraži njihovo otipavanje in pretirano domačnost. Najbolje se počuti ponoči, v samoti, ob brskanju po spletu in klepetu s svojimi prijatelji s celega sveta, ki jih je dobila po vpisu v knjigo rekordov.

Kriva je točkovna mutacija

Da je Džjoti po prejetju naziva najmanjše Zemljanke zares postala prava zvezda, govori tudi dejstvo, da ima celo menedžerja – to je postal njen oče, Kišen Narajen Amge, ki ne skriva ponosa, da je prav on največ pripomogel k hčerinemu nazivu. Vse skupaj se je začelo s točkovno mutacijo njegove semenske celice. Njegove in ženine genske informacije so se s srečanjem z njenimi jajčeci na novo povezale in ta nova kombinacija je bila osnova za Džjotijin organizem. Najmlajša izmed njunih štirih otrok (Džjoti ima še tri starejše sestre in brata) je bila tako brez kakršne koli posebnosti ali zapletov rojena kot pritlikav otrok. A če je njeno telo nehalo rasti pri 62,8 centimetra, to ne velja za njene zobe, ki so se zarasli drug čez drugega in s svojo "veličino" vzbudijo pozornost vsakega opazovalca.

Družina ji streže kot princeski

Vrstniki so se Džjoti dolgo bali, ker naj bi bila s svojim mrkim in grdim pogledom preveč podobna demonu, danes pa vedno več Indijcev v njej vidi božanstvo. Prav tako si je v vseh teh letih našla veliko prijateljic, ki jih njena majhnost niti približno ne moti. V skromnem družinskem stanovanju ji pripada najlepša soba in vsa družina se ji prilagaja, kolikor je le mogoče. Zjutraj je nikoli ne budijo, hodijo po prstih, si šepetajo in čakajo, da se princeska prebudi in pove, kaj bi zajtrkovala. Tudi njena postelja je nekaj posebnega: v širino meri zgolj borih 40, v dolžino pa 80 centimetrov in stoji na veliko nižjih nogah kot običajne postelje. Oblačila ji morajo šivati po meri, včasih pa jih dobi od kakšnih družinskih prijateljic z majhnimi otroki. Če so v šoli njeni vrstniki sedeli v običajnih klopeh, je sama stala na majhnem pultu, ki so ga posebej zanjo postavili na prehodu med klopmi.

Z vnosom v knjigo rekordov do slave

Potem ko je uradno postala najmanjša Zemljanka, se je za Džjoti začela tudi tako želena medijska kariera. Z enim izmed najbolj priljubljenih indijskih pevcev je namreč posnela že kar nekaj duetov, prav tako pa bi se rada preizkusila tudi v vlogi igralke v bollywoodskih filmih. V javnosti se pogosto pojavlja v družbi politikov s celega sveta in gostuje na številnih televizijskih postajah. A njen vsakdan je vse prej kot običajen. Zaradi svoje pritlikavosti potrebuje pomoč pri umivanju, saj ne doseže umivalnika, ki ga imajo doma sredi dvorišča. Prav tako so ji morali domači priskrbeti posebno mizo in stole, da lahko normalno sedi in ji ni treba ves čas prositi za pomoč. Krožniki, kozarci in pribor so v Džjotijinih rokah videti kot ogromno orodje in litrski vrči.

Denar njeni družini pride še kako prav

Džjotijina družina ne skriva dejstva, da jo je ravno slava njihove pritlikave članice potegnila iz brezna revščine, ki ji je v Indiji izpostavljeno na milijone prebivalcev. Še več, njena gostovanja po vsem svetu so jim prinesla več denarja, kot ga je njen oče kadar koli zaslužil, in jih približala vzpenjajočemu se srednjemu razredu. Odličen izkupiček, sploh če vemo, da sta se starša Džjoti na začetku zaradi nenavadnosti hotela celo odpovedati. Njena generacija je namreč rojena v kastnem sistemu, ki danes sicer razpada, vendar je v glavah ljudi še kako prisoten. In ker Džjotijina družina pripada eni izmed nižjih kast, kar pomeni poniževanje in zapostavljanje, so denarna sredstva edino, kar jo lahko povzdigne višje in približa eliti.

Džjoti je postala celo tako slavna, da mora imeti svojega menedžerja. To je njen oče, ki jo dobesedno nosi okrog, da lahko normalno gleda na svet.
Džjoti je postala celo tako slavna, da mora imeti svojega menedžerja. To je njen oče, ki jo dobesedno nosi okrog, da lahko normalno gleda na svet.FOTO: Reuters
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478