Ključna beseda / Novak

Zadnji veliki playboy: Porfirio Rubirosa
O Porfiriu Rubirosi se je veliko napisalo, špekuliralo in govorilo. Bil je mednarodni playboy, kralj svetovnega 'jet seta' in zajemal življenje z veliko žlico. Kaj je res in kaj ne, konec koncev niti ni pomembno, pomembno je, da legenda o velikem diplomatu, športniku in ženskarju živi naprej.

RECEPT: Ajdovi blini s smetanovim hrenom in prekajenim lososom
Ajdovi blini so del tradicionalne ruske kuhinje. Pripravljajo se običajno v času novoletnih praznikov. Primerni so za krepak zajtrk ali za lahko kosilo.

RECEPT: Klasični Bircher-Benner musli
Za zdrav začetek novoletnega dne si privoščite musli. Švicarski zdravnik Maximilian Bircher-Benner si je musli zamislil, da bi pomagal svojim pacientom.

UTRIP NOČI: Vroča zabava poletja
V soboto je Ljubljano preplavila generacija ljubezni. Francoski DJ, Bob Sinclar je znova dokazal, da zna narediti vtis. Svetovni glasbenik nas namreč tudi tokrat ni pustil hladne.

RECEPT: Rezine Esterhazy
Verjetno ga ni ljubitelja slaščic, ki ne bi poznal rezin Esterhazy. Te slovijo kot eden vrhuncev srednjeevropske slaščičarske tradicije.

RECEPT: Hot dogi s kranjsko in kislim zeljem, zapečeni s sirom
Ljubiteljem 'hot doga', klobase ali hrenovke v podolgovati štručki, predstavljamo slovensko različico te jedi.

RECEPT: Ocvrte riževe kroglice z mocarelo
Jed naj bi izvirala s Sicilije, 'arancine', kot jih v imenujejo v Italiji, naj bi poznali že v 10. stoletju. Primerne so za predjed ali droben prigrizek, lahko pa so zanimiva priloga k mesu.

RECEPT: Vanilijevi rogljički
Vanilijevi rogljički so tradicionalna praznična slaščica. Enostavni za pripravo, a brez dvoma se vam bodo stopili v ustih. Izvrstno se priležejo h kavi, čaju ali sadnemu soku.

RECEPT: Škofovski kruhek
Škofovski kruhek je stara jed, ki ima veliko različic priprave. Sicer pa je to slastno biskvitno pecivo, ki je enostavno za pripravo, a zelo bogato. Primeren je za praznične dni.

RECEPT: Guakamole
Mehiška omaka guakamole je jed z dolgo tradicijo, saj so jo pripravljali že Azteki v 16. stoletju. Nad slastno omako so se navdušili španski konkvistadorji, ki so jo prenesli na evropska tla.

RECEPT: Topla solata z jadranskimi lignji
Bi si radi popestrili hladne zimske dneve? Poskusite z jadranskimi lignji, ki jih uvrščamo v isto kategorijo kot prvovrstne bele ribe. V topli solati so ti že tako najokusnejši glavonožci res nekaj posebnega.

RECEPT: Krompirjeva tortilja
Krompirjeva tortilja, rečejo ji tudi španska omleta, je nedvomno najbolj razširjena jed v Španiji. V barih in restavracijah vam jo bodo postregli kot prigrizek ali predjed, španske družine pa si jo rade privoščijo kot lahko večerjo.

RECEPT: Lazanja za Garfielde
Lazanja je italijanska jed, a beseda 'lazanja' izvira iz grščine. 'Lasana' oziroma 'lasanon' namreč pomeni podstavek posodo. Stari Rimljani so si besedo sposodili, in 'lazanja' rekli posodi, v kateri se je pripravljala lazanja. Tako je jed dobila ime po posodi, v kateri se je pripravljala.

RECEPT: Kobariški štruklji
Posebnost kobariških štrukljev ni le ta, da so slastni, temveč so ena redkih jedi, ki nosi prstni odtis gospodinje. Poglejmo recept za pripravo kobariških štrukljev za 6 do 8 oseb.

RECEPT: Zabeljena p'lenta
Vse do začetka 20. stoletja je bila koruzna polenta med revnejšim prebivalstvom pogost nadomestek za kruh. Že nekaj časa pa velja za izvrstno jed, ki jo lahko ponudimo na najrazličnejše načine. Tokrat vam ponujamo recept za zabeljeno polento.

RECEPT: Vanilijevi kolački (mafini)
Preprosta in hitro pripravljena sladica

RECEPT: Hrenovke v testu
Hrenovke na nekoliko drugačen način

RECEPT: Cassoulet
Privoščite si najbolj znano jed jugozahodne Francije.

'Ne gremo še domov!'
Led je prebit, sproščenost je vse večja. Plesalke in plesalci so si že zlezli pod kožo in tekme za New York skoraj nihče več ne omenja. Je to strah, negotovost ali pa iskrena želja po druženju, plesu, prijateljstvu?

Oblečeni v surovo meso, 'bljak'
Pred dnevi so v eni od vzhodnoevropskih držav priredili modno revijo, na kateri so kreatorji predstavili nenavadna oblačila in modne dodatke.

RECEPT: Teksaško marinirana rebrca
Pripravite sočna marinirana rebrca s pridihom Teksasa.

RECEPT: Ameriška zeljna solata z arašidi
Zeljna solata s hrustljavimi dodatki.

RECEPT: Mlečne kumarice
Privoščite si osvežilno kumarično solato.

RESNIČNA ZGODBA: 'Bil je kot rastlina ...'
Pred 18 leti se je zgodila prometna nesreča, ki je Maksa potisnila v komo. Sodba zdravnikov je bila neomajna: Vaš sin je klinično mrtev. Nato se je iznenada nekega dne Maks prebudil in objel uporno mater, ki nikoli ni nehala verjeti.

RECEPT: Tarte tatin
Preprosta in okusna jabolčna pita Eve Strmljan Kreslin.

RECEPT: Pečen telečji vrat
Pripravite okusno in sočno pečenko!

RECEPT: Liptaver
Pripravite si slasten namaz!

Lepotni izbori skozi čas
Lepota in njene definicije so skozi čas doživele nešteto sprememb. Prav tako tudi reakcije družbe na koncept lepote in njena komercializacija. Ta promovira ideologije, ki so prav toliko kontroverzne, kot zanimive.

Je svinganje rešitev za zakon?
Ko se v zakonsko spalnico prikrade monotonija, si tudi številni slovenski zakonci privoščijo obisk svingerskega kluba. Teh je veliko predvsem v tujini, ena od držav, ki je bogata s tovrstno ponudbo, pa je Španija.

Zvezdniška kuhinja: Jožef Oseli
Tokrat smo v Zvezdniško kuhinjo povabili svetovno priznanega kuharskega mojstra Jožefa Oselija. "Če kuhate z ljubeznijo, vam bo uspelo," spodbudno začne.