Ključna beseda / luka

RESNIČNA ZGODBA: Zaljubljena v polbrata!
Takoj za tem, ko se je Rebeka prvič poljubila s svojim polbratom Luko, se je zgrožena vprašala: “O bog, kaj sva storila?' Bala sta se reakcije svoje družine, vendar kljub temu jima je uspelo premagati vse ovire, danes pa sta srečno poročena. Preberite njuno resnično zgodbo.

RECEPT: Burgerji s krompirčkom
Včasih nam vsem zadiši en velik, obložen, dišeč hamburger. Kakšna je hitra hrana, če si jo pripravimo doma? Seveda veliko bolj zdrava in zelo okusna.

RECEPT: Falafel
Falafel je po izvoru arabski prigrizek, ki pa je postal popularen širom po svetu. Je idealna hitra hrana, ki si jo lahko pripravite doma.

Prešeren in njegova erotična poezija
France Prešeren je poleg del, ki Slovencem pomenijo nacionalno kulturno potrjevanje, pisal tudi radožive in dvoumne verze, ki nedvomno dopolnjujejo njegovo pesniško in človeško podobo. Svojo ‘kosmato’ poezijo je beležil na lističe, ki jih je potem kazal in recitiral po krčmah.

RECEPT: Ajdovi blini s smetanovim hrenom in prekajenim lososom
Ajdovi blini so del tradicionalne ruske kuhinje. Pripravljajo se običajno v času novoletnih praznikov. Primerni so za krepak zajtrk ali za lahko kosilo.

RECEPT: Klasični Bircher-Benner musli
Za zdrav začetek novoletnega dne si privoščite musli. Švicarski zdravnik Maximilian Bircher-Benner si je musli zamislil, da bi pomagal svojim pacientom.

RECEPT: Rezine Esterhazy
Verjetno ga ni ljubitelja slaščic, ki ne bi poznal rezin Esterhazy. Te slovijo kot eden vrhuncev srednjeevropske slaščičarske tradicije.

RECEPT: Hot dogi s kranjsko in kislim zeljem, zapečeni s sirom
Ljubiteljem 'hot doga', klobase ali hrenovke v podolgovati štručki, predstavljamo slovensko različico te jedi.

RECEPT: Ocvrte riževe kroglice z mocarelo
Jed naj bi izvirala s Sicilije, 'arancine', kot jih v imenujejo v Italiji, naj bi poznali že v 10. stoletju. Primerne so za predjed ali droben prigrizek, lahko pa so zanimiva priloga k mesu.

RECEPT: Vanilijevi rogljički
Vanilijevi rogljički so tradicionalna praznična slaščica. Enostavni za pripravo, a brez dvoma se vam bodo stopili v ustih. Izvrstno se priležejo h kavi, čaju ali sadnemu soku.

RECEPT: Škofovski kruhek
Škofovski kruhek je stara jed, ki ima veliko različic priprave. Sicer pa je to slastno biskvitno pecivo, ki je enostavno za pripravo, a zelo bogato. Primeren je za praznične dni.

RECEPT: Guakamole
Mehiška omaka guakamole je jed z dolgo tradicijo, saj so jo pripravljali že Azteki v 16. stoletju. Nad slastno omako so se navdušili španski konkvistadorji, ki so jo prenesli na evropska tla.

RECEPT: Topla solata z jadranskimi lignji
Bi si radi popestrili hladne zimske dneve? Poskusite z jadranskimi lignji, ki jih uvrščamo v isto kategorijo kot prvovrstne bele ribe. V topli solati so ti že tako najokusnejši glavonožci res nekaj posebnega.

RECEPT: Krompirjeva tortilja
Krompirjeva tortilja, rečejo ji tudi španska omleta, je nedvomno najbolj razširjena jed v Španiji. V barih in restavracijah vam jo bodo postregli kot prigrizek ali predjed, španske družine pa si jo rade privoščijo kot lahko večerjo.

RECEPT: Lazanja za Garfielde
Lazanja je italijanska jed, a beseda 'lazanja' izvira iz grščine. 'Lasana' oziroma 'lasanon' namreč pomeni podstavek posodo. Stari Rimljani so si besedo sposodili, in 'lazanja' rekli posodi, v kateri se je pripravljala lazanja. Tako je jed dobila ime po posodi, v kateri se je pripravljala.

RECEPT: Kobariški štruklji
Posebnost kobariških štrukljev ni le ta, da so slastni, temveč so ena redkih jedi, ki nosi prstni odtis gospodinje. Poglejmo recept za pripravo kobariških štrukljev za 6 do 8 oseb.

RECEPT: Zabeljena p'lenta
Vse do začetka 20. stoletja je bila koruzna polenta med revnejšim prebivalstvom pogost nadomestek za kruh. Že nekaj časa pa velja za izvrstno jed, ki jo lahko ponudimo na najrazličnejše načine. Tokrat vam ponujamo recept za zabeljeno polento.

RECEPT: Vanilijevi kolački (mafini)
Preprosta in hitro pripravljena sladica

RECEPT: Hrenovke v testu
Hrenovke na nekoliko drugačen način

RECEPT: Cassoulet
Privoščite si najbolj znano jed jugozahodne Francije.

RECEPT: Teksaško marinirana rebrca
Pripravite sočna marinirana rebrca s pridihom Teksasa.

RECEPT: Ameriška zeljna solata z arašidi
Zeljna solata s hrustljavimi dodatki.

RECEPT: Mlečne kumarice
Privoščite si osvežilno kumarično solato.

RECEPT: Pečen telečji vrat
Pripravite okusno in sočno pečenko!

RECEPT: Liptaver
Pripravite si slasten namaz!

ZVEZDNIŠKE LJUBEZNI: Razpet med dvema ženskama
“Prijel me je za roko, me peljal v trgovino z nakitom in mi kupil zaročni prstan.” Tako je uradni začetek zveze z Goranom Višnjićem opisala njegova žena, Ivana Vrdoljak.

RESNIČNA ZGODBA: Moja nočna mora ...
Nika je veljala za idealno dekle. Imela je telo manekenke in zaradi svoje lepote se je vedno znašla v središču pozornosti. Njeno življenje je navzven izgledalo kot iz pravljice, vse dokler ni spoznala Luke.

Jan Plestenjak razveselil bolnike
Stekleničke upanja, ki so jih izdelovali znani Slovenci, smo podarili malim bolnikom na Pediatrični kliniki in odraslim na Onkološkem inštitutu. Če smo jim polepšali dan, smo dosegli namen. Z našo ekipo je bolnike obiskal tudi Jan Plestenjak.

50 'stekleničk upanja' za slovenske bolnike
Znani Slovenci so se odzvali povabilu našega uredništva in se pridružili dobrodelni akciji Steklenička upanja. Iz stekleničk za zdravila so nastale unikatne umetnine, ki jih bomo podarili bolnikom Onkološkega inštituta in Pediatrične klinike v Ljubljani.

STILSKA PREOBRAZBA: Pravkar poročena in preobražena!
Rešila se je odvečnih kilogramov, premagala bolezen in se srečno poročila. Piko na i smo dodali mi – z lepotno preobrazbo!