Ključna beseda / lupina

To je resnica o mandarinah
Najhladnejše mesece v letu si težko predstavljamo brez dišečih mandarin, ki skrbijo za čudovito kožo in jo delajo svežo ter gladko. Ti oranžni sadeži so bogati s kalcijem, magnezijem, kalijem in cinkom, prav tako pa vsebujejo tudi veliko vitaminov iz skupine B in C – slednji je znan po tem, da pospešuje topljenje maščob v telesu in pomaga pri proizvodnji L-karnitina, pospeševalca metabolizma, ki še dodatno kuri maščobe. To pa je le nekaj razlogov, zakaj si jih morate privoščiti!

Z olupki do čvrste kože in lepih las
Sadje in zelenjava nas poleg dobrega okusa in obilice hranilnih sestavin navdušujeta tudi s svojo uporabnostjo. Ne samo, da si jih lahko privoščimo v obliki osvežilnega živila, koristila bodo tudi naši koži in lasem. Pri tem pa ne smemo pozabiti niti na samo lupino, ki skriva pravo zakladnico lepotilnih sestavin in bo poskrbela tako za našo kožo kot tudi za lase.

7 razlogov, zakaj bi jih morali uporabljati vsak dan
Limono že dolgo poznamo kot eno najbolj zdravih živil na svetu. Vsebuje flavonoide, ki so znani po antioksidativnem delovanju, folno kislino, vitamine in minerale. Pozitivno vpliva na delovanje celotnega organizma in je čudovita pomoč pri negi kože. Deluje kot diuretik in pospešuje izgubo telesne teže ter sprošča toksine, zaradi česar je pomemben zaveznik lepote.

To je preprosta resnica o sadju!
Za lepo in sijočo kožo je potrebna ustrezna nega, velik vpliv ima tudi življenjski slog, ne nazadnje pa je pomembna tudi hrana, saj lahko z vnosom primernih živil poskrbite za mladosten videz in zdravo kožo. Ni treba slediti strogi dieti, glavno je, da v telo vnašate hrano, ki vsebuje ustrezne vitamine in minerale. Avokado, marelice, breskve in banane je le nekaj sezonskih sadežev, ki ji morate uvrstiti na svoj dnevni jedilnik, iz njih pa lahko naredite tudi učinkovite domače maske za obraz!

Pripravljen v 1 minuti!
Kupite nekaj sestavin in si v eni minuti pripravite močan smoothie, pravo bombo antioksidantov, ki vas bo nasitila in nahranila vaše telo s snovmi, ki so zanj koristne. Smoothie pa je lahko tudi odličen nadomestek za zdravo malico, bogato s hranilnimi snovmi.V koliko pa si boste smoothie pripravile iz polnomastnega mleka ali s sladoledom, pa je lahko tudi odličen osvežilen desert.

Veste, kako povsem zravnati svoj trebuh?
Če vam ni do raznih diet, ki jih, roko na srce, kar mrgoli, in svojih prehranjevalnih navad ne bi radi korenito spreminjali, vam ponujamo nekaj osnovnih nasvetov, kako lahko z malce drugačnim načinom prehranjevanja izgubite nekaj centimetrov v pasu.

Uživajte prava živila in shujšajte!
Ko smo na dieti, je naravnost mučno in dolgočasno paziti na vsak grižljaj hrane, ki jo zaužijemo. Še bolj grozen je občutek lakote, neuravnotežena in enolična prehrana pa lahko hitro vodit tudi do pomanjkanja za telo pomembnih snovi. Strokovnjaki pravijo, da okrog diet ne bi smeli zganjati takega cirkusa, saj naj bi se ključ do zdravega načina izgubljanja teže skrival v izbiri živil, ki nam nudijo dolgotrajen občutek sitosti. Vas zanima, katera živila so to? Preberite!

Oreh za lepoto
Oreh poznamo kot mogočno drevo, ki še danes krasi marsikatero dvorišče. Stari Slovani so namreč verjeli, da gre za sveto drevo, ki varuje pred nesrečo, danes pa ga poznamo predvsem zaradi njegovih okusnih in uporabnih plodov, čeprav ne smemo zanemariti niti njegovih listov. Junija nabiramo sveže liste, mesec pozneje nezrele plodove ter septembra in oktobra zrele plodove, ki jih uporabljamo tako za pripravo različnih jedi kot tudi za lepotne namene.

Janja Kmetič
Zadovoljna.si je portal za ženske in vse tiste, ki imajo ženske radi. Zato smo se v uredništvu odločili, da vsak mesec eni od bralk ponudimo priložnost, da postane gostiteljica velike druščine, ki vsak dan pride v goste na naš portal. Vsako dekle, ki se bo prijavilo, bomo na kratko predstavili, o zmagovalki pa bodo odločili bralke in bralci.

S kokosom do mehkih las
Kokosu zaradi blagodejnih lastnosti pravimo tudi drevo življenja, saj ima njegov sok enako elektrolitsko ravnovesje kot naša kri. Njegovo mleko skriva zakladnico mineralov in vitaminov, poleg majhne kalorijske vrednosti pa lahko priljubljen tropski sadež uporabljamo tako za prehrambne kot za lepotne namene.

Rižota v buči
Odličen recept, s katerim lahko popestrite jesensko domačo zabavo. Pohitite na tržnico po bučo!

Zapečene testenine s papriko in mocarelo
Pripravite testenine na malce drugačen način in jih skupaj z mocarelo in papriko popecite v pečici.

Pečen riž
Recept za pečen riž s porom, drobnjakom, peteršiljem in mocarelo.

Limonova krema
Po obilnem kosilu tekne lahka sladica. Zakaj si ne bi privoščili limonove kreme?

Brisanje zadnjice skozi zgodovino
Po opravljeni neglamurozni fiziološki potrebi, tako rekoč vse civilizacije na svetu danes uporabljajo toaletni papir. Nekoč so ljudje to počeli drugače, uporabljali so vsemogoče, le mehki troslojni papir zagotovo ne!

Čokoladni poljubčki
Posladkajte se s sladico, ki nikoli ne razočara. Čokoladni poljubčki so vsaj tako dobri, kot francoski.

Božična torta
Praznična torta za najlepši božični večer z vašimi najljubšimi.

Božični kolač
Praznično pecivo s kandiranim sadjem.

Domači parkeljni
Prikupni domači parkeljni za praznovanje in prijetno praznično peko.

Fit v zimski čas
Zima je pred vrati in tudi tokrat ne bomo razočarani, če prisluhnemo življenju okoli nas. S sadeži in drugim bogatim izborom pridelkov ima mati narava pripravljene vse odgovore na naša vprašanja.

Pobarvajmo jih skupaj
V tradicionalno velikonočno pojedino sodijo šunka, hren, potica, predvsem pa pirhi. Ti na eni strani simbolizirajo kaplje Kristusove krvi, na drugi pa novo življenje in nov začetek.

Razgaljeno rdeče
Obstaja kar nekaj dokazov, da je rdeče vino dobro za naše zdravje. Pa vendar, tako kot to velja za vse alkoholne pijače, tudi z vinom ne gre pretiravati.

Morski dragulj – biser
Nekoč so veljali za klasiko, ki se spogleduje s konzervativnostjo, danes so ekstravagantni, raznoliki in smeli. Predvsem pa dostopni vsaki ženski, ki uživa v prefinjenem in sofisticiranem slogu.

Z jajčevci lahko tudi hujšamo
Vmesne poti ni. Ljudem so jajčevci všeč ali pa sploh ne. Če jih ne marajo, navedejo kot razlog grenak okus ali pa to, da so težko prebavljivi.