Ključna beseda / maestro

RECEPT: Rezine Esterhazy
Verjetno ga ni ljubitelja slaščic, ki ne bi poznal rezin Esterhazy. Te slovijo kot eden vrhuncev srednjeevropske slaščičarske tradicije.

RECEPT: Hot dogi s kranjsko in kislim zeljem, zapečeni s sirom
Ljubiteljem 'hot doga', klobase ali hrenovke v podolgovati štručki, predstavljamo slovensko različico te jedi.

RECEPT: Ocvrte riževe kroglice z mocarelo
Jed naj bi izvirala s Sicilije, 'arancine', kot jih v imenujejo v Italiji, naj bi poznali že v 10. stoletju. Primerne so za predjed ali droben prigrizek, lahko pa so zanimiva priloga k mesu.

RECEPT: Vanilijevi rogljički
Vanilijevi rogljički so tradicionalna praznična slaščica. Enostavni za pripravo, a brez dvoma se vam bodo stopili v ustih. Izvrstno se priležejo h kavi, čaju ali sadnemu soku.

RECEPT: Škofovski kruhek
Škofovski kruhek je stara jed, ki ima veliko različic priprave. Sicer pa je to slastno biskvitno pecivo, ki je enostavno za pripravo, a zelo bogato. Primeren je za praznične dni.

RECEPT: Guakamole
Mehiška omaka guakamole je jed z dolgo tradicijo, saj so jo pripravljali že Azteki v 16. stoletju. Nad slastno omako so se navdušili španski konkvistadorji, ki so jo prenesli na evropska tla.

RECEPT: Topla solata z jadranskimi lignji
Bi si radi popestrili hladne zimske dneve? Poskusite z jadranskimi lignji, ki jih uvrščamo v isto kategorijo kot prvovrstne bele ribe. V topli solati so ti že tako najokusnejši glavonožci res nekaj posebnega.

RECEPT: Krompirjeva tortilja
Krompirjeva tortilja, rečejo ji tudi španska omleta, je nedvomno najbolj razširjena jed v Španiji. V barih in restavracijah vam jo bodo postregli kot prigrizek ali predjed, španske družine pa si jo rade privoščijo kot lahko večerjo.

RECEPT: Lazanja za Garfielde
Lazanja je italijanska jed, a beseda 'lazanja' izvira iz grščine. 'Lasana' oziroma 'lasanon' namreč pomeni podstavek posodo. Stari Rimljani so si besedo sposodili, in 'lazanja' rekli posodi, v kateri se je pripravljala lazanja. Tako je jed dobila ime po posodi, v kateri se je pripravljala.

RECEPT: Kobariški štruklji
Posebnost kobariških štrukljev ni le ta, da so slastni, temveč so ena redkih jedi, ki nosi prstni odtis gospodinje. Poglejmo recept za pripravo kobariških štrukljev za 6 do 8 oseb.

RECEPT: Zabeljena p'lenta
Vse do začetka 20. stoletja je bila koruzna polenta med revnejšim prebivalstvom pogost nadomestek za kruh. Že nekaj časa pa velja za izvrstno jed, ki jo lahko ponudimo na najrazličnejše načine. Tokrat vam ponujamo recept za zabeljeno polento.

RECEPT: Vanilijevi kolački (mafini)
Preprosta in hitro pripravljena sladica

RECEPT: Hrenovke v testu
Hrenovke na nekoliko drugačen način

RECEPT: Cassoulet
Privoščite si najbolj znano jed jugozahodne Francije.

RECEPT: Tarte tatin
Preprosta in okusna jabolčna pita Eve Strmljan Kreslin.

RECEPT: Pečen telečji vrat
Pripravite okusno in sočno pečenko!