Ključna beseda / okusov

Savinina stotka: 5. teden za sladice, ki ne redijo
Savina Atai vas bo na portalu Zadovoljna.si vodila skozi 100-dnevni program, katerega namen je, kot pojasnjuje Savina, sistematična obnova zdravja po vzoru mojstric kitajske medicine, v kombinaciji z naprednimi pomlajevalnimi, shujševalnimi in lepotnimi tehnikami ter nutricionističnimi dognanji anti-aging medicine.

Vitki in zdravi z japonsko dieto
Japonska dieta vsebuje malo maščob, veliko vlaknin in omega 3 maščobnih kislin. Tovrstnemu prehranjevalnemu načrtu sledi tudi Victoria Beckham, dieta pa temelji predvsem na velikih količinah zelenjave, medtem ko je perutnina zelo redka. Pogosto se na njenem krožniku znajdeta še soja in pa sezam. Japonski dieti so tuji predvsem mlečni izdelki in pretirana uporaba maščobe. Jedi so pripravljene v teflonski ponvi ali na žaru, uporaba olja pa je minimalna, saj jo običajno nadomešča močan okus ingverja. Prav zaradi neobdelanih živil japonsko kuhinjo imenujemo tudi ’kuhinja čistih okusov’.

Kakšna pokrivala si bomo nadele to zimo?
Dandanes večina žensk klobuke še vedno uporablja predvsem za zaščito glave in las pred vročino in mrazom. A situacija se utegne spremeniti že to jesen, saj naj bi po napovedih modnih kritikov pokrivala postala veliko več kot zgolj praktičen pripomoček – prelevil se bo namreč v neprecenljiv modni dodatek, s katerim boste pristavile piko na i k svoji celostni podobi, prav tako pa boste z njim lahko izstopale na vsakem koraku. Seveda pa v poštev ne bodo prišli vsi dostopni modeli modnih pokrival, zato smo vam v nadaljevanju pripravili nekaj nasvetov, kateri klobuk izbrati k posameznim oblačilom ter za kakšno priložnost si ga nadeti.

Kako se izogniti sladkorju
Čeprav smo dolgo živeli v prepričanju, da se sladkor skriva zgolj v slaščicah, tortah, sladoledu in v drugih sladkih pregrehah, še zdaleč ni tako. Nahaja se namreč v veliki večini naše vsakodnevne hrane, kot so bel kruh, testenine, sadni sokovi in še bi lahko naštevali. Če se torej želite izogniti vsaj majhnemu odstotku sladkorja in poskrbeti za svoje zdravje, si preberite naslednje nasvete.

Neverjetno, kakšne rezultate dosegajo!
Po slabih šestih tednih hujšanja z Nupo prehrano so naši trije pari, ki vsak teden med seboj tekmujejo tudi v spretnostnih izzivih in se tako borijo za potovanje na grški otok Santorini, že močno shujšali. Nad rezultati so več kot navdušeni, prav tako pa kar ne morejo verjeti, da imajo, čeprav hujšajo, še vedno toliko energije. Preverite, kakšen izziv jim je tokrat pripravil fitnes trener Gašper Simčič in kdo se je najbolje odrezal.

Miha, kaj počneš?
Zabavni prometni informator Miha Deželak se je fotografiral s kartonsko silhueto Špele Grošelj, ki je pred časom prav tako kot Miha sedaj hujšala z Nupom. Zastavil si je precej visok cilj, a Miha je prepričan, da mu bo uspelo. Vas zanima, zakaj ne mara repe, kaj meni o hujšanju in ženskah ter kaj mora storiti, da mu ne bo treba peš še od Ljubljane do Murske Sobote?

Do vitke linije z manj maščobami
Za normalno delovanje organizma naše telo med drugim potrebuje tudi zadostno količino maščobe, o kateri je bilo povedanih že veliko stereotipov. Nekateri so namreč prepričani, da je za uspešno hujšanje treba z jedilnika črtati prav vse maščobe, kar pa nikakor ne drži. Pozorni moramo biti predvsem na vrsto maščobe in na samo količino, prav tako pa moramo telesu omogočiti vnos nekaterih maščobnih kislin, ki jih samo telo ne more zagotoviti. Če bomo svoje telo hranili s pravilnim razmerjem maščob in drugih hranil, bomo lažje razumeli njegovo delovanje, izguba kilogramov pa bo potekala hitreje in bolj temeljito, kot pa če bi maščobe popolnoma izločili.

Kaj imajo skupnega Špela, Nina, Špelca, Jerica in Tinkara?
Prepogosto že slišimo frazo, da je debelost rak sodobnega časa in se moramo pred tem ubraniti. Vendar kako? Pomanjkanje časa nam pogosto ne dopušča priprave zdravih in uravnoteženih obrokov, stres, ki ga doživljamo ob današnjem hitrem tempu življenja, pa nas demotivira pri vzdrževanju redne telesne aktivnosti. V takšnih trenutkih se pogosto vprašamo, kako to uspeva drugim. Nekaj znanih Slovenk smo vprašali, kako skrbijo za svojo postavo in ohranjajo zapeljive obline.

Tako zaposleni, da hrane niti ne okusimo
Ljudje izgubljamo stik s svojimi brbončicami, ki skrbijo za prepoznavanje različnih okusov, zaradi prezaposlenosti, trdi ena izmed raziskav. Kar 60 odstotkov ljudi, ki so sodelovali v raziskavi, redko zazna okus hrane, medtem ko jih 79 odstotkov vprašanih ne loči med klasičnimi okusi živil.

Se bo vanilijev sladoled podražil?
Strokovnjaki opozarjajo, da se enemu izmed najbolj priljubljenih okusov sladoleda v prihodnosti lahko obeta podražitev. Svetu namreč primanjkuje nasadov vanilijevih strokov, ki jih gojijo predvsem na Madagaskarju, Mehiki in Indiji, letošnja letina pa naj bi bila zaradi muhastega vremena zelo oslabljena.

Vsak Avstrijec poje osem litrov sladoleda
Pred uradno otvoritvijo sezone sladoleda so v avstrijskem glavnem mestu Dunaj sladoledarji pripravili tiskovno konferenco, na kateri so predstavili okus leta 2012. Hit letošnjega poletja naj bi tako bil mango, za katerega so se pokuševalci strinjali, da mu ne bo para. Ob tej priložnosti so predstavili tudi nekatere statistične podatke, med katerimi je bil najbolj zanimiv ta, da naj bi povprečen Avstrijec na leto pojedel kar 64 kepic oziroma osem litrov sladoleda, kar jih uvršča nad evropsko povprečje. Skrivnost velike prodaje naj bi bila v prefinjeni kombinaciji tradicije in ustvarjalnosti.

Okusni čokoladni srčki za sladokusce
Čokolada velja za eno najbolj priljubljenih živil na svetu, zato se v naših rokah večkrat znajde kot darilo ali drobna pozornost za naše najbližje. Strokovnjaki svetovno znane čokolade Milka so tako okus sladkih nebes začinili z nežno čokolado, izbranim sadjem in biskvitom ter ga preoblikovali v prikupne srčke, ki slišijo na ime Milka Choco Herzen.

Kako zapeljati s slaščicami
Ženske ne skrivamo dejstva, da je dobra čokolada včasih boljša kot ... hm, seks! Razumljivo, saj je kakavov posladek izrazit afrodiziak, ki lahko popestri obred zapeljevanja. Po nasvet kako in s čim od partnerjevega želodca prodreti do njegovega srca, smo se odpravili v ljubljansko kavarno Lolita, kjer so pravi specialisti v razvajanju brbončic in ostalih čutnih celic.

Puranja nabodala s cimetovo omako
Čarobna mešanica zelenjavno-sadnih okusov.

Postrv z zelišči
Okusi zelišč bodo med pečenjem ribi dali še dodaten okus poletja in s tem pričarali pravo pravljico okusov.

Vietnamski pomladanski zvitki
Pridih daljnega Vietnama v vaši kuhinji. Hrana, ki je polna svežih okusov in še prikupno izgleda.

Topla solata iz jajčevcev
Solata iz jajčevcev je polna antioksidantov in prefinjenih okusov. Zdrav obrok, primeren za vegetarijance.

Osvežilna solata z avokadom
Nenavadna solata vas bo napolnila z energijo in vas prijetno osvežila. Privoščite si jo za večerjo ali kosilo in uživajte v neobičajni kombinaciji okusov.

Tunin namaz
Tuna je ena tistih rib, ki jih lahko uporabimo na tisoče načinov. Danes jo bomo s popečenimi kruhki postregli kot okusno, lahko in okusov polno pašteto.

Višnjev tiramisu
Za vse ljubitelje mešanja okusov je tu višnjev tiramisu, ki noti kave in kreme dodaja osvežujoč okus sadja.

Katy Perry o modi, ljubezni in svojem telesu
Če pevki Katy Perry odstranimo modro lasuljo in sladkorne prsi, lahko opazimo elegantno damo, ki je pred kratkim postala gospa Brand. Katy bi lahko označili tudi z nazivom femme fatale ali kot vplivno žensko, ki si življenja ne boji zajemati z veliko žlico.

Avokado in ananas s pomarančno omako
Za marsikoga nevsakdanja kombinacija prijetnih okusov, začinjena z vaniljo in ščepcem popra. Prepustite se mešanici omamnih okusov.

Polenta z gobami in sirom
Okusno jesensko kosilo s polento, gobami in sirom za celo družino. Uživajte v harmoniji okusov!

Pariz v znamenju romantike in žlahtne kovine
Na pariškem tednu mode sta svoji kolekciji za pomlad in poletje 2011 predstavili tudi Nina Ricci, ki še vedno ostaja zvesta ženski eleganci, in pa modna hiša A.F. Vandervorst, ki za toplejše dni napoveduje metalne barve.

Solata s figami in pršutom
Harmonija okusov poletja in jeseni se združuje v solati s figami in pršutom. Zadovoljila bo tudi najbolj zahtevne jedce, z njo pa boste razveselili tudi ljubitelje rukole.

Karpačo iz ovčjega sira
Tisti, ki radi preizkušate nove jedi in okuse, boste zagotovo pozdravili karpačo iz ovčjega sira. Mešanica arom in okusov vas bo navdušila.

Krompir s tuno
Ko se združita zemlja in morje se lahko nadejamo izvrstnih okusov. Podobno se zgodi tudi v kombinaciji krompirja in tune.

Rižota s kozicami in šparglji
Lahko je izvrstna predjed, če se odločite za obilno kosilo, ali pa barvita glavna jed za tiste, ki si želite nenavadnih okusov.

Sirova harmonija
Užitek pečenega piščančjega mesa v nebeško kremasti omaki, ki v ustih ustvarja popolno harmonijo okusov.

Ližem sladoled in hujšam?
Ste že slišali za dieto, pri kateri bi si lahko prav vsak dan privoščili sladoled? S kremasto in okusno sladico lahko izgubite kar štiri kilograme. Predstavljamo vam idealno dieto za sladkosnede.