Ključna beseda / priprava jedi

Nekje hrana za revne, v Hollywoodu pa ...
Dobra domača goveja, telečja ali kokošja juha, kot jo pripravi babica, je zagotovo nekaj najbolj okusnega. Predvsem zato, ker vsebuje eno posebno sestavino – ljubezen. Najbolj se prileže, kadar nas v posteljo položi bolezen ali po prekrokani noči, ko nas zjutraj zbudi glavobol. Po mnenju marsikoga je eno izmed najboljših zdravil proti alkoholnemu mačku. Goveja juha pa je dobra še za nekaj, in prav zaradi tega jo obožujejo tudi številne hollywoodske zvezdnice.

Marché s pregrešno dobro pico
Pred kratkim je v bližini Maribora na avtocestnem postajališču odprla vrata nova trendovska restavracija Marché Mövenpick, ki je prva tovrstna v Sloveniji. V prijetnem urbanem ambientu restavracije ponujajo več novosti s svežim konceptom: izvirne solate, specialitete z žara ter predvsem inovativen pristop v pripravi in postrežbi pice, ki je tudi Rebeko in Vesno ob njunem prvem obisku najbolj navdušila.

Spoznali smo ga v seriji Usodno vino, zdaj pa ...
Jana Bučarja, ki obožuje tako gledališki oder kot kuliso televizijske nadaljevanke, zdaj čaka povsem nova vloga. Postal bo nova zvezda družinske kuharske oddaje Moja mama kuha bolje!. Voditeljskega izziva se veseli celo bolj kot vihtenja kuhalnice, saj je v tem, priznava, veliko bolj spretna njegova mama. Ko govorimo o meniju, veselo čeblja o svojem pestrem življenju. Za zajtrk ima ponavadi gledališko ali filmsko vajo, sledi družinsko kosilo, večerje pa so največkrat rezervirane za druženje s prijatelji. To je hrana za njegovo dušo. Vse skupaj začini še s športom in zabeli z obiskom telovadnice. Vsestranski Jan pa o kuhanju ...

Top ideje za božično večerjo!
Pred nami je najlepši čas v letu, ko si vzamemo trenutke za ljudi, ki jih imamo najraje, in jih povabimo na nepozabno kulinarično razvajanje. Raziskava je pokazala, da smo zaradi druženja ob dobri hrani lahko bolj srečni in zdravi, in čeprav kuhanje za večjo družbo marsikomu predstavlja stres, pa je z malo organizacije in kakovostnimi izdelki lahko zelo prijeten dogodek. Možnosti za pripravo zanimivih, razkošnih in okusnih prazničnih jedi so skorajda neomejene, vseeno pa je dobro, da se pri pripravi praznične pogostitve držite nekaterih preprostih, a nadvse pomembnih nasvetov.

Navdušila je tudi Bineta!
Eden izmed najbolj vročih trendov letošnjega leta je zagotovo kuhanje – da, prav ste slišali! Vsak si želi postati kuharski chef ali vsaj boljši kuhar. Zanimanje za kuhanje se je v zadnjih letih povečalo tudi zaradi različnih kuharskih šovov in slavnih chefov, kot je Bine Volčič. Družbena omrežja, kot je Facebook, dnevno preplavljajo fotografije okusnih jedi, s katerimi radi delamo skomine prijateljem in se pohvalimo s tem, kako spretni smo s kuhalnico v roki. Dejstvo je, da se vedno raje vrtimo po svoji kuhinji, kuhamo in pečemo, priprava vrhunskih jedi pa še nikoli ni bila tako preprosta!

Dieta? Hujšajte s kruhom in torticami
Ne, to ni še eden izmed tipičnih člankov o dietah, ki se pojavijo na spletu pred poletjem. V njem ne boste prebrali, kako morate uživati sadje in zelenjavo, znižati maščobe in sladkor, pozabiti na sladice in niti pomisliti ne na kruh. Prebrali boste, kako lahko tako sendviče kot torte in palačinke spretno vključite v svoj shujševalni program in pri tem uspešno izgubljate odvečne kilograme.

Pripravljen v 1 minuti!
Kupite nekaj sestavin in si v eni minuti pripravite močan smoothie, pravo bombo antioksidantov, ki vas bo nasitila in nahranila vaše telo s snovmi, ki so zanj koristne. Smoothie pa je lahko tudi odličen nadomestek za zdravo malico, bogato s hranilnimi snovmi.V koliko pa si boste smoothie pripravile iz polnomastnega mleka ali s sladoledom, pa je lahko tudi odličen osvežilen desert.

Groza brez primere: ko se na krožniku znajde otroško telo!
Slovenci smo, kar zadeva kulinariko, med najbolj 'normalnimi' na svetu. V nekaterih deželah se prehranjujejo na sila bizaren način, saj jim jedilnike krasijo nenavadne živalske specialitete.

Vse skupaj je lahko zelo preprosto!
Učinkovito razstrupljanje telesa sestoji iz nekaj osnovnih pravil, od katerih je odvisno, kako uspešno bo. V prvi vrsti morate postopoma spremeniti prehranjevalne navade, z jedilnika odstraniti industrijsko predelana živila, in zatreti slabe navade, kot so uživanje kave, alkohola in kajenje. Namesto tega na svoj jedilnik vključite svežo zelenjavo in sadje, stročnice, nepredelana žita, oreščki in semena. Da bo razstrupljanje lažje, vam ponujamo nekaj uporabnih nasvetov ter predloge za okusen razstrupljevalni obrok – še več slastnih jedi pa najdete v knjižici, ki je priložena paketu 10-Days Detox.

Odprli restavracijo, v kateri hujšate med večerjo
Mnogi se po obilnem obroku odpravijo v telovadnico, kjer si prizadevajo porabiti pridobljene kalorije. Po obedu v novi londonski restavraciji, to ne bo več potrebno. Zasnovali so poseben program, s pomočjo katerega naj bi zaužite džule takoj tudi porabili. Preverite, kako!

Vsak tretji prebivalec Slovenije ima zvišan krvni tlak
Namen svetovnega dneva hipertenzije, ki ga obeležujemo danes, je obveščati javnost o preprečevanju, odkrivanju in zdravljenju hipertenzije oz. zvišanega krvnega tlaka. Na Inštitutu za varovanje zdravja RS (IVZ) opozarjajo, da je zvišan krvni tlak eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni.

Savinina stotka: 5. teden za sladice, ki ne redijo
Savina Atai vas bo na portalu Zadovoljna.si vodila skozi 100-dnevni program, katerega namen je, kot pojasnjuje Savina, sistematična obnova zdravja po vzoru mojstric kitajske medicine, v kombinaciji z naprednimi pomlajevalnimi, shujševalnimi in lepotnimi tehnikami ter nutricionističnimi dognanji anti-aging medicine.

Sirotkina juha z mocarelo
Sirotka je ostanek predelave mleka v sir. Je zdrava, uporablja se v športni prehrani, odlična pa je tudi pri težavah z želodcem. Zakaj bi jo zavrgli, če jo lahko dobro izkoristite?

Široki rezanci s kaviarjem
Kaviar je ena najbolj priljubljenih in najslajših jedi, ki prihajajo iz Rusije. Poleg tartufov, ostrig, gosje paštete in šampanjca spada med prehrano višjih slojev in je rezerviran za prav posebne užitke. Tokrat si ga privoščite v kombinaciji s testeninami in smetanovo omako.

Žepki s čemažem in kozjo skuto
V žepkih s čemažem sta dve sestavini polni zdravja, s katerima bomo nabrali moč v novi pomladi. Čemaž je trajnica z zdravilnimi učinki. Drobna cvetlica z velikimi suličastimi temno zelenimi listi, ki močno diši po česnu, požene zgodaj spomladi. Menda po zimskem spanju "k sebi spravi" celo medveda. Kazein in maščoba v kozjem mleku sta lažje prebavljiva kot v kravjem, zato kozje mleko in izdelke iz njega priporočajo za prehrano starejših, bolnikov in otrok, ki so alergični na kravje mleko.

Piščančji file z artičokami
Recept za piščančji file z artičokami.

Čemažev pesto
Pripravite klasično italijansko hladno zeliščno omako, s katero lahko na hitro pripravite testenine, pa tudi druge jedi. Tokrat s čemažem!

Špageti s špinačo in kozjim sirom
Porabili boste le pol ure za ta recept, a na vaši mizi se bo znašla odlična jed. Tudi če niste prav posebej spretni v kuhinji, ste lahko brez skrbi, saj pri tej jedi nimate česa zgrešiti.

Rezanci s česnom in fileti inčunov
Spadate med tiste, ki bi fileje inčunov najraje vmešali k vsaki jedi? Ponujamo vam idejo, kako pripraviti še eno slastno testeninsko jed. Ne bo vam vzelo veliko časa, privoščili pa si boste okusen obrok.

Jajčevci v pečici
Jajčevci so mesnata in slastna zelenjava, ki ima veliko ljubiteljev. Tokrat vam jih ponujamo v lazanji, jedi, ki je lahka in slastna. Poskusite!

Špageti na morski način
Praznično obdobje zahteva praznične jedi! Razvajajte se z morskimi dobrotami in pripravite večerjo za prste obliznit'!

Tortelini v pečici
Kako je mraz! V zimskih dneh najbolj pašejo jedi iz pečice. Njihova priprava je izjemno lahka in po njih se segreje in zadiši celo stanovanje. Priporočamo vam recept, ki bo razveselil tako odrasle kot otroke.

Špageti s pikantno paradižnikovo omako
Najboljše stvari so najbolj enostavne. Špageti s paradižnikom nedvomno spadajo med jedi, ki ne zahtvajo veliko časa, a godijo našim želodčkom.

Rezanci z rakci in radičem
Bližajo se prazniki in verjetno tudi vi zbirate ideje za jedi, s katerimi boste presenetili svoje goste. Ena od takih so zagotovo testenine z rakci in radičem.

Zavitki iz rdečega zelja
Rdeče zelje ni aktualno samo okoli svetega Martina. Lahko ga uporabite tudi za prav posebne jedi. Slastni zavitki so primerni tudi za diabetike.

Aromatični solatni krožnik s fižolom
Ob hitrem tempu našega vsakdanjega življenja so nadvse dobrodošli recepti za jedi, ki zahtevajo malo časa za izvedbo. Solatni krožniki so lahko hiter, a okusen način, da si privoščite slasten obrok.

Testenine s krompirjem in zelenjavo
Potrebujete zalogo ogljikovih hidratov? Da ne boste segli po sladkorjih, si omislite testenine s krompirjem, ki jim dodajte zelenjavo, da obed ne bo pretežak. Priprava jedi ne bo delala težav niti tistim, ki niso mojstri kuhanja.

Paradižnik po provansalsko
Tudi francoska kuhinja ponuja jedi, ki so nadvse enostavne za pripravo, lahko pa se jih postreže kot slastno samostojno jed ali pa kot prilogo. Poleg tega gre za lahko jed, ki nima veliko kalorij, tako da je primerna za vse, ki jih skrbi vitka linija.

Kuskus z zelenjavo in piščancem
Pripravite si specialiteto Berberov in eno izmed glavnih jedi v Severni Afriki – kuskus. Za bolj izpopolnjen obrok zraven dodajte še zelenjavo in piščančje prsi!

Cameron Diaz: Seksam, telovadim in jem
Zlatolasa lepotica se mora za svoje popolno telo zahvaliti genom, sicer pa prizna, da namesto diete raje prisluhne željam svojega telesa.