Ključna beseda / vsebnost

4 razlogi, zakaj je dobro jesti bananin kruh
Tudi vi obožujete bananin kruh? Gre za priljubljeno sladico, ki je res lahko kalorično bogata, in zato ni najbolj primerna za tiste, ki si želijo izgubiti kakšen odvečen kilogram, ima pa kljub temu kar nekaj koristnih lastnosti.

Mango ima številne blagodejne učinke na telo
Mango je zasluženo dobil naziv kralj sadežev: ne le, da je zelo okusen, temveč ima tudi številne blagodejne učinke na naše telo. Preverite, kakšne!

Superživilo, ki ima največji delež beljakovin
Kvinoja ali mati vseh žit, kot jo mnogi imenujejo, velja za superživilo in bogat vir beljakovin, tako je močno priporočljiva za vegetarijance. Ne vsebuje glutena, obogatena pa je z esencialnimi aminokislinami. Zaradi svoje sestave je primerna tudi za vse tiste, ki se želijo znebiti odvečnih kilogramov, poleg tega pa pomaga tudi pri obnovi las.

Meso ali ribe? Kaj je bolje?
Odgovor na vprašanje, kaj je bolj zdravo uživati, je enostaven in kratek, pravi klinični dietetik in športni nutricionist Luka Roter, mag. dietet., CISSN. "V prehrano je najbolje uvrstiti oboje – meso in ribe. Oboje na svoj način namreč prispeva k uravnoteženi prehrani, katere namen je telesu zagotoviti energijo in vsa potrebna hranila," je poudaril. Se pa razlikujejo prehranska priporočila o količinah, pogostosti uživanja in načinu priprave.

Superživilo, ki pomaga pri razstrupljanju telesa in izgubi teže
Pozabite na spirulino, tukaj je klorela, vrsta alge, ki je v zadnjih letih postala zelo priljubljena. Alga, ki je bogat vir številnih vitaminov in mineralov, naj bi pomagala pri razstrupljanu telesa in zniževanju ravni holesterola, poleg tega pa naj bi okrepila imunski sistem.

Katera banana je boljša za prebavo – zrela ali nezrela?
Medtem ko imajo nekateri radi še rahlo zelene banane, drugi obožujejo zelo zrele banane, katerih olupek je že rjav. Toda ali obstaja razlika med obema? Presenetljivo, da.

Zakaj vaše telo potrebuje magnezij?
Magnezij se z dobrim razlogom imenuje mineral življenja, saj sodeluje pri številnih pomembnih procesih v telesu. Med drugim igra tudi pomembno vlogo pri delovanju mišic, njegovo pomanjkanje pa lahko vpliva na mišično zmogljivost.

Kako zdravo je v resnici oljčno olje?
Maščobe imajo visoko energijsko vrednost, zato jih moramo uživati v omejenih količinah. Obenem pa je pomembno tudi, katere maščobe uživamo, saj se med seboj razlikujejo glede na maščobno-kislinsko sestavo, vsebnost vitaminov in drugih koristnih snovi ter seveda po okusu. Oljčno olje se npr. od ostalih v prvi vrsti razlikuje po tem, da vsebuje veliko nenasičenih maščob, ki so koristne, ter malo nasičenih maščob, ki niso zaželene.

Vitamini in minerali, ki okrepijo imunski sistem
V poplavi nasvetov o jemanju vitaminov, mineralov in prehranskih dodatkov skorajda več ne vemo, kaj je resnično smiselno uživati za krepitev imunskega sistema. Odgovor razkriva predsednica Sekcije farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu Maša Koritnik Zadravec, magistra farmacije, specialistka klinične farmacije.

Viri beljakovin, s katerimi se kilogrami topijo in ni stradanja
Marsikdo je prepričan, da dieta pomeni stradanje, a če se izgube kilogramov lotite premišljeno in na način, ki zagotavlja dolgoročne rezultate, potem med hujšanjem nikoli ne bi smeli biti lačni. Beljakovine ustvarjajo občutek sitosti, nam pomagajo, da med prebavljanjem porabimo več kalorij, nanje pa so vezani vsi življenjski procesi v telesu.

Jod: katera živila ga vsebujejo in kakšni so znaki pomanjkanja?
Jod je bistven mineral, kar pomeni, da ga telo potrebuje za pravilno delovanje. Ker ga ne more proizvesti samostojno, ga morate zaužiti s prehrano ali kot dodatek.

To živilo ima najvišjo vsebnost kalcija med vsemi žiti
Proso je starodavno žito, ki se običajno uživa v Aziji, Južni Ameriki in delih Evrope. Ta polnozrnata žitarica brez glutena, ki je tehnično seme, postaja vse bolj priljubljena tudi kot alternativa rižu ali kvinoji.

Je belo meso res bolje uživati kot rdeče?
Zakaj je belo meso bolj priporočljivo uživati kot rdeče, kaj je bolje – piščančje ali puranje meso, koliko ga dnevno zaužiti in kako nadomestiti vnos beljakovin, če ne jeste živil živalskega izvora? Odgovarja klinični dietetik in športni nutricionistLuka Roter, mag. dietet., CISSN.

Izjemna moč antioksidantov: katere poznamo in kakšen je njihov učinek?
Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije je stres ena večjih nevarnosti za zdravje v 21. stoletju. Majhna količina stresa je v telesu stalno prisotna in lahko pripomore k pravilnemu delovanju človeškega telesa, medtem ko ima prevelika količina stresa škodljive posledice za naše zdravje, saj vodi v zgodnje staranje in bolezni, kot so ateroskleroza, srčni infarkt, Alzheimerjeva bolezen, sladkorna bolezen, kronični bronhitis in nekatere vrste raka. Eden izmed najpomembnejših elementov pri upočasnitvi procesa staranja in zmanjšanju tveganja za številne bolezni soantioksidanti, ki skrbijo za celovito zaščito organizma. Zakaj so antioksidanti pravzaprav pomembni in kje vse jih najdemo?

Vitamin D: zakaj je pomemben, kakšen mora biti dnevni vnos in kje ga najdemo?
Vitamin D je pomemben za normalno rast kosti, zob, delovanje mišic in imunskega sistema. Pomanjkanje vitamina D v telesu se kaže s pojavom osteomalacije pri odraslih in rahitisa pri otrocih, pojavijo se bolečine v kosteh in mišicah. Poznamo ga tudi pod imenom sončni vitamin, saj ga človeško telo proizvaja, ko je izpostavljeno sončni svetlobi. Ta oblika vitamina je pravzaprav vitamin D3. Sicer poznamo tudi vitamin D2, a naj bi bil vitamin D3 veliko bolj učinkovit.

7 visoko proteinskih prigrizkov
Ko gre za zdravo prehrano, je veliko govora o tem, česa ne bi smeli jesti. Na seznamu se znajdejo živila z dodanim sladkorjem, ultrapredelana hrana in ogljikovi hidrati, ki se prebavijo tako hitro, da dvignejo krvni sladkor. Da v trenutkih, ko vas popade lakota in je do vašega naslednjega obroka še nekaj ur, ne bi posegle po njih, v nadaljevanju razkrivamo sedem prigrizkov z visok deležem proteinov.

Ali zdravo sončenje res obstaja?
Zadnja leta je izpostavljanje soncu vse bolj aktualna tema. Ali je izpostavljanje soncu zdravo? Škodljivo? Kako sončni žarki vplivajo na našo kožo? Kaj pa tvorba D vitamina?

Ste vedeli, da je na Nizozemskem več koles kot ljudi?
V povprečju naj bi imel vsak Nizozemec 1,3 kolesa. Ja, Nizozemci so zagrizeni kolesarji, njihova kolesarska infrastruktura obsega kar 37.000 kilometrov kolesarskih poti in kot narod veljajo za najbolj fizično aktivne Evropejce. Kolesarjenje imajo Nizozemci v genomu, tako kot imajo v genomu ljubezen do sirov. Nizozemski sir je znan po vsem svetu in Nizozemska velja za eno največjih proizvajalk in izvoznic sira na svetu.

Vas muči nespečnost? Nad učinki BIO CBD kapljic boste navdušeni.
Nespečnost je pogosta motnja spanja, pri kateri posameznik težko zaspi in se ponoči velikokrat zbuja. In tudi ko se zbudi, je največkrat še vedno zaspan. Velik vpliv na težave z nespečnostjo ima tudi sodoben način življenja, na katerega vplivajo predvsem dolgi delovniki, stres in veliko preživetega časa pred zasloni.

To je razlog, zakaj je kokosova voda hit
Poleg tega, da je naravno sladka in dobro hidrira, je kokosova voda polna številnih pomembnih hranil, vključno z minerali, ki jih mnogi ljudje ne dobijo dovolj.

Priljubljen napitek, ki ima številne pozitivne učinke
Pijete kavo ali matcho? Ta zeleni napitek je v zadnjih letih postal zelo priljubljena izbira, predvsem kot jutranji napitek, ki je obenem tudi odlična alternativa kavi.

Top 10 živil za detoks telesa
Ob čiščenju organizma imajo največ dela prav naša jetra, ki za temeljito opravljeno delo občasno potrebujejo tudi nekaj naše pomoči. Poleg rednega pitja vode, ki pripomore k boljši prebavi, počutju in izgledu naše kože, pa je treba poskrbeti še za ustrezna hranila, ki bodo prečistila organizem in iz našega telesa odplaknila toksine. Predstavljamo vam deset zmagovalnih hranil.

Živila, ki vsebujejo veliko vitamina C in niso citrusi
Vitamin C velja za najpomembnejši antioksidant, ki bo vašo kožo varoval pred škodljivimi prostimi radikali. Gre za izjemno pomemben vitamin, ki je ključen tudi za tvorbo kolagena, torej preprečuje staranje kože in hkrati poskrbi za njeno elastičnost. Obenem skrbi tudi za naš imunski sistem, ima zelo pomembno vlogo pri zmanjševanju tveganja za srčne bolezni, je eno najpomembnejših hranil v našem telesu za splošno zdravje, pomaga pri absorpciji železa, zmanjšuje tveganje za pojav anemije in še bi lahko naštevali. Da se skriva v pomarančah, limonah in papriki, vemo vsi, marsikdo pa ne ve, da ga lahko najdemo tudi v naslednjih živilih ...

Kako zaužiti več beljakovin, zlasti če hujšate?
Večina ne zaužije dovolj beljakovin in vlaknin, ki so ključne za vsesplošno dobro počutje in zdravje. Ob primernem vnosu lažje vzdržujete telesno maso in tudi shujšate, izgubljate maščobe, pridobivate mišično maso, oblikujete lepo postavo in tudi izboljšate prebavo. Kako jih lahko z nekaj preprostimi spremembami v prehrani zaužijemo dovolj, je razložil trener, svetovalec na področju prehrane in vadbe ter predavatelj Fitnes zveze Slovenije Mario Sambolec.

Strokovnjakinja svetuje, kakšna je pravilna nega suhe kože
Suha koža in z njo povezani občutki neudobja so zelo pogosta težava. Neprijeten občutek zatezanja, iskanje novih krem, ki bodo dajale prijeten in bogat občutek, luščenje kože ali celo srbečica in občutljivost sta pri suhi koži pogosto prisotna. Stanje pa se običajno poslabša v jesensko-zimskem obdobju, ki je pred nami.

Najbolj znana Primorka izdala svojo lepotno skrivnost
Staranje je naraven proces, ki je najverjetneje posledica vplivov okolja, dednosti, kulture, prehrane, telesne aktivnosti, UV-svetlobe, škodljivih prostih radikalov in drugih dejavnikov. Prvi znaki se začnejo pri večini kazati nekje po 25. letu, ko se pričnejo v telesu odvijati opaznejše spremembe in začne proizvodnja kolagena izraziteje upadati. To vodi v intenzivnejše gube na obrazu, nohti začnejo postajati vse bolj krhki, lasje vse tanjši in slamnati. Vse te procese lahko preprosto in učinkovito upočasnimo tako, da telesu zagotovimo dodaten vir kolagena ter mu s tem pomagamo ohranjati prožnost in vitalnost.

'Brez glutena' in 'brez dodanega sladkorja' - oznake, ki ne pomenijo, da je živilo bolj zdravo
Brez dodanega sladkorja, z dodanimi vitamini, naravno, presno, brez glutena, LCHF ... "Oznake na živilskih izdelkih, ki ne pomenijo nujno, da je živilo bolj zdravo ali da pomaga pri hujšanju!" opozarja licencirana prehranska svetovalka Lucija Volčanšek. Razložila je, kako lahko razmeroma hitro in enostavno preverimo, ali je izdelek zdrav in ali je primerna izbira, če želite shujšati. Preverite!

6 živil, zaradi katerih ne shujšate
"Najbolj pogosto se kot vir odvečnih kalorij, ki se jih ne zavedate, pojavijo pijače – razni sokovi, sladkane gazirane pijače, pivo, žgane pijače, … " pojasnjuje osebni trener in prehranski svetovalec Daniel Jelovič. Marsikdo se je namreč že znašel v situaciji, ko se je odrekel vsem dobro znanim pregreham, kot so sladkarije in hitra hrana, kilogrami pa se kar niso hoteli posloviti. Past se namreč pogosto skriva v živilih, ki so prava kalorična bomba, a se tega ne zavedamo. Katera so torej tista živila, ki se jim je dobro izogibati, kadar bi radi izgubili kakšen odvečen kilogram?

Hitri prigrizki, ki imajo največ 418 kJ (100 kalorij)
Že 14 dni sem na dieti in nisem shujšala niti za gram. Ste že slišali podoben stavek? Kadar hujšamo, preštevamo vsak džul posebej in se trudimo, da z vnosom hrane ne bi presegli določene energetske vrednosti. Vendar pa pogosto nismo prepričani, koliko džulov vsebuje jed in zaužijemo marsikaj, česar med dieto ne bi smeli. Poglejmo podrobnosti ...

Okusni prigrizki, ki vam bodo pomagali shujšati
Redni prigrizki so bistvenega pomena za zdrav in aktiven življenjski slog, seveda pa morajo biti hitri, okusni in uravnoteženi, saj bodo le tako zadovoljili vaše potrebe po vadbi.