Ključna beseda / zelenjavo

Prehranske vlaknine: koliko na dan in zakaj?
Prehranske vlaknine, ki jih najdemo predvsem v sadju, zelenjavi, polnozrnatih žitih in stročnicah, so verjetno najbolj znane po svoji sposobnosti preprečevanja ali lajšanja zaprtja. Toda živila, ki vsebujejo vlaknine, lahko prinesejo tudi druge koristi za zdravje – med drugim so tudi učinkovita pomoč pri ohranjanju zdrave telesne teže in zmanjšanju tveganja za sladkorno bolezen, bolezni srca in nekatere vrste raka.

Naša novinarka razkriva: Tako sem shujšala več kot 10 kilogramov
V svojih mlajših letih sem imela med 53 in 55 kilogramov. Tri nosečnosti v petih letih in leta so pustili posledice na mojem telesu – v devetih letih sem pridobila okoli 20 kilogramov. Vse do 41. leta starosti so se me trdovratno oklepali in kar niso hoteli stran, vse dokler se nisem odločila ter odkrila primernega načina hujšanja zase in vztrajala. Začela sem po novem letu in v osmih mesecih in pol mi je končno uspelo izgubiti več kot deset kilogramov. Natančne številke ne poznam, ker se vmes načrtno nisem redno tehtala – vem samo, da so okoli novega leta kilogrami nihali med številkama 73 in 75 in da jih imam danes okoli 58 oziroma 59 (odvisno od dneva). Po ključnih korakih vam razkrivam, kako mi je uspelo!

5 zdravih živil, ki bi jih morale jesti spomladi
Ste vedeli, da lahko vsem znano spomladansko utrujenost preženete s pomočjo določenih sezonskih živil? Predstavili vam bomo takšna, ki lahko pozitivno vplivajo na vaše razpoloženje, energijo, koncentracijo, hkrati pa bodo negovalno in blagodejno vplivala na vašo kožo ter uravnavanje presnove. Vas zanima, za katera živila gre?

Fodmap dieta: kaj to je in kako deluje?
Ste že slišali za FODMAP dieto? Gre za trenutno eno najbolj iskanih diet, ki jo priporočajo predvsem tistim, ki imajo sindrom razdražljivega črevesja ali težave s prebavo. Temelji na omejevanju določenih živil, ki povzročajo prebavne simptome, kot so vetrovi, driska, napenjanje, zaprtje in bolečina v trebuhu.

Najbolj znan slovenski nutricionist razkril, kakšna je optimalna dieta
Jernej Orgin je prehranski svetovalec, magister inženir prehrane in najbolj znan nutricionist v Sloveniji, ki si je velik del prepoznavnosti (vsaj med mladimi) zgradil z objavami na družbenih omrežjih, kjer v svojih videih pogosto razbija najbolj znane prehranske mite.

Artičoke, zelenjava, o kateri ta hip govori vsa Slovenija
Po zaslugi tekmovalke Barbare, ki je v eni od epizod MasterChefa tekmovalcem povzročila kar nekaj sivih las, ko je kot sestavino za kuhanje izbrala artičoko, je ta vrsta zelenjave postala najbolj vroča tema na spletu. Zakaj bi se moralo to živilo večkrat znajti na vašem krožniku, kakšne so njegove koristi in kaj vsebuje, preverite v nadaljevanju.

Super nasveti za ohranjanje mladostnega videza
Kolagen je glavna sestavina naše kože in vse že dobro vemo, da pomanjkanje le-tega pospešuje nastajanje gub, povešeno in upadlo kožo, izpadanje las, krhkost nohtov ter na splošno staranje našega videza. Tega pa si nobena od nas ne želi, zato je dobro vedeti, kako lahko same spodbudimo nastanek kolagena in ohranimo mladosten videz.

Kaj je paleo dieta in zakaj je tako priljubljena?
Nekoč so se tako prehranjevali naši davni predniki, ampak, ali je paleolitska dieta zdrava in varna tudi za "modernega" človeka? Odgovarja klinični dietetik in športni nutricionist Luka Roter.

Superživilo, ki ima največji delež beljakovin
Kvinoja ali mati vseh žit, kot jo mnogi imenujejo, velja za superživilo in bogat vir beljakovin, tako je močno priporočljiva za vegetarijance. Ne vsebuje glutena, obogatena pa je z esencialnimi aminokislinami. Zaradi svoje sestave je primerna tudi za vse tiste, ki se želijo znebiti odvečnih kilogramov, poleg tega pa pomaga tudi pri obnovi las.

To lahko jeste v neomejenih količinah, četudi hujšate
Katera živila lahko jeste v neomejenih količinah, pa bodo kilogrami vseeno izginjali, in katerih bi se morali izogibati? In še, zakaj ni vseeno, če pojemo za 100 kalorij sladkarij in 100 kalorij zelenjave ali sadja, je pojasnila svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricionistka, Mojca Cepuš.

Kaj jesti za večerjo, če želite shujšati?
Kaj naj jemo za večerjo in česa ne, če želimo izgubiti kilograme in če se hočemo dobro naspati? Je res, da popoldne ne smemo jesti sadja? Kdaj naj nazadnje jemo pred odhodom v posteljo?

Ali res ne smemo jesti po 18. uri, če želimo shujšati?
"Zjutraj jej kot kralj, opoldne kot meščan, zvečer kot berač," veli pregovor, ki se ga je pametno držati predvsem zaradi zdravja in vzdrževanja telesne teže. Kako in kaj pa jesti za večerjo, če želimo shujšati? Dragocene nasvete podaja trener, svetovalec na področju prehrane in vadbe ter predavatelj Fitnes zveze Slovenije Mario Sambolec.

Slovenka, ki dviguje 90 kg uteži in je zagreta motoristka
Nina Mikec z vzdevkom Sharpy živi na dolenjskem griču in če ne prej, se na poti k njej domov zaveš, da ljubi ovinke. Sicer pravnica po poklicu večinoma dopustuje na motorju in vmes hodi v hribe, raziskuje, dviguje težke uteži in v domači kuhinji za prijatelje pripravlja kulinarične presežke – čudovite torte in piškote, dišeče pice iz krušne peči in tudi dobrote s potovanj.

Viri beljakovin, s katerimi se kilogrami topijo in ni stradanja
Marsikdo je prepričan, da dieta pomeni stradanje, a če se izgube kilogramov lotite premišljeno in na način, ki zagotavlja dolgoročne rezultate, potem med hujšanjem nikoli ne bi smeli biti lačni. Beljakovine ustvarjajo občutek sitosti, nam pomagajo, da med prebavljanjem porabimo več kalorij, nanje pa so vezani vsi življenjski procesi v telesu.

Kaj pripraviti za praznično večerjo?
Vstopili smo v veseli december in priprave na božič ter novo leto so se tudi uradno začele. Po ulicah in domovih se svetlikajo praznične luči, ljudje so radostno razpoloženi in že kujejo načrte za praznovanja ob bogato obloženih mizah. Možnosti za pripravo zanimivih, razkošnih in okusnih prazničnih jedi so skorajda neomejene, vseeno pa je dobro, da se pri načrtovanju in pripravi držite nekaterih preprostih, a nadvse pomembnih nasvetov.

Pozitivni učinki, zaradi katerih jih je dobro jesti vsak dan
V času hladnejših dni je še toliko bolj pomembno, da se na našem jedilniku znajde raznoliko sadje, ki naj bo sveže in sezonsko. Trenutno so to zagotovo pomaranče, limone, grenivke, mandarine, limete in pomelo, ki slovijo kot nekateri izmed najboljših virov naravnega vitamina C, vsebujejo pa tudi druge koristne snovi za optimalno delovanje našega telesa.

Viri vlaknin, ki pospešujejo prebavo in pomagajo ohranjati zdravo težo
Verjetno je vsak že kdaj dobil nasvet 'Jej več vlaknin'. Pa veste, zakaj so vlaknine tako koristne in zakaj je ključnega pomena, da so del vašega prehranjevanja? Razkrivamo, koliko prehranskih vlaknin potrebujete, katera živila jih vsebujejo ter kako jih dodati obrokom in prigrizkom.

Znaki, da vašemu telesu primanjkuje omega-3 mačobnih kislin
Če ste kaj podobni nam, potem verjetno tudi vi, ko slišite "omega-3 maščobne kisline", takoj pomislite na dodatek ribjega olja. Omega-3 maščobne kisline so ena tistih edinstvenih sestavin, ki so pomembne tako za zdravje kot za lepoto, saj imajo številne koristi za vašo kožo – ne glede na to, ali jih uživate peroralno ali jih nanašate lokalno. Z razlogom pa se imenujejo esencialne maščobne kisline, saj so nujne za delovanje vašega telesa.

Je belo meso res bolje uživati kot rdeče?
Zakaj je belo meso bolj priporočljivo uživati kot rdeče, kaj je bolje – piščančje ali puranje meso, koliko ga dnevno zaužiti in kako nadomestiti vnos beljakovin, če ne jeste živil živalskega izvora? Odgovarja klinični dietetik in športni nutricionistLuka Roter, mag. dietet., CISSN.

Nasveti strokovnjakinje za hitrejšo izgubo kilogramov
Na delovanje našega metabolizma, presnove in prebave živil, vpliva veliko različnih faktorjev, kot so leta, starost, spol in vplivi okolja, v katerem živimo. Zelo veliko je odvisno tudi od hormonov in nekaj tudi od genov. Prav tako je velik dejavnik, ki vpliva na delovanje metabolizma hrana, ki jo dnevno zaužijemo pa tudi telesna aktivnost in spanje. Če si želite tudi vi izgubiti kakšen kilogram in spodbuditi svoj metabolizem, ne pozabite na naslednje korake, ki vam bodo pomagali do željene teže.

Kakšna mora biti nega nohtov jeseni in pozimi?
Kako naj še posebej negujemo nohte in dlani v jesenskih dneh in jih kar najbolje pripravimo na zimo?

Izjemna moč antioksidantov: katere poznamo in kakšen je njihov učinek?
Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije je stres ena večjih nevarnosti za zdravje v 21. stoletju. Majhna količina stresa je v telesu stalno prisotna in lahko pripomore k pravilnemu delovanju človeškega telesa, medtem ko ima prevelika količina stresa škodljive posledice za naše zdravje, saj vodi v zgodnje staranje in bolezni, kot so ateroskleroza, srčni infarkt, Alzheimerjeva bolezen, sladkorna bolezen, kronični bronhitis in nekatere vrste raka. Eden izmed najpomembnejših elementov pri upočasnitvi procesa staranja in zmanjšanju tveganja za številne bolezni soantioksidanti, ki skrbijo za celovito zaščito organizma. Zakaj so antioksidanti pravzaprav pomembni in kje vse jih najdemo?

Vitamini, ki jih potrebujete za močan imunski sistem
Prehranska strokovnjakinja Alja Dimic poudarja, da je v času prehlada in gripe zelo pomembno, da zaužijemo veliko ekološko in lokalno pridelane hrane, ki je bogata z vitamini in minerali. To je namreč eno ključnih pravil, ki bi se jih morali držati, če želite zdrav in močan imunski sistem.

Koristni nasveti, kako jeseni ostati zdrave
Jesen: poleg čudovitih tisočerih barv prinaša daljše noči, manj sonca, večje temperaturne razlike ... in prehladna obolenja. A na srečo lahko veliko, veliko naredite kar sami, da boste vseeno ostali zdravi.

Kako načrtovati obroke?
Načrtovanje obrokov vnaprej je ključno, če se želite prehranjevati zdravo in uravnoteženo ali izgubiti kakšen odvečen kilogram. Obenem vam bo pomagalo, da se boste izognili vprašanjem, kot je 'Kaj jesti za večerjo', in se izognili situacijam, ko vam zmanjka časa za pripravo obroka.

Kaj jesti jeseni za dober imunski sistem?
Močen imunski sistem je v teh časih še pomembnejši kot sicer. Ker so pred nami meseci, ko bodo na pohodu prehladi in viroze, moramo telesu zagotoviti zadostno količino vitaminov in mineralov. In najboljši način, kako to lahko naredimo, je tako, da se na našem krožniku čim pogosteje znajdejo naslednja živila ...

Kolagen: zakaj ga uživati in kakšni so znaki pomanjkanja
Večja je gostota in kakovost kolagenskih vlaken, bolj je koža čvrsta in napeta. Upad gostote kolagena se prične po 25. letu starosti, nanj pa zelo vpliva tudi vsakodnevna izpostavljenost UV sevanju. Kolagen bo nahranil vašo kožo od znotraj, ohranjal vaše sklepe zdrave in poskrbel za lepše lase in nohte in celostno pomlajevanje, saj je v našem telesu prisoten v veliki količini. Je najbolj razširjen strukturni protein, prisoten v vseh notranjih organih.

Kateri so naravni načini, ki spodbudijo tvorbo kolagena?
Vsi že vemo, da pomanjkanje kolagena spodbuja težave s sklepi in kostmi, pospešuje hitro in vidno staranje, gube, povešeno ter upadlo kožo ter krepaste in izpadajoče lase.

Tako bo vajin seks še bolj vroč
Znan je rek, da gre ljubezen skozi želodec. Kaj pa seks? Kako nanj vpliva hrana in s katerimi živili naj bi izboljšali posteljne užitke? Preverite!

7 visoko proteinskih prigrizkov
Ko gre za zdravo prehrano, je veliko govora o tem, česa ne bi smeli jesti. Na seznamu se znajdejo živila z dodanim sladkorjem, ultrapredelana hrana in ogljikovi hidrati, ki se prebavijo tako hitro, da dvignejo krvni sladkor. Da v trenutkih, ko vas popade lakota in je do vašega naslednjega obroka še nekaj ur, ne bi posegle po njih, v nadaljevanju razkrivamo sedem prigrizkov z visok deležem proteinov.