Ključna beseda / česen

Lepotne skrivnosti brazilske lepotice
Brazilska manekenka Gisele Bundchen je ena najbolj znanih manekenk na svetu, a to še ne pomeni, da svoj prosti čas preživlja pred ogledalom ali v lepotnem centru. Polno zaposlena mamica dveh otrok se tja odpravi le poredko, ima pa kar nekaj lepotnih trikov, na katere prisega že nekaj let, in zdaj jih je razkrila v intervjuju za revijo Vogue.

Dan začnite s kraljevskim zajtrkom
Nutricionisti pravijo, da nas večina ne zna obogatiti svojega zajtrka, saj pretežno uživamo le opečen kruh, maslo, marmelado, sir ali skuto, kosmiče in zelo priljubljen čokoladni namaz. Prav to dolgočasje naj bi ključno pripomoglo k dejstvu, da velika večina ljudi zajtrk preprosto prespi. Tovrstni odnos do ključnega obroka dneva gre pripisati utrujenosti in stalni izpostavljenosti stresu, ki večino 'oropata' iznajdljivosti in kreativnosti. Prav zato vam v nadaljevanju ponujamo nekaj nasvetov, kako obogatiti in osvežiti vaš zajtrk.

Preženite slab zadah
Slab zadah je pogosta težava, ki lahko človeka spravi v precejšnjo zadrego. Vzroki za neprijeten vonj, ki prihaja iz ustne votline, so različni in se lahko pojavijo zaradi hrane, pijače, slabe higiene ali določenih zdravstvenih težav. Vas zanima, kako odpraviti slab zadah?

Do lepote s česnom
Česen že od pradavnine velja za eno najučinkovitejših naravnih zdravil za odpravljanje črevesnih zajedavcev ter lajšanje težav z dihanjem in prebavo, šele pozneje je postal tudi cenjena začimba. Nekateri ga obožujejo, drugi ga sovražijo, a le malokdo ve, da je česen lahko tudi odlično lepotilno sredstvo.

'Ob Doris sem postal boljši človek'
Jože Činč je televizijski voditelj in član skupine D'Kwaschen Retashy. Slovel je kot nepredvidljiv, predrzen in direkten, a v hiši BBS so gledalci spoznali drugačnega Činča. Takega, ki zna pokazati tudi solze in ki se raje umakne, ko se začnejo prepiri. Pravi, da je bil včasih res bolj hitre jeze, a da je danes drugačen človek, zahvali pa se lahko tudi svoji Doris.

Španska mandljeva juha
Vsako leto, v mestecu Almáchar (Andaluzija), na 2. septembra priredijo festival, na katerem slavijo to jed, ki izhaja iz tradicionalne andaluzijske kuhin

Dagnje na buzaro
Preprosta specialiteta, pri pripravi katere lahko sodeluje vsa družina – vsaj pri delu, ko je školjke treba čistiti.

Špageti s česnom in tartufi
Špageti odličnega okusa, ki vas ne bodo razočarali.

Lososova nabodala
Nabodala, na katera smo nanizali obilico vitaminov. Preizkusite jih tudi vi in navdušeni boste!

Avokadova solata s kozicami
Čudovita kombinacija avokada, kozic in svežih kumaric. Naj vas premamijo intenzivne barve in eksotični okusi.

Škampovi repki na buzaro
Znana dalmatinska specialiteta s škampi, ob kateri se priležeta kozarec dobrega vina in domači kruh.

Fusilli sedmih dišavnic
Mali svedrčki v paradižnikovi omaki z obilico zelišč, ki poskrbijo za fantastičen okus.

Zelenjavna nabodala
Pisana popestritev na krožniku, ki je dobila navdih iz Francije. Nepogrešljiva na piknikih.

Pečena hobotnica
Pečena hobotnica je tradicionalna hrvaška jed, vendar je zelo popularna tudi v Sloveniji. Predvsem ob morju. Da pa ne boste samo zaradi hobotnice hodili na morje, si jo pripravite kar doma.

Poletna rižota
Poletna rižota z maslom, česnom, kislo smetano, gorgonzolo, parmezanom in pinjolami, obarvana s pestom in okrašena z baziliko.

Papricirane piščančje perutničke
Ta teksaško-mehiška klasika je zasvojila Američane. Sladke in lepljive ali pekoče. Izberite si omako in potopite se v čare jedi z žara.

Piščančja enchilada
Piščanec, zvit v kremast jogurtov nadev in polit s paradižnikovo omako – presenetljivo preprosta jed za pripravo.

Musaka
Musaka je sredozemska jed, originalno pripravljena iz rezin jajčevcev in mlete jagnetine. V tokratni različici jo pripravimo s krompirjem in mletim mesom. Sestavine so naložene v plasteh. Zadnja plast je sirova omaka, zapečena v pečici. Jed po tem receptu zadošča za od šest do osem oseb.

Rižota z lisičkami
Pri rižoti z lisičkami ne moremo zgrešiti – ko osvojimo osnovna pravila priprave rižot. In ko se naučimo pripravljati eno, bomo znali pripraviti (skoraj) vse.

Avokado s pršutom in lešnikovo omako
Okusen prigrizek, ki ga lahko ob posebih priložnostih ponudite tudi kot predjed.

Petelin v vinski omaki
V rdečem vinu kuhan petelin je tradicionalna francoska jed. Starejši kot je petelin, boljša bo jed.

Falafel
Falafli so ocvrte kroglice ali polpetki iz zmiksane čičerike in začimb. Jemo jih s pita kruhom. Zraven se priležejo solata, vložena zelenjava in pikantne omake.

Zelen piščančji curry
Barvita tajska kuhinja se je tokrat odločila za zeleno barvo. Zelena kari omaka je dodatek, s katerim boste zadeli v polno.

Juha iz soje in leče
Recept za juho iz leče in soje, ki je lahko brez težav glavni obrok.

Mediteranska solata
Če pogrešate morje in brezskrbni vonj poletja iz kuhinje, potem si zvečer pripravite mediteransko solato in ob kozarcu rdečega vina obujajte spomine na vroča poletja.

Rižota z artičokami
Rižota z artičokami je enostaven način, da presenetite svoje goste. Priprava vam bo vzela malo časa, jed pa bo navdušila.

Špageti v pečici
Razveselite svoje najbližje s špageti, pripravljenimi v pečici.

Lososov namaz na koruznih kruhkih
Okusen lososov namaz na koruznem kruhu je preprost prigrizek ali predlog za hitro večerjo. Namesto rukule lahko uporabimo tudi navadno solato ali zeleno papriko.

Testenine z gobami in orehi
Pripravite kosilo za štiri osebe, ki se jim bodo ob dobrem receptu cedile sline.

Krompir z zelenjavo
Pripravite krompir z zelenjavo, ki ga lahko ponudite kot samostojno jed ali prilogo k ribi.