Ključna beseda / beljakovine

Kolagen je obnorel svet, pa je res tako pomemben?
Kolagen je najbolj zastopan protein v človeškem organizmu in predstavlja kar 30 % vseh beljakovin, prisotnih v telesu. Je pomemben gradnik kože, mišic, sklepnega hrustanca in vseh vezivnih tkiv ter črevesne stene. Že po 20. letu se proces nastajanja kolagena upočasni, po 35. letu pa njegova količina drastično upade. To najprej opazimo na koži, ki postaja suha, manj napeta in prožna ter izgublja sijaj, pojavijo se drobne linije in gube. Lasje izgubijo lesk, pogosteje izpadejo in postanejo tanjši, nohti pa lomljivi. Pa lahko preprečimo upad količine kolagena in omilimo posledice njegovega pomanjkanja?

Super nasveti za ohranjanje mladostnega videza
Kolagen je glavna sestavina naše kože in vse že dobro vemo, da pomanjkanje le-tega pospešuje nastajanje gub, povešeno in upadlo kožo, izpadanje las, krhkost nohtov ter na splošno staranje našega videza. Tega pa si nobena od nas ne želi, zato je dobro vedeti, kako lahko same spodbudimo nastanek kolagena in ohranimo mladosten videz.

5 znakov, da vam primanjkuje beljakovin
Beljakovine ustvarjajo občutek sitosti, nam pomagajo, da med prebavljanjem porabimo več kalorij, nanje pa so vezani vsi življenjski procesi v telesu. In ko se zgodi, da našemu telesu začne primanjkovati beljakovin, to povzroči določene simptome. Poleg tega, da se lahko pojavi povišan holesterol in smo bolj izpostavljeni poškodbam, se lahko pojavijo tudi težave s prebavo in nespečnostjo, pridobimo pa lahko tudi na teži.

4 razlogi, zakaj je dobro jesti bananin kruh
Tudi vi obožujete bananin kruh? Gre za priljubljeno sladico, ki je res lahko kalorično bogata, in zato ni najbolj primerna za tiste, ki si želijo izgubiti kakšen odvečen kilogram, ima pa kljub temu kar nekaj koristnih lastnosti.

Mango ima številne blagodejne učinke na telo
Mango je zasluženo dobil naziv kralj sadežev: ne le, da je zelo okusen, temveč ima tudi številne blagodejne učinke na naše telo. Preverite, kakšne!

Spirulina: superhrana, ki ima številne koristne učinke
Spirulina je vrsta cianobakterije, modro-zelena alga, ki jo mnogi imenujejo tudi superhrana. Je bogat vir beljakovin, magnezija, železa in klorofila ter naj bi imela številne koristne učinke. Med drugim naj bi krepila imunski sistem, pomagala pri izgubi odvečnih kilogramov, zniževanju holesterola, imela pa naj bi tudi 'anti age' učinek.

Koliko jajc je v resnici zdravo pojesti?
Jajca so eno tistih živil, ki jih lahko najdemo v shrambi vsakega gospodinjstva, marsikdo pa si še vedno zastavlja vprašanje, ali jajca lahko predstavljajo del pestre in uravnotežene prehrane, ter koliko se različna jajca po sestavi med seboj razlikujejo.

Kaj je paleo dieta in zakaj je tako priljubljena?
Nekoč so se tako prehranjevali naši davni predniki, ampak, ali je paleolitska dieta zdrava in varna tudi za "modernega" človeka? Odgovarja klinični dietetik in športni nutricionist Luka Roter.

Superživilo, ki ima največji delež beljakovin
Kvinoja ali mati vseh žit, kot jo mnogi imenujejo, velja za superživilo in bogat vir beljakovin, tako je močno priporočljiva za vegetarijance. Ne vsebuje glutena, obogatena pa je z esencialnimi aminokislinami. Zaradi svoje sestave je primerna tudi za vse tiste, ki se želijo znebiti odvečnih kilogramov, poleg tega pa pomaga tudi pri obnovi las.

Superživilo, ki pomaga pri razstrupljanju telesa in izgubi teže
Pozabite na spirulino, tukaj je klorela, vrsta alge, ki je v zadnjih letih postala zelo priljubljena. Alga, ki je bogat vir številnih vitaminov in mineralov, naj bi pomagala pri razstrupljanu telesa in zniževanju ravni holesterola, poleg tega pa naj bi okrepila imunski sistem.

Živila, ki jih morate jesti za zajtrk, če hujšate
Zjutraj jej kot kralj, opoldne kot meščan in zvečer kot berač, svetuje pregovor. Zelo smiselno se ga je držati, kajti zajtrk je resnično najpomembnejši obrok dneva in ga nikakor ne bi smeli izpuščati. Četudi oz. predvsem, ko hujšate.

To lahko jeste v neomejenih količinah, četudi hujšate
Katera živila lahko jeste v neomejenih količinah, pa bodo kilogrami vseeno izginjali, in katerih bi se morali izogibati? In še, zakaj ni vseeno, če pojemo za 100 kalorij sladkarij in 100 kalorij zelenjave ali sadja, je pojasnila svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricionistka, Mojca Cepuš.

Zato bi morali za zajtrk pojesti dve jajci
Če ne veste, kaj bi si zjutraj na hitro pripravili za zajtrk, so jajca odlična izbira. Strokovnjaki priporočajo, da pojeste dve, ne glede na to, ali so kuhana, na oko ali umešana, jajca naj bi dokazano izboljšala razpoloženje. To pa ni edini razlog ...

Avtofagija – kaj je to in kakšne so njene koristi?
Avtofagija je v zadnjih letih postala eden najbolj priljubljenih izrazov na področju prehrane, znanstveni princip, na katerem temelji, pa je bil leta 2016 vreden Nobelove nagrade za fiziologijo in medicino. Zagotovo ste tudi vi že slišali za primere ljudi, ki so prepolovili svojo težo zahvaljujoč avtofagiji ali kateri od njenih različic, kot je na primer post? S postom vsaj en dan v tednu se lahko razstrupimo, celicam pomagamo zadihati in telesu omogočimo obnovo. Postenje pa pripomore tudi k boljši koncentraciji in razmišljanju, s postom si krepimo imunski sistem in podaljšujemo življenje.

Osebni trener razkriva, kaj pomaga ženski, ki hujša
Na voljo je čedalje več prehranskih dodatkov – shujševalne tablete, napitki, čaji, praški, proteini, ki predvidoma pomagajo pri hujšanju ali/in pri pridobivanju mišične mase. Osebni trener Daniel Jelovič je pojasnil, kaj naj bi po njegovem mnenju pomagalo ženski, če želi shujšati.

Pijte to in razstrupite svoja jetra
Jetra so eden najpomembnejših organov v telesu in najpomembnejši 'čistilec' telesa. Poleg tega, da pomagajo odstranjevati potencialno nevarne snovi iz telesa, po potrebi proizvajajo glukozo in so del obrambe pred bakterijskimi okužbami, je naloga jeter tudi ta, da so skladišče vitaminov in da proizvajajo žolčne kisline, ki služijo za razgradnjo hrane ter da proizvajajo beljakovine. V prvih tednih leta lahko na vsakem koraku zasledimo oglase za različne pripravke za razstrupljanje jeter, različna prehranska dopolnila, na spletu pa je prava poplava raznoraznih diet in 'čudežnih' naravnih pripravkov za detoks jeter.

Nizkokalorična dieta: koliko kalorij na dan in kaj jesti?
Bi se radi znebili odvečnih kilogramov? Eden od načinov je nizkokalorična dieta, pri kateri s štetjem kalorij čez dan ustvarite kalorični deficit, za katerega vemo, da je ključni dejavnik, ko gre za hujšanje. Gre za vrsto diete, ki vsekakor ni za vsakega in zahteva kar nekaj discipline in načrtovanja obrokov.

Ali res ne smemo jesti po 18. uri, če želimo shujšati?
"Zjutraj jej kot kralj, opoldne kot meščan, zvečer kot berač," veli pregovor, ki se ga je pametno držati predvsem zaradi zdravja in vzdrževanja telesne teže. Kako in kaj pa jesti za večerjo, če želimo shujšati? Dragocene nasvete podaja trener, svetovalec na področju prehrane in vadbe ter predavatelj Fitnes zveze Slovenije Mario Sambolec.

Kaj narediti, če ste preveč pojedle?
Pred nami so božični prazniki, ki jih vsako leto zaznamujejo številne zabave in praznovanja, na katerih se hitro zgodi, da pretiravamo s hrano in preveč pojemo. Prenajdenje nas pusti brez energije, napihnjene in s pogostimi želodčnimi težavami. V nadaljevanju razkrivamo nekaj nasvetov, kaj narediti v takšnih primerih ...

Ali lahko pijemo alkohol, če hujšamo?
Lahko pijemo alkohol, pa bomo vseeno shujšale? Koliko kalorij ima alkohol? Kakšen obrok bi lahko pojedle namesto kozarčka vina, gin tonika, piva? Odgovarja osebni trener Daniel Jelovič.

Viri beljakovin, s katerimi se kilogrami topijo in ni stradanja
Marsikdo je prepričan, da dieta pomeni stradanje, a če se izgube kilogramov lotite premišljeno in na način, ki zagotavlja dolgoročne rezultate, potem med hujšanjem nikoli ne bi smeli biti lačni. Beljakovine ustvarjajo občutek sitosti, nam pomagajo, da med prebavljanjem porabimo več kalorij, nanje pa so vezani vsi življenjski procesi v telesu.

Nasveti za detoks jeter
Jetra so eden največjih organov v telesu, obenem pa so tudi delovni organ. To je primarni filtracijski sistem vašega telesa, ki pretvarja toksine v odpadne produkte, čisti vašo kri, presnavlja širok spekter spojin (od hranil in alkohola do zdravil) ter proizvaja beljakovine in žolč. Medtem ko se zdrava jetra naravno čistijo, lahko prehranski ter okoljski stresorji in toksini ovirajo optimalno delovanje jeter.

Zakaj bi morali že danes začeti uživati ribje olje?
Ribje olje je prehranski vir omega-3-maščobnih kislin, ki jih naše telo potrebuje za opravljanje številnih funkcij, med drugim tudi za rast celic in mišično aktivnost. Omega-3-maščobne kisline izvirajo iz hrane in jih telo ne more proizvesti samo. V primeru ribjega olja to vsebuje dve vrsti omega-3-maščobnih kislin, in sicer DHA in EPA, kar pomeni, da so najboljši prehranski viri ribjega olja losos, skuša in postrv, školjke, ostrige in raki.

NAGRADNA IGRA: Osvojite darilne bone za nakup izdelkov
Nobena skrivnost ni, da naše telo za normalno delovanje potrebuje pravo razmerje vseh makro in mikro hranil, ki jih lahko zaužijemo s pestro in uravnoteženo prehrano. Pravo razmerje pa je seveda relativno in je med drugim odvisno od našega življenjskega sloga. Vsi, še posebej aktivni posamezniki in starostniki, pa morate biti pozorni, da zaužijete predvsem dovolj beljakovin, saj so te v prvi vrsti pomemben gradnik mišic, hkrati pa imajo pomembno vlogo tudi pri številnih drugih procesih v telesu.

Viri vlaknin, ki pospešujejo prebavo in pomagajo ohranjati zdravo težo
Verjetno je vsak že kdaj dobil nasvet 'Jej več vlaknin'. Pa veste, zakaj so vlaknine tako koristne in zakaj je ključnega pomena, da so del vašega prehranjevanja? Razkrivamo, koliko prehranskih vlaknin potrebujete, katera živila jih vsebujejo ter kako jih dodati obrokom in prigrizkom.

To živilo ima najvišjo vsebnost kalcija med vsemi žiti
Proso je starodavno žito, ki se običajno uživa v Aziji, Južni Ameriki in delih Evrope. Ta polnozrnata žitarica brez glutena, ki je tehnično seme, postaja vse bolj priljubljena tudi kot alternativa rižu ali kvinoji.

Je belo meso res bolje uživati kot rdeče?
Zakaj je belo meso bolj priporočljivo uživati kot rdeče, kaj je bolje – piščančje ali puranje meso, koliko ga dnevno zaužiti in kako nadomestiti vnos beljakovin, če ne jeste živil živalskega izvora? Odgovarja klinični dietetik in športni nutricionistLuka Roter, mag. dietet., CISSN.

Nasveti strokovnjakinje za hitrejšo izgubo kilogramov
Na delovanje našega metabolizma, presnove in prebave živil, vpliva veliko različnih faktorjev, kot so leta, starost, spol in vplivi okolja, v katerem živimo. Zelo veliko je odvisno tudi od hormonov in nekaj tudi od genov. Prav tako je velik dejavnik, ki vpliva na delovanje metabolizma hrana, ki jo dnevno zaužijemo pa tudi telesna aktivnost in spanje. Če si želite tudi vi izgubiti kakšen kilogram in spodbuditi svoj metabolizem, ne pozabite na naslednje korake, ki vam bodo pomagali do željene teže.

Ali poznate ta izjemen vir vlaknin?
Uravnotežena prehrana, veliko tekočine, redno gibanje, izogibanje stresu – recept za kakovostno življenje, ki ga poznamo vsi. Zatakne pa se, ko je treba teorijo prenesti v prakso. Posledično je naša prehrana pogosto precej enolična, da smo dehidrirane, nas nemalokrat spomni šele glavobol, naše edino gibanje pa je hitenje z enega na drugi opravek. Utopično je pričakovati, da lahko tak življenjski slog povsem spremenimo, dobro pa je vedeti, kako si lahko pomagamo do boljšega počutja.

Zdrava živila, ki bi jih morali vsi uživati po ali pred treningom
Ne glede na to, ali ste se ravno vrnili s teka, hitre voje ali fitnesa, zaključek vadbe še ne pomeni konec izziva. Znanje o tem, kaj jesti po vadbi, ima lahko ključno vlogo pri okrevanju telesa po vadbi. Prehrana po vadbi je izjemnega pomena, saj bomo s pravilno izbiro hitreje in lažje dosegli želene cilje in bolje izkoristili vse prednosti treninga.