Ključna beseda / jajca

Ketogena dieta: vse, kar morate vedeti
Ketogena oziroma dieta LCHF še naprej ostaja ena izmed najbolj priljubljenih diet na svetu in prepričani smo, da ste tudi vi že veliko slišali in prebrali o njej, morda ste jo tudi že preizkusili. In čeprav ima keto dieta številne pozitivne lastnosti, ima lahko tudi nekaj slabosti, zlasti če je ne izvajate pravilno. Če so namreč vir maščob predvsem nezdravi viri, se posameznik izpostavlja tveganju za dolgoročne zdravstvene posledice. Kaj dieta LCHF je, katera živila so dovoljena in katera ne, za koga je primerna in kakšni so lahko njeni negativni stranski učinki, si preberite v nadaljevanju.

Aminokisline: zakaj so tako pomembne in kje jih najdemo
Aminokisline so gradniki beljakovin, ki so bistvenega pomena za rast in obnovo tkiv v telesu. Obstaja 20 različnih vrst aminokislin, od katerih jih je devet esencialnih, ker jih telo ne more proizvesti samo. Ali s svojo prehrano dobite dovolj aminokislin? Odkrijte prednosti teh osnovnih hranil in kako zagotoviti, da jih boste zaužili dovolj.

Kaj je mikrobiomska dieta?
Mikrobiomska dieta je trifazni prehranjevalni režim, katerega glavni namen je pomagati pri izgubi teže z obnovitvijo zdravja črevesja. Temelji na ideji, da uživanje prave hrane pomaga ohranjati zdrav črevesni mikrobiom, kar je pomembno za vaše splošno zdravje.

Hranilna sestava jajc in vplivi na zdravje
Velikonočni prazniki so čas, ko številni zaužijejo veliko več jajc kot običajno. V tem obdobju se večkrat zastavlja vprašanje, ali jajca lahko predstavljajo del pestre in uravnotežene prehrane in kaj vse eno jajce sploh vsebuje. Dejstvo je, da so pomemben vir beljakovin, esencialnih aminokislin, vitaminov in mineralov, brez pomislekov pa naj bi si lahko privoščili dve jajci na dan.

Kako po 40. letu ohraniti izklesan trebuh?
Kako se znebiti trebuha, je vprašanje, ki si ga zastavlja marsikdo, zlasti pa ženske po štiridesetem letu. A čeprav je presnova počasnejša, obstajajo vaje in triki, ki vam bodo pomagali stopiti maščobne obloge!

Fodmap dieta: kaj to je in kako deluje?
Ste že slišali za FODMAP dieto? Gre za trenutno eno najbolj iskanih diet, ki jo priporočajo predvsem tistim, ki imajo sindrom razdražljivega črevesja ali težave s prebavo. Temelji na omejevanju določenih živil, ki povzročajo prebavne simptome, kot so vetrovi, driska, napenjanje, zaprtje in bolečina v trebuhu.

Kolagen je obnorel svet, pa je res tako pomemben?
Kolagen je najbolj zastopan protein v človeškem organizmu in predstavlja kar 30 % vseh beljakovin, prisotnih v telesu. Je pomemben gradnik kože, mišic, sklepnega hrustanca in vseh vezivnih tkiv ter črevesne stene. Že po 20. letu se proces nastajanja kolagena upočasni, po 35. letu pa njegova količina drastično upade. To najprej opazimo na koži, ki postaja suha, manj napeta in prožna ter izgublja sijaj, pojavijo se drobne linije in gube. Lasje izgubijo lesk, pogosteje izpadejo in postanejo tanjši, nohti pa lomljivi. Pa lahko preprečimo upad količine kolagena in omilimo posledice njegovega pomanjkanja?

Najbolj znan slovenski nutricionist razkril, kakšna je optimalna dieta
Jernej Orgin je prehranski svetovalec, magister inženir prehrane in najbolj znan nutricionist v Sloveniji, ki si je velik del prepoznavnosti (vsaj med mladimi) zgradil z objavami na družbenih omrežjih, kjer v svojih videih pogosto razbija najbolj znane prehranske mite.

5 znakov, da vam primanjkuje beljakovin
Beljakovine ustvarjajo občutek sitosti, nam pomagajo, da med prebavljanjem porabimo več kalorij, nanje pa so vezani vsi življenjski procesi v telesu. In ko se zgodi, da našemu telesu začne primanjkovati beljakovin, to povzroči določene simptome. Poleg tega, da se lahko pojavi povišan holesterol in smo bolj izpostavljeni poškodbam, se lahko pojavijo tudi težave s prebavo in nespečnostjo, pridobimo pa lahko tudi na teži.

To so razlogi, ki so v MasterChefa pripeljali letošnje tekmovalce
Le še nekaj dni nas loči do začetka nove, že devete sezone priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef Slovenija. Tudi letos bomo spoznali 16 ljubiteljskih kuharjev, ki so jih v najbolj znano kuhinjo v državi pripeljali najrazličnejši razlogi.

Najmočnejše sledi vzgoje puščamo v trenutkih, ko malo pozabimo, da vzgajamo
Sedela sem na tleh med kupi oblačil, čevljev in smučarske prtljage. Sortirala sem stvari, ki so že premajhne in tiste, ki bodo počakale, če še kdo pri hišo malo poraste. Zraven mene se je naveličana osemletnica namrdovala, zakaj si mora vse to oblačiti in da ji tiste zelene hlače in tista bedna fantovska bunda itak ne bodo nikoli všeč!

Koliko jajc je v resnici zdravo pojesti?
Jajca so eno tistih živil, ki jih lahko najdemo v shrambi vsakega gospodinjstva, marsikdo pa si še vedno zastavlja vprašanje, ali jajca lahko predstavljajo del pestre in uravnotežene prehrane, ter koliko se različna jajca po sestavi med seboj razlikujejo.

Kaj je paleo dieta in zakaj je tako priljubljena?
Nekoč so se tako prehranjevali naši davni predniki, ampak, ali je paleolitska dieta zdrava in varna tudi za "modernega" človeka? Odgovarja klinični dietetik in športni nutricionist Luka Roter.

Meso ali ribe? Kaj je bolje?
Odgovor na vprašanje, kaj je bolj zdravo uživati, je enostaven in kratek, pravi klinični dietetik in športni nutricionist Luka Roter, mag. dietet., CISSN. "V prehrano je najbolje uvrstiti oboje – meso in ribe. Oboje na svoj način namreč prispeva k uravnoteženi prehrani, katere namen je telesu zagotoviti energijo in vsa potrebna hranila," je poudaril. Se pa razlikujejo prehranska priporočila o količinah, pogostosti uživanja in načinu priprave.

Živila, ki jih morate jesti za zajtrk, če hujšate
Zjutraj jej kot kralj, opoldne kot meščan in zvečer kot berač, svetuje pregovor. Zelo smiselno se ga je držati, kajti zajtrk je resnično najpomembnejši obrok dneva in ga nikakor ne bi smeli izpuščati. Četudi oz. predvsem, ko hujšate.

Zato bi morali za zajtrk pojesti dve jajci
Če ne veste, kaj bi si zjutraj na hitro pripravili za zajtrk, so jajca odlična izbira. Strokovnjaki priporočajo, da pojeste dve, ne glede na to, ali so kuhana, na oko ali umešana, jajca naj bi dokazano izboljšala razpoloženje. To pa ni edini razlog ...

Avtofagija – kaj je to in kakšne so njene koristi?
Avtofagija je v zadnjih letih postala eden najbolj priljubljenih izrazov na področju prehrane, znanstveni princip, na katerem temelji, pa je bil leta 2016 vreden Nobelove nagrade za fiziologijo in medicino. Zagotovo ste tudi vi že slišali za primere ljudi, ki so prepolovili svojo težo zahvaljujoč avtofagiji ali kateri od njenih različic, kot je na primer post? S postom vsaj en dan v tednu se lahko razstrupimo, celicam pomagamo zadihati in telesu omogočimo obnovo. Postenje pa pripomore tudi k boljši koncentraciji in razmišljanju, s postom si krepimo imunski sistem in podaljšujemo življenje.

Kakšen detoks priporočajo naturopati?
Že nekaj časa razmišjate o detoksu? Se vam zdi, da vaše telo hrepeni po razstrupljanju? Vas muči pretirana želja po sladkem ali slanem ter imate povečan obseg pasu in nekaj kilogramov preveč? Se večino časa počutite utrujene, imate težave s koncetrancijo, prebavo in napihnjenostjo? Vas mučijo akne? Potem je morda detoks res tisto, kar vaše telo trenutno potrebuje.

Kako zdravo je v resnici oljčno olje?
Maščobe imajo visoko energijsko vrednost, zato jih moramo uživati v omejenih količinah. Obenem pa je pomembno tudi, katere maščobe uživamo, saj se med seboj razlikujejo glede na maščobno-kislinsko sestavo, vsebnost vitaminov in drugih koristnih snovi ter seveda po okusu. Oljčno olje se npr. od ostalih v prvi vrsti razlikuje po tem, da vsebuje veliko nenasičenih maščob, ki so koristne, ter malo nasičenih maščob, ki niso zaželene.

Kmetija: 'Da bi moški letos zmagal? To pa že ne!'
Veliki finale letošnje Kmetije je že pred vrati, končno pa je jasno tudi, kakšno vlogo bo v finalnem tednu odigrala porota. Glede na to, da je Ivan po poškodbi posestvo zapustil, v igri ostajajo le še trije finalisti, enega izmed njih pa bo porota poslala naravnost v super finale. Druga dva finalista si bosta morala mesto v superfinalu prislužiti sama.

To so najbolj priljubljeni božični piškoti
Končno smo dočakali tisti čarobni čas v letu, ki prinaša obilo veselja, ljubezni, topline, igrivosti in druženj. Postavljanje smrečice in drugega prazničnega dekorja, nakupovanje daril v imenu dobrih mož, sprehod po okrašenih mestnih ulicah in srkanje omamno dišečega kuhanega vina je le peščica aktivnosti, ki nam bodo polepšale veseli december. Seveda pa ne smemo pozabiti niti na peko prazničnih dobrot, s katerimi bomo razvajali svoje domače in goste. Skoraj ga namreč ni gospodinjstva, kjer se ne bi v decembru vil vonj po omamno dišečih začimbah, s katerimi po navadi obogatimo okus raznoraznega drobnega peciva, potic, piškotov ali medenjakov. Če bi radi letos svoje najdražje presenetili z res odličnimi sladkimi dobrotami, vam v nadaljevanju ponujamo recept za čisto prave božične medenjake, ki se bodo kar topili v ustih.

Viri beljakovin, s katerimi se kilogrami topijo in ni stradanja
Marsikdo je prepričan, da dieta pomeni stradanje, a če se izgube kilogramov lotite premišljeno in na način, ki zagotavlja dolgoročne rezultate, potem med hujšanjem nikoli ne bi smeli biti lačni. Beljakovine ustvarjajo občutek sitosti, nam pomagajo, da med prebavljanjem porabimo več kalorij, nanje pa so vezani vsi življenjski procesi v telesu.

Jod: katera živila ga vsebujejo in kakšni so znaki pomanjkanja?
Jod je bistven mineral, kar pomeni, da ga telo potrebuje za pravilno delovanje. Ker ga ne more proizvesti samostojno, ga morate zaužiti s prehrano ali kot dodatek.

NAGRADNA IGRA: Osvojite darilne bone za nakup izdelkov
Nobena skrivnost ni, da naše telo za normalno delovanje potrebuje pravo razmerje vseh makro in mikro hranil, ki jih lahko zaužijemo s pestro in uravnoteženo prehrano. Pravo razmerje pa je seveda relativno in je med drugim odvisno od našega življenjskega sloga. Vsi, še posebej aktivni posamezniki in starostniki, pa morate biti pozorni, da zaužijete predvsem dovolj beljakovin, saj so te v prvi vrsti pomemben gradnik mišic, hkrati pa imajo pomembno vlogo tudi pri številnih drugih procesih v telesu.

Viri vlaknin, ki pospešujejo prebavo in pomagajo ohranjati zdravo težo
Verjetno je vsak že kdaj dobil nasvet 'Jej več vlaknin'. Pa veste, zakaj so vlaknine tako koristne in zakaj je ključnega pomena, da so del vašega prehranjevanja? Razkrivamo, koliko prehranskih vlaknin potrebujete, katera živila jih vsebujejo ter kako jih dodati obrokom in prigrizkom.

Eva Plešnar: 'Predvsem moški so me imeli sprva za neumno'
Eva Plešnar je boljša polovica mladega para, ki ga trenutno kot komentatorja spremljamo v oddaji Vrtnice in vino, ki sledi šovu Sanjski moški vsako soboto in nedeljo na POP TV. O ljubezni zagotovo tako Eva kot tudi njen Jan vesta veliko, saj sta skupaj že 14 let, ob tem pa ves ta čas drug drugega spodbujata in si pomagata, da v življenju napredujeta in pomagata tudi drugim.

Znaki, da vašemu telesu primanjkuje omega-3 mačobnih kislin
Če ste kaj podobni nam, potem verjetno tudi vi, ko slišite "omega-3 maščobne kisline", takoj pomislite na dodatek ribjega olja. Omega-3 maščobne kisline so ena tistih edinstvenih sestavin, ki so pomembne tako za zdravje kot za lepoto, saj imajo številne koristi za vašo kožo – ne glede na to, ali jih uživate peroralno ali jih nanašate lokalno. Z razlogom pa se imenujejo esencialne maščobne kisline, saj so nujne za delovanje vašega telesa.

Je belo meso res bolje uživati kot rdeče?
Zakaj je belo meso bolj priporočljivo uživati kot rdeče, kaj je bolje – piščančje ali puranje meso, koliko ga dnevno zaužiti in kako nadomestiti vnos beljakovin, če ne jeste živil živalskega izvora? Odgovarja klinični dietetik in športni nutricionistLuka Roter, mag. dietet., CISSN.

Zdrava živila, ki bi jih morali vsi uživati po ali pred treningom
Ne glede na to, ali ste se ravno vrnili s teka, hitre voje ali fitnesa, zaključek vadbe še ne pomeni konec izziva. Znanje o tem, kaj jesti po vadbi, ima lahko ključno vlogo pri okrevanju telesa po vadbi. Prehrana po vadbi je izjemnega pomena, saj bomo s pravilno izbiro hitreje in lažje dosegli želene cilje in bolje izkoristili vse prednosti treninga.

Vitamin D: zakaj je pomemben, kakšen mora biti dnevni vnos in kje ga najdemo?
Vitamin D je pomemben za normalno rast kosti, zob, delovanje mišic in imunskega sistema. Pomanjkanje vitamina D v telesu se kaže s pojavom osteomalacije pri odraslih in rahitisa pri otrocih, pojavijo se bolečine v kosteh in mišicah. Poznamo ga tudi pod imenom sončni vitamin, saj ga človeško telo proizvaja, ko je izpostavljeno sončni svetlobi. Ta oblika vitamina je pravzaprav vitamin D3. Sicer poznamo tudi vitamin D2, a naj bi bil vitamin D3 veliko bolj učinkovit.
