Ključna beseda / jedi

Chia semena: naravni eliksir mladosti in vitalnosti
Chia semena so v zadnjem času postala pravi hit med ljubiteljicami zdravega načina življenja. Ta majhna, a izjemno hranilna semena izvorno prihajajo iz Srednje in Južne Amerike, kjer so jih že pred stoletji cenile starodavne civilizacije, kot so Inki, Azteki in Maji, danes pa so chia semena priljubljena po vsem svetu, saj so odličen vir vlaknin, beljakovin, omega-3 maščobnih kislin in drugih pomembnih hranil.

Nutricionistka razkriva, kako moramo prilagoditi prehrano v poletnih mesecih
Vroči, sončni dnevi terjajo pravilno prehrano, ki nas bo ohladila, hidrirala in napolnila z energijo. Najboljša "poletna hrana" ni le osvežilna, temveč tudi lahka in bogata s hranilnimi snovmi ter lahko zelo okusna. Kaj jesti v vročini in kakšni so idealni obroki, je pojasnila nutricionistka Mojca Cepuš.

Znani Slovenki razkrivata podrobnosti s potovanja po Egiptu
Svet je poln skritih draguljev, ki čakajo, da jih odkrijemo. Tega se zavedata tudi znani vplivnici Ines Erbus in Nika Krmec, ki vsako leto obiščeta vsaj eno destinacijo, ki ponuja vse za popoln oddih, a še ni tako priljubljena med popotniki. Zelo radi se spomnita potovanja v Egipt, kjer sta ustvarili spomine, ki jih ne bosta nikoli pozabili. Ozirata pa se že proti novim avanturam in načrtujeta naslednji pobeg v državo, ki šele začenja privabljati radovedne popotnike. V tem članku vas čaka 5 čudovitih, a manj znanih destinacij, ki jih predlagata.

Zdrav recept, ki je odličen tudi za vašo prebavo
Poleti imamo na voljo največ sveže sezonske zelenjave, zato je solata stalna spremljevalka glavnih jedi. Če pa jo nekoliko nadgradite in obogatite s polnovrednimi hranili, lahko solato spremenite v okusno in zdravo glavno jed, ki bo obenem tudi prijazna do vaše prebave. V nadaljevanju vam ponujamo recept za okusno in zdravo solato, ki bo kot nalašč za vroče poletne dni!

Zmagovalec MasterChefa razkriva svoje skrivnosti za zmago
V ekskluzivnem intervjuju smo se pogovarjali z zmagovalcem 10. sezone slovenskega MasterChefa Luko Pangosom, ki nas je to pomlad navdušil s svojimi kuharskimi spretnostmi. Luka je v intervjuju delil tudi svoje skrivnosti, ki so mu pomagale osvojiti naziv MasterChef Slovenija 2024.

To je zmagovalec 10. sezone MasterChef Slovenija
V zadnji oddaji jubilejne 10. sezone MasterChef Slovenija smo spremljali napet finalni izziv med Luko Pangosem in Klaro Šmigoc. Pomeriti sta se morala v težkem izzivu priprave vrhunske sladice. Luka je s tremi točkami prednosti osvojil zmago in naziv MasterChef Slovenije 2024.

Dobili smo finalista tekmovanja MasterChef Slovenija!
V pretekli oddaji MasterChef so se v napetem polfinalnem dvoboju pomerili Klara Šmigoc, Luka Pangos in Jure Pavlič. Tekmovalci so iz enakih sestavin pripravljali svoje interpretacije zmagovalnih jedi iz preteklih sezon oddaje, pri čemer sta se v finale uvrstila Luka in Klara, Jure pa se je poslovil od tekmovanja.

Razkriti so vsi polfinalisti letošnje sezone MasterChefa
V pretekli oddaji MasterChefa smo spremljali napet boj za zadnji dve mesti v polfinalu, kjer so sodniki pripravili zanimiv izziv s tremi skrivnostnimi škatlami. Jure Pavlič in Luka Pangos sta uspešno napredovala v polfinale in se pridružila prvi polfinalistki Klari Šmigoc. Lidija Subašić in Domen Beribak pa sta se poslovila od boja za naziv zmagovalca MasterChefa.

Z nepogrešljivim dodatkom za vaše kulinarične mojstrovine presenetite svoje goste
Ali kdaj razmišljate, kako bi lahko svoje goste še vedno presenetili z neko jedjo? Naš prvi instinkt je pogosto iskanje zanimivega recepta. Vendar pa ne smemo pozabiti, da so prav tako pomembne tudi sestavine.

Zakaj evropska kartica ne zadostuje za potovanje po Evropi?
Če je Italija na vrhu vašega seznama za letošnje počitnice, niste edini. Gre za državo, ki je postala tako zelo priljubljena, da so nekatera mesta že začela zaračunavati dnevno vstopnino, da bi zmanjšala število turistov v poletnih mesecih. Ali to pomeni, da bi se ji morali letos izogniti? Seveda ne! Poleg krajev, ki jih pogosto videvamo na Instagramu, ta čudovita dežela ponuja številne manj znane, a prav tako čudovite kotičke, ki jih bomo predstavili v članku. In naj vas že zdaj opozorimo: za nobeno od teh destinacij evropska kartica ne bo zadostovala!

Golob je Mateja stal mesta v tekmovanju
V pretekli oddaji MasterChef smo spremljali napet izločitveni izziv, kjer so tekmovalci pripravljali jed z golobjim mesom. Tokratni izziv pa je prinesel poraz Mateju Muhviču, saj ni uspel zadovoljiti sodnikov.

Tekmovalce čaka največje presenečenje te sezone
V tokratni oddaji MasterChef se bodo tekmovalci soočili z najbolj ganljivim presenečenjem te sezone, ko se jim bodo v kuhinji pridružili njihovi najbližji. Čaka jih še dodatno presenečenje, saj bodo prav oni izbrali dve sestavini, s katerima bodo morali pripraviti dve glavni jedi.

MasterChefa ne bomo več spremljali ob četrtkih, tak je nov spored
Vsi kuharski navdušenci in zvesti ljubitelji MasterChefa ste oddajo do sedaj lahko spremljali od ponedeljka do četrtka ob 21.15, toda zdaj se bo to spremenilo.

Edinstveno doživetje, ki vas čaka v bližini Zadra
V današnjem času je v odnosu izziv ohranjati tesno povezanost, saj pari pogosto pozabijo na pomembnost kakovostno preživetega časa skupaj. Ključno je, da si tudi vidva na vsake toliko časa privoščita umik od vsakodnevnih obveznosti in si vzameta čas samo zase. Redni zmenki krepijo odnos, povečajo intimnost ter ustvarijo spomine, ki še dolgo ne bodo pozabljeni. Možnosti za romantične dogodivščine v dvoje so številne, v članku pa boste našli le nekaj dobrih idej.

Vsi so nori na to zelenjavo, vendar z njo nikar ne pretiravajte
Cvetača je pred nekaj leti iz zapostavljenega živila, za katerega smo še pred kratkim lahko stavili, da bo najverjetneje ostalo na krožniku, nenadoma postala nova zvezda med zelenjavo, toda nutricionisti opozarjajo, da z uživanjem omenjenega živila ne smemo pretiravati ...

Živila za hujšanje, zaradi katerih se redite
Ocvrta hrana, razne mastne omake, torte in druge sladke pregrehe ... Večina od nas ve, katere jedi so naši sovražniki, kadar želimo shujšati. Toda pogosto napačno verjamemo, da so nekatera živila prijazna do naše linije, a v resnici skrivajo nevarne 'pasti'.

Prehrana za zdrav srčno-žilni sistem pri ženskah nad 40 let
Tveganje za številne zdravstvene težave se navadno z leti povečuje, zato moramo po 40. letu spremeniti nekatere navade. Pomembna je tudi skrb za zdravje srčno-žilnega sistema, več o tem, kako lahko skrbimo zanj s pomočjo prehrane, pa razkrivamo v nadaljevanju.

Za las je izgubila mesto v najboljši deseterici
Po izjemno zahtevnem izločitvenemu testu se je morala iz MasterChef tekmovanja posloviti Martina Pušnik, ki ji je zadnje mesto med najboljšo deseterico za las zasedla Lidija Šubašić.

Ta usodna napaka jo je stala mesta v tekmovanju
Na najdaljšem izločitvenem izzivu je Amadeja Lube storila nepopravljivo napako, zaradi katere je bila primorana odložiti črni predpasnik in zapustiti MasterChefovo kuhinjo.

V solzah se je poslovila tekmovalka, ki so ji vsi napovedovali zmago
MasterChef je letos poln presenečenj. Ta teden je namreč kuharsko tekmovanje zapustila tekmovalka, za katero so bili vsi prepričani, da bo postala ena izmed finalistov jubilejne 10. sezone ...

Vse, kar morate vedeti o soji: je škodljiva ali koristna?
Ali ste že slišale za sojo? Gre za vse bolj priljubljeno sestavino, ki ima poleg svojih koristi tudi številne škodljive lastnosti, zaradi katerih se mnogi sprašujejo, ali je soja sploh zdrava in ali jo je sploh varno uživati?

Priča bomo napeti bitki za prednost, ki bo v šovu ponujena prvič
Dekleta, ki so postala zmagovalke skupinskega izziva, se bodo nocoj borila za prednost, ki je letos v MasterChef kuhinji še ni bilo.

Ne boste verjeli, kaj je delal, preden je prišel v MasterChefa
Pridobljene delovne izkušnje pa mu bodo prišle še kako prav pri izzivu, ki tekmovalce v oddaji čaka nocoj!

S takšno lepotico je poročen Mojmir Šiftar
Letos se je ekipi MasterChefa pridružil Mojmir Šiftar, kuharski mojster, ki v sebi nosi veliko znanja, naši tekmovalci pa že komaj čakajo, da ga vpijejo.

Lucija Ćirović in kulinarični vodnik po Indoneziji
"Gremo nekaj pojest!" je bila bratrančeva najpogostejša izjava na tem potovanju. Moja pa: "Katero jed bomo preizkusili danes?!" Čeprav bi morala reči: "Že? Saj smo ravnokar jedli." Poleg ekspresnega ogledovanja znamenitosti je bilo degustiranje različnih indonezijskih jedi naš šport – in trenirali smo non stop. Povsod. Raznorazne zanimive in posebne jedi.

Zakaj imajo trdo kuhana jajca neprijeten vonj?
Ali ste se kdaj spraševali, zakaj trdo kuhana jajca pogosto oddajajo neprijeten vonj? Čeprav so jajca lahko okusen in hranljiv obrok, se lahko pri pripravi na določene načine sprostijo vonji, ki niso najbolj prijetni. To najpogosteje opazimo v času velikonočnih praznikov, ko skupaj z družino pripravljamo pirhe, ki so nič drugega kot obarvana trdo kuhana jajca.

Znamenja, ki jih čakajo čudoviti velikonočni prazniki
Velika noč velja za najpomembnejši krščanski praznik. Praznovanje bo zagotovo lepo in prijetno za vse, a nekatera znamenja bodo še posebej izstopala in še posebej uživala v tem prazničnem času.

Na veliko noč pri sodniku MasterChefa za to poskrbi tašča
Mojmir Šiftar je eden od treh sodnikov, ki ocenjuje jedi tekmovalcev v oddaji MasterChef, mi pa smo se z njim pogovarjali o tem, kako običajno praznuje velikonočne praznike.

Ta tekmovalka staršem sploh ni povedala, da gre v MasterChefa
Tekmovalce v oddaji MasterChef nocoj čaka zelo zahteven izločitveni test. Med svojim bojem za obstanek pa bo Dana Ilić šokirala z razkritjem, da njeni starši sploh niso vedeli, da se je odločila za sodelovanje na kuharskem tekmovanju.

Top ideje za okusne zelenjavne namaze
Ne glede na to, ali organizirate prigizke za prijatelje, morda celo piknik ali pa želite zgolj na hitro pripraviti okusen in hranljiv obrok zase in svoje bližnje, najrazličnejši namazi so zagotovo nepogrešljiv spremljevalec vsake pogostitve. Da pa ne boste vedno znova v dilemi, katere namaze ponuditi, da bi zadovoljili brbončice tudi najbolj zahtevnih gostov in tistih, ki se izogibajo mesu, vam v nadaljevanju ponujamo nekaj idej za božanske zelenjavne namaze, nad katerimi bodo brez dvoma navdušeni tudi zagriženi mesojedci.