Ključna beseda / food

Zakaj so datlji tako koristni?
Datlji vsebujejo veliko vlaknin in antioksidantov, njihove prehranske koristi pa lahko podpirajo tudi zdravje možganov in preprečujejo bolezni. So zelo bogati s piridoksinom (vitaminom B6), vitaminoma A in K ter vsebujejo veliko vlaknin, ki so zelo pomembne za zdravje in splošno počutje, a je zanje dokazano, da jih Slovenci zaužijemo premalo.

Zdrave alternative prazničnim jedem
Zagotovo ste že slišali, da je božični čas čas obilja, v katerem se miza šibi pod težo okusnih, a pogosto kalorično bogatih jedi. Za tiste, ki se trudijo ohranjati zdrave prehranjevalne navade, se lahko praznična pojedina včasih zdi kot preizkušnja, a brez skrbi, obstaja način, kako uživati v prazničnih okusih brez občutka krivde.

Tako se boste izognile prenajedanju med prazniki
Božič je čas, ko se zberemo ob bogati in okusni hrani, mnogi pa se prepustijo celo prenajedanju. Prenajedanje postane skoraj neizogibno, saj mize v tem času kar pokajo od slastnih jedi, ki kar kličejo po degustaciji. Kljub temu pa je treba paziti, da uživamo v hrani z užitkom, ne da bi pretiravali. Ne pozabite, da je zmernost ključna tudi med prazniki!

Ali pitje rdečega vina lajša menstrualne krče?
Vse pogosteje se pojavlja vprašanje, ali pitje rdečega vina med menstruacijo lahko pomaga pri blaženju menstrualnih krčev. Rdeče vino namreč vsebuje snovi, imenovane polifenoli, ki imajo protivnetne in sproščujoče lastnosti, ki naj bi pomagale zmanjšati krče in bolečine. Toda, ali to res drži?

Koliko magnezija potrebuje naše telo po 40. letu?
Ste vedeli, da je magnezij eden najpomembnejših mineralov za naše telo? Tega večnamenskega minerala organizem ne more proizvesti sam, zato je na pragu menopavze priporočljivo povečati dnevni vnos.

Najpogostejše težave, s katerimi se srečujejo ženske nad 40
Ženske v teh letih se bližajo menopavzi in verjetno bodo imele določene zdravstvene zaplete že zaradi hormonskih sprememb, ki se zgodijo v telesu v tem času. Več zdravstvenih težav, s katerimi se srečujejo ženske, starejše od 40 let, razkrivamo v nadaljevanju.

Živila, ki pomagajo pri prehladu
Prehladi so še posebej pogosti v hladnejšem delu leta, s seboj pa prinašajo neprijetne simptome, kot so izcedek iz nosu, kašelj in boleče grlo. Kljub temu, da moramo običajno samo počakati, da prehlad mine, pa si lahko v tem času pomagamo z nekaterimi živili, kot so ingver, česen, citrusi, jabolčni kis, med in zeleni čaj. Ta živila so znana po svojih protivnetnih, antibakterijskih in imunsko podpornih lastnostih, posledično pa lahko olajšajo simptome prehlada in pospešijo okrevanje.

Ideja za nepozabno popoldne v Ljubljani
Vstopili smo v mesec praznovanj, druženj in obdarovanj. Čas, ko domove objame omamni vonj praznične peke, ulice pa napolni veselo rajanje v soju tisočerih lučk, ki v tem času krasijo mesta. Še posebej živahno je v Ljubljani, kjer vsako leto v božično-novoletnem času pripravijo bogat zabavni program za vse generacije in okuse. Tudi letos se nam v prestolnici obeta pestro dogajanje, zato vam ponujamo odlično idejo, kako preživeti čaroben popoldan z družino ali prijatelji in kam se odpraviti na vrhunsko kulinarično doživetje.

Naravni viri antioksidantov, ki jih potrebujemo v zimskih mesecih
Zimski meseci prinašajo številne izzive za naš imunski sistem in zdravje. V teh časih postanejo antioksidanti, zlasti tisti, ki jih najdemo v jagodičevju, ključnega pomena za podporo telesu pri ohranjanju našega zdravja.

Brazilska dieta: zdrava ali tvegana?
Brazilska dieta se osredotoča na sveže sestavine in na zmanjšanje vnosa predelane hrane. Spodbuja uživanje svežega sadja, zelenjave, stročnic, pustega mesa in rib ter omejuje vnos predelane hrane. Nekateri so poročali, da so z njo izgubili 10 kilogramov mesečno, kar pa po pojasnilih diplomirane dietetičarke Zale Mlinšek ni zdravo.

Kaj se zgodi, če pojeste preveč kislih kumaric?
Nekaj kislih kumaric lahko popestri sendvič ali hamburger, služijo pa lahko tudi kot nasiten prigrizek, ko se vam zahoče nekaj slanega. Toda ali je mogoče pretiravati s kumaricami?

Sezonska živila, ki bi jih morale jesti pozimi
Jesti v skladu z letnimi časi se sliši kot čudovit cilj – kaj pa, ko je letni čas hladen, temen in siv? Brez skrbi, tudi zimska sezonska živila so bogata z vitamini, minerali in antioksidanti, ki pomagajo okrepiti imunski sistem in ohranjati dobro zdravje.

Jesenska magija – to so skrivnosti popolne kože v hladnejših mesecih!
Jesen s sabo prinaša čarobnost in prijetno nostalgijo, a hkrati z njo pridejo tudi hladnejše temperature ter suh zrak. Zunanji dejavniki pa vplivajo na našo kožo, in če jo želimo ohraniti zdravo ter sijočo, moramo njeni negi v teh mesecih nameniti še posebno pozornost.

Zakaj se redite, čeprav ne jeste ogljikovih hidratov?
Če ste na dieti z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, s katero mnogi uspešno hujšajo, kilogrami na tehtnici pa se ne spreminjajo in ne veste, zakaj, vam v nadaljevanju razkrivamo najpogostejše možne razloge.

Cindy Crawford razkrila, kako ohranja vitko linijo
Cindy Crawford je znana ameriška manekenka, igralka in televizijska osebnost, ki je vrhunec svoje slave doživela v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja. V zadnjem času sicer ni več prisotna v manekenskih vodah, toda njena vitka linija jo tudi pri 57. še vedno ni zapustila.

Super sadje, ki igra ključno vlogo pri zdravju kože
Kaki, to oranžno-rdeče sadje, ni le okusna poslastica, ampak se pogosto uvršča med "super hrano" zaradi svojih številnih koristi za zdravje. Kaki sicer zaradi visoke vsebnosti vitamina C vpliva tudi na zdravje naše kože, v nadaljevanju pa lahko izveste še več razlogov, zakaj bi ga morali vključiti v svojo prehrano.

Prijatelj razkril skrivnost slavnega para
Čeprav zvezdnika o svojih dobrodelnih akcijah nikoli ne govorita, je njun prijatelj razkril, da sta te dni donirala denar Mednarodnemu odboru Rdečega križa za žrtve vojne na Bližnjem vzhodu, kar pa je vse prej kot osamljen primer njune dobrote.

Bučna semena: okusen prigrizek s številnimi pozitivnimi učinki
Če iščete zdrav in okusen prigrizek, s katerim bi potešile lakoto med obroki ali pa ga grizljale zvečer ob gledanju filma, so bučna semena odlična izbira. Poleg tega, da so zelo okusna, vsebujejo še številna hranila, ki pripomorejo k boljšemu zdravju.

Kaj se zgodi, če vsak dan pojeste proteinsko ploščico?
Nobenega zanikanja ni, da so beljakovinske ploščice priročne in okusne. So kompakten in hranljiv prigrizek, ki je postal stalnica za mnoge od nas, ki se prebijamo skozi svoja zaposlena življenja. Toda ali so beljakovinske ploščice res dobre za vas?

Učinkovita dieta, ki uspešno znižuje krvni tlak
Dietni model Dash je bil prvotno namenjen osebam z visokim krvnim tlakom, ker pa se je izkazal za uspešnega tudi pri odpravljanju odvečnih kilogramov, ki običajno spremljajo povišan krvni tlak, se priporoča tudi osebam, ki želijo shujšati.

6 navad, ki jih morate spremeniti, če hujšate
Za hujšanje ne potrebujete drastičnih diet. V kolikor želite zagotoviti dolgoročno izgubo teže je pomembno predvsem, da spremenite svoje vsakodnevne navade.

Zakaj je dobro pojesti banano pred vsakim treningom?
Banane izstopajo kot eden najbolj priljubljenih prigrizkov pred vadbo. So uporabne in okusne, bogate z ogljikovimi hidrati in lahko prebavljive. Več o tem, zakaj jo je dobro pojesti pred vsakim treningom, si lahko preberete v nadaljevanju.

7 prebiotičnih živil, ki pozitivno vplivajo na vašo prebavo
Zagotovo ste že slišali za probiotike, bakterije, ki so izjemno koristne za delovanje našega telesa, a da bi imeli od njih kar največ koristi, je nujno uživati tudi prebiotike. Ti namreč spodbujajo rast in razvoj probiotikov.

Kako upočasniti upad mišic s staranjem?
Izgubo mišične mase s staranjem lahko upočasnimo, kar je ključno za ohranjanje zdravja, gibljivosti in kakovosti življenja tudi v zrelejših letih.

Kaj so makrohranila in kako jih vključimo v svojo prehrano?
Zagotovo ste že slišale za makrohranila oz. makrohranilne snovi, ki veljajo za ključne gradnike naše prehrane. O njih smo poklepetali z diplomirano dietetičarko in prehransko svetovalko Katjo Simić, ki nam je zaupala, zakaj so makrohranila pravzaprav tako zelo pomembna za naše telo, kako jih lahko vključimo v svojo prehrano ter kako lahko uravnoteženo uživanje makrohranil prispeva k boljšemu nadzoru telesne mase.

Kako se v menopavzi znebiti maščobe okoli trebuha?
Ena od težav, ki se lahko pojavi tik pred in ob nastopu menopavze, je nabiranje maščobe okoli trebuha, kar ni zgolj estetsko moteče, temveč ima lahko tudi negativne učinke na zdravje. Zakaj se kopiči maščoba in kako se lahko spopadate z izzivom, je razložila univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije in klinična dietetičarka, Andreja Čampa.

Velik apetit: Zakaj smo nekatere ves čas lačne?
Vsaka izmed nas je že kdaj občutila lakoto, ki pa je nikakor ni uspela potešiti. Kaj je pravzaprav razlog, da smo nekatere ves čas lačne in kako to lakoto nadzorovati?

6 nasvetov, da se boste lahko uprle sladkarijam
O nevarnostih sladkorja za zdravje je bilo že veliko napisanega in vsaka izmed nas je že kdaj pomislila, da bi se morala popolnoma odpovedati sladkarijam, toda popolna opustitev sladkorjev vsekakor ni najboljša rešitev. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, s pomočjo katerih boste njihovo uživanje omejile in postavile zdrave meje.

Kaj bi morale jesti po 50. in 60. letu starosti?
Ko vstopite v 50. in 60. leta vašega življenja, se pomen zdrave prehrane za vas še poveča, saj je ta ključnega pomena za vaše splošno zdravje. Hrana, ki jo uživate, lahko upočasni neželene spremembe v telesu, ki so povezane s staranjem, npr. upočasnjen metabolizem ter izguba mišične in kostne mase. V nadaljevanju razkrivamo, z uživanjem katerih živil se lahko tem spremembam vsaj za nekaj časa izognete.

Najboljši viri rastlinskih beljakovin in zakaj so odlična izbira
Ko pomislimo na beljakovine, imamo najpogosteje v mislih mlečne izdelke in meso, kot je perutnina. Toda ali ste vedeli, da je lahko tudi zelenjava odličen vir tega vitalnega hranila? Od stročnic, kot sta leča in čičerika, do oreščkov, semen in polnozrnatih žit, rastlinske beljakovine ponujajo široko paleto možnosti. Ta živila pa niso le bogata z beljakovinami, ampak so tudi zakladnica osnovnih vitaminov, mineralov in vlaknin.